Od A do E - ovo su vitamini za menstruaciju - Moj ciklus
search

Od A do E - ovo su vitamini za menstruaciju

By | Leave a Comment
Saznajte koji su dobri vitamini za menstruaciju i kako mogu pomoći da se konačno izborite sa neprijatnim simptomima ciklusa: naduvenošću, umorom, nervozom.

vitamini za menstruaciju



Mnoge od ovih neprijatnosti posledica su nedostatka nutrijenata, bilo da su u pitanju vitamini ili minerali. Njihova nadoknada može značajno da doprinese da se tokom menstruacije osećate bolje. Evo koje konkretne vitamine za menstruaciju koje možete uzeti u obzir.

Abeceda koju morate znati da bi vaša menstruacija prošla glatko


Pre nego što objasnimo kako vitamini za menstruaciju mogu da deluju, jako je važno da znate da treba prvo da ustanovite da li vam nedostaju. Zato se prvo konsultujte sa svojim lekarom.

Vitamin A


je moćan antioksidant koji ima ulogu u održavanju zdravlja tkiva reproduktivnih organa žene koji su uključeni u menstruaciju. Vitamin A je direktno vezan za probleme sa kožom, umorom i obilnim menstrualnim krvarenjem.  


Vitamin B12


 Nedostatak ovog vitamina može da dovede do specifičnog oblika anemije - perniciozne anemije koja se prvenstveno odlikuje hroničnim umorom. Ovaj simptom često je i pratilac menstruacije, pa uzimanje dodatnih doza ovog vitamina može da pomogne da se osećate bolje. Vitamin B12 takođe može da pomogne da se smanje simptomi depresije, pa je solidno rešenje ukoliko patite od promena raspoloženja tokom PMS-a ili menstruacije.

Vitamin B6 


Ovaj vitamin pomaže telu da proizvodi serotonin - neurotrasnmiter zahvaljujući kojem se osećate srećno i zadovoljno. Ukoliko nemate dovoljno vitamina B6 u organizmu, telo ima problem da se reši viška estrogena, a ako njega ima previše, simptomi PMS-a vam ne ginu. Vitamin B6 je rastvorljiv u vodi i značajan je za normalno održavanje mnogih funkcija u organizmu. Od njega zavisi normalno funkcionisanje nervnog sistema,metabolizma i imuniteta i jedan je od značajnijih vitamina za imunitet.

Međutim, ovde posebno budite obazrivi i nemojte ga uzimati na svoju ruku. Vitamina B6 nam retko nedostaje u orgaizmu, a prevelike doze mogu imati ozbiljne posledice po zdravlje.

Vitamin C



Da li vam se dešava da pred menstruaciju ili tokom samog menstrualnog krvarenja žudite za slatkišima? Čokolada ima posebno mesto, zar ne? A jeste li znali da to može biti zbog toga što vam fali vitamin C? Probajte sledeći put da umesto sa čokoladom, u trenucima slabosti, posegnete za nekom voćkom. Kivi ili pomorandža su dobar izbor.

A da li vam se dešava da ste umorni? Vitamin C vam je jednostavno neophodan da vas osveži, nevezano za menstruaciju. Nedostatak ovog vitamina dodvodi do umora i loše volje, a ako ste u PMS-u pa još sa deficitom vitamina C - u nevolji ste.Dodatna prednost vitamina C je u tome št ima antiupalna svojstva i dovoljne količine mogu smanjiti bol u grudima pred menstruaciju.

Vitamin C u većim dozama pred samu menstruaciju može biti način da izazovete menstruaciju pre vremena.

Vitamin D 


Vitamin D je takođe značajna stavka u regulisanju menstrualnih bolova, ali posredno. On pomaže telu da koristi kalcijum na najbolji mogući način. Kalcijum sa druge strane igra važnu ulogu u toniranju mišića i može umanjiti menstrualne grčeve.Prema nekim istraživanjima, nedostatak vitamina D vodi do glavobolje, promena raspoloženja i problema sa snom.  

Vitamin E 


Ovo je još jedan u nizu vitamina za menstruaciju koji mogu da spreče nastanak menstrualnih grčeva, ali i simptoma PMS-a koji prethode samom menstrualnom krvarenju. 400UI vitamina E dnevno može u nekim slučajevima da reši problem. Iako je bezbedno koristiti ga kroz ishranu, suplemente uzimajte sa dozom opreza i uz konsultaciju sa lekarom jer višak vitamina E može izazvati obilna krvarenja. Nije ovo bitno samo za menstruaciju, nego generalno treba da povedete računa o tome ako imate bilo kakve probleme sa krvarenjem.

Minerali najbitniji za menstruaciju


Kalcijum 


Ovo je mineral koji vam je neophodan za zdrave kosti, ali to nije jedina njegova uloga. On je takođe bitan i za tonus mišića. Smatra se da dovoljna količina kalcijuma može sprečiti grčeve u mišićama, a shodno tome smanjiti i menstrualne bolove izazvane grčenjem materice. U jednoj studiji ,naučnici su došli do zaključka da uzimanje kalcijuma u toku 3 meseca može značajno da smanji umor, promene raspoloženja i apetit. Preporučena doza je 1500mg dnevno.

Magnezijum 


smatra se da nedostatak magnezijuma dovodi do brojnih simptoma PMS-a od grčenja mišića, njhovog titranja do nervne napetosti.Suplement magnezijuma može smanjiti simptome kao što su promene raspoloženja, žudnja za slatkišima, napetost u grudima, nervoza, glavobolja. Preporučena doza je 800mg dnevno

Gvožđe


Ovo je mineral koji nosi kiseonik kroz krvne sudove do svih vitalnih organa u telu, a može vam ponestati usled obilnih menstrualnih krvarenja.Tada dolazi do opšte slabosti organizma, menstruacija postaje teža i ciklus bolniji.Posavetujte se sa lekarom o dodatku gvožđa.

Kako nadoknaditi vitamine za menstruaciju i u kojoj meri?



Pre svega, važan je balans. Višak vitamina nije dobar,kao ni manjak vitamina. Isto je i sa hormonima u našem telu - posebno za normalan menstrualni ciklus bitno je da budu u ravnoteži. Zato je najbolje da se o potrebi za dodatnim vitaminima posavetujete sa svojim lekarom.


Ono što možete uraditi na svoju ruku kako biste imali dovoljno neophodnih minerala i vitamina za menstruaciju jeste da jedete raznovrsnu ishranu, bogatu vitaminima i mineralima. U praznim kalorijama ih nema nimalo, zato navalite na voće i povrće.

Pročitajte šta je PMS dijeta i kako vam može pomoći da se rešite neprijatnosti vezanih za menstruaciju.


Preporuka je se vitamin A uzima iz prirodnih izvora odnosno iz hrane, jer sintetičke verzije mogu biti toksične, posebno ukoliko vam ovaj vitamin ne fali.



Новији пост Старији пост Почетна

0 коментара:

A šta Vi mislite o ovoj temi?