Kako sprečiti opadanje kose u menopauzi? - Moj ciklus
search

Kako sprečiti opadanje kose u menopauzi?

By | Leave a Comment
Otkrijte kako sprečiti opadanje kose u menopauzi, zašto se javlja ovaj problem i da li je normalno gubiti kosu u klimaksu. Povratite opet kontrolu nad svojom kosom!

opadanje kose u menopauzi


Mnoge žene u klimkasu primete da im se kosa tanji na vrhu glave i da polako ali sigurno njihova frizura sve manje zavisi od njihovog stila, a sve više od toga kako sakriti proređenu kosu.

Da li je opadanje kose, pored valunga, zapravo jedan od uobičajenih simptoma menopauze? I zašto se ovo dešava?

Opadanje kose u menopauzi uzroci


Ženska ćelavost je specifična. Retko se dešava da žene sasvim izgube kosu (osim u slučajevima hemoterapije, ali i tada ponovo počne da raste). Uglavnom se samo proredi.

A zašto se ovo dešava u klimkasu i kako sprečiti opadanje kose u menopauzi?

Pa, delom možete kriviti hormone, a konkretno manjak estrogena. U trudnoći recimo, kada estrogena ima dosta, kosa počinje da buja, raste i izgleda sjajno.To se dešava zato što kosa ima 3 faze rasta:

  • Fazu rasta
  • Fazu stagniranja
  • Fazu opadanja
Estrogen i progesteron u trudnoći drže kosu duže u fazi rasta i stagnacije i kosa slabije opada.Nakon porođaja, sa padom hormona – magija nestaje.

Pad estrogena dešava se i tokom menopauze pa su efekti na kosi slični.

Pored estrogena, ima još hormona koje mogu biti uzrok opadanja kose u menopauzi.

Andorgeni hormoni su muški hormoni, premda se u manjoj meri nalaze i kod žena. Ako ih ima previše, dolazi do promena u vidu gubitka kose, maljavosti po licu i slično. Ovo su simptomi koji obično prate policistične jajnike. U menopauzi takođe može doći do povećanja nivoa andorgenih hormona što za posledicu ima opadanje kose i njeno proređivanje.

Kosa se menja tokom klimaksa na sledeće načine!



  • Tanjenje kose na vrhu glave – ovde jednostavno počnete da primećujete da vam se razdeljak sve više širi.
  • Tanjene kose po celoj glavi i gubitak volumena kose
  • Usporen rast kose u dužinu


Da li je opadanje kose u menopauzi opasno?




Ne, to ne znači da sa vama nešto nije u redu. Tanjenje kose u menopauzi je normalno. 

Svakako, vaš lekar može i da vas preispita i eliminiše druge potenicjalne faktore opadanja kose (anemija, poremećaj rada štitne žlezde i slično). 

Međutim, u najvećem broju slučajeva, gubitak kose je koban po samopouzdanje žene. Kosa je ipak simbol ženstvenosti i seksipila i njen gubitak sigurno vas neće oduševiti.

To ne znači da baš ne možete ništa uraditi po tom pitanju!

Zato čitajte dalje!

Kako sprečiti opadanje kose u menopauzi?


Ovo su opcije koje imate:


  • Preparati na bazi bilja koji sadrže biodinetične hormone koji deluju poput estrogena (kojeg u menopauzi nema dovoljno, pa otuda i neprijatni simptomi poput gubitka kose u klimaksu). U ove svrhe isprobajte kapi na bazi crvene deteline.
  • Prirodni biljni šamponi bez sulfata, parabena i silikona su takođe način da pomognete svojoj kosi. Nemojte joj otežavati. Izbacite iz upotrebe pegle, fen i ostale aparate za stilizovanje koji kosi ne prijaju ni onda kada je u svojem najblistavijem izdanju. Ovo je definitivno vreme kada je najbolje da se vratite svojoj prirodnoj kosi. Jako je važno kakve šampone koristite. To što je na etiketi nacrtana breza, ne znači da šampon nije pun hemije. SLS i SLES su samo neki od sastojaka koje treba da izbegavate u šamponima. Umesto regeneratora koji su puni silikona koji se talože na kosi, koristite prirodna ulja za omekšavanje krajeva kose. Recimo, kokosovo ulje.
  • Jedite zdravu i raznovrsnu hranu, bogatu hranljivm materijama kao i namirnce bogate estrogenima. Uglavnom ćete čuti da se preporučuje soja u raznim oblicima, ali vi pročitajte detaljno kako treba da izgleda ishrana u menopauzi. Proverite i kako stojite sa gvođem, cinkom, B vitaminima. Ovo su inače vitamini i minerali dobri za kosu, a posebno su vam potrebni u klimaksu. Ako folikuli dlaka primaju dovoljno hranljivih materija, kosa će duže biti vitalna i jaka.
  • Isprobajte biljne tinkture koje se nanose spolja kao tretman za kosu.Seme koprive je dobro za jačanje korena kose, a i ulje od belog luka čini čuda, premda nije sjajnog mirisa. Možete ih kupiti, možete i sami napraviti. Ulje od ruzmarina je takođe čudesno za kosu.
  • Jako bitno a često jako zanemareno: pijte dovoljno vode. Samo tako kosa će ostati elastična, sveža, sjajnija i jača. Suva kosa lako postane beživotna i osetljiva, puca, kida se i opada.
  • Izbegavajte stres. Stres je jedan od uzroka opadanja kose inače, a u menopauzi samo dodatno pogoršava stanje.

Pored ovih prirodnih varijanti, i neki lekovi mogu biti način kako sprečiti opadanje kose u menopauzi. 


  • Minoxidil je prilično efikasan losion koji se može koristiti. Mana mu je što može izazvati iritacije, isušuje kožu glave i deluje samo dok ga koristite.
  • Hormonske terapije mogu vam biti prepisane u dogovoru sa lekarom. Kako je disbalans hormona problem, onda je uspostavljanje balansa način kako sprečiti opadanje kose  u menopauzi. Uglavnom su to lekovi koji blokiraju androgene hormone.
Klimaks je vreme velikih promena u organizmu, a možda i vreme da razmislite o promeni frizure. Ako se kosa istanjila, najbolje je da frizura bude kraća – onda problem manje dolazi do izražaja.

Najbolji način da sprečite opadanje kose u menopauzi jeste kombinacija spoljašnjih i unutrašnih metoda. Balans hormona, balans vitamina i minerala i prirodna kozmetika su rešenje.

 Imajte na umu da za sve treba vremena. Kosa ima određene faze rasta i prelazak iz jedne u drugu traje izvestan vremenski period koji se vama može činiti kao večnost. Ipak, ne posustajte. Uz ove savete možete sprečiti opadanje kose u menopauzi. Počnite na vreme!



Новији пост Старији пост Почетна

0 коментара:

A šta Vi mislite o ovoj temi?