PMS vrtoglavica i kako je sprečiti! - Moj ciklus
search

PMS vrtoglavica i kako je sprečiti!

By | Leave a Comment

Ako je PMS vrtoglavica vaš problem,  onda je ovo tekst za vas. Saznajte da li je vrtoglavica pred menstrualni ciklus razlog za brigu, zašto se javlja i kako da je obuzdate!

PMS vrtoglavica


Pms vrtoglavica simptomi


Hajde prvo da ustanovimo šta podrazumevamo pod vrtoglavicom. Kada je PMS vrtoglavica u pitanju, obično to nije neko dugotrano stanje "mantanja u glavi" već stanje koje nestaje posle par minuta (ali se može pojaviti više puta u toku dana). 

Simptomi? 

Prvo, čini vam se da ćete izgubiti ravnotežu. Vid se zamuti, za trenutak može da vas zaboli glava ili da osetite snažno zujanje u ušima ili iskusite trenutni gubitak sluha. Takođe, vrtoglavica može biti praćena poteškoćama u hodanju i pričanju, neravnomernom radu srca , a može se javiti i nesvestica.

Prepoznali ste simptome? 

Saznajte onda zašto vam se ovo dešava!

Vrtoglavica pred menstrualni ciklus uzroci


Tokom menstrualnog ciklusa, hormoni u telu žene variraju i na taj način pripremaju telo za trudnoću, ili ako se ona ne desi – za menstruaciju. Kod nekih žena ova promena u hormonima prođe manje-više bez problema, dok kod nekih izazva čitav niz neprijatnosti, uključujući i vrtoglavicu u PMS-u.

Evo zašto se javlja!

Migrena


Vrtoglavica može biti nuspojava menstrualne migrene. Treba znati da migrena nije obična glavobolja. Jako je specifična, može biti jako intenzivna , a neretko je praćena i nekim dodatnim poteškoćama koje idu gratis uz migrenu. Pored osetljivosti na svetlo, zvukove, mučnine i slično – javlja se i vrtoglavica.

Nedostatak vitamina


Balans vitamina u organizmu bitan je koliko i balans hormona. Njihov nedostatak, može dovesti do brojnih simptoma. Pogađate. Jedan od njih je i PMS vrtoglavica. Najčešće se javlja ako vam nedostaje vitamin B12, B6, vitamin C ili vitamin D. Pročitajte više o vitaminima za menstruaciju.

Miomi


Miomi na materici češći su nego što možete i zamisliti. Mnogi prođu nezapaženo, ali kod nekih žena, miomi mogu da izazovu obilna menstrualna krvarenja. To dalje može dovesti do anemije, a to pak može da dovede do PMS vrtoglavice.

Hipoglikemija (nizak nivo šećera u krvi)


Vrtoglavica, zujanje u ušima, nekontrolisanjo drhtanje, slabost i hladan znoj koji vas iznenada obliva mogu biti znak da vam je pao šećer. Pred menstruaciju se često javlja poriv za slatkišima, kojem bi valjalo odoleti. Međutim, ako vam je vrtoglavica usled hipoglkemije u ovom periodu uobičajena stvar, imate dobar izgovor da uvek uz sebe imate nešto slatko što će vam brzo podići razinu šećera u krvi. Ipak, redovni i hranljivi obroci su bolje rešenje, jer pomažu da ovo sprečite.

Endometrioza

Endometrioza je stanje koje može da izazove obilna menstrualna krvarenja, bolove pa i vrtoglavicu tokom PMS-a. Problemi vezani za endometriozu variraju sa variranjem hormona tokom ciklusa, pa se pred menstruaciju mogu pogoršati i biti uzrok vrtoglavice pred menstrualni ciklus.

Majnerova bolest i labirinitis

Ovo su poremećaji srednjeg uha, a tu se nalazi i centar za ravnotežu. Kada je centar za ravnotežu poljuljan, onda se javlja vrtoglavica. I ovo može da bude stanje koje se pogoršava pred ciklus.

Postoje i drugi uzroci vrtoglavice, a ovo su samo oni koji se mogu povezati sa PMS-om!

Kako sprečiti PMS vrtoglavicu?




Rešenje za problem zavisi od uzroka. Ponekad su to jednostavne promene navika (mada navike nikad nije jednostavno promeniti) , a ponekad i konkretne terapije.

Kada govorimo o uzrocima i posledicama, onda vodite računa o sledećem:

  • Jedite dovoljno i ne preskačite obroke kako vam ne bi pao šećer. Jedite hranljive obroke, a ne bilo šta. Pročitajte na primer šta je PMS dijetaPijte dovoljno vode
  • Ukoliko ustanovite da je uzrok PMS vrtoglavice u nedostatku vitamina ili nedostatku gvožđa (anemija), onda možete uzeti neki dodatak ishrani, multivitamin ili konkretan vitami koji vam nedostaje ili dodatak gvožđa. 
  • Ako ustanovite da vam probleme pravi endometrioza ili miomi na materici, ako imate obilna menstrualna krvarenja, onda vam preporučujemo da probate biljni tretman anti miom kapima koje efikasno i brzo (i prirodno) pomažu u zaceljivanju mioma i njihovom smanjenju.
  • Lek protiv bolova je rešenje ako vam je migrena uzročnik vrtoglavice.
  • Hormonska terapija je rešenje koje može da vam prepiše lekar ukoliko PMS vrtoglavica baš nikako ne jenjava.
  • Masaža. Ponekad je vrtoglavica jednostavno posledica slabije cirkulacije krvi i kiseonika ka mozgu. Ovo možete rešiti masažom vrata i ramena ako osetite da su vam ukočeni i bolni.
Ako ne traje ceo dan, vrtoglavica pred menstrualni ciklus može se obuzdati. Ako vrtoglavicu imate stalno, ne samo kada ste u PMS-u, onda se obavezno za savet obratite svom lekaru.

Новији пост Старији пост Почетна

0 коментара:

A šta Vi mislite o ovoj temi?