Veza između jačine PMS-a i dužine vaših prstiju - Moj ciklus
search

Veza između jačine PMS-a i dužine vaših prstiju

By | Leave a Comment
Da li ste znali da jačina vašeg PMS-a zavisi od dužine vaših prstiju? Zvuči neobično, ali nije sasvim tako. Evo veze!



90% žena pati od nekog oblika PMS-a. Jedan od faktora koji utiče na pojavu predmenstrualnog sindroma i njegovog intenziteta jeste vaš način života i vaše životne navike. Na njih delimično ili potpuno možete uticati.

Sa druge strane PMS klackalice su genetske predispozicije . Naime, velika je verovatnoća da za svoju PMS osetljivost možete zahvaliti genima svoje mame i svoje bake. Zahvaljujući njima možete biti osetljiviji na hormonske promene, a period pred menstruaciju je izuzetno buran po tom pitanju.

A da li ste nasledili tu osetljivost?

Kako da znate?

Verovali ili ne dovoljno je samo da pogledate u svoju desnu ruku i uočite razliku između kažiprsta i domalog prsta.

Kakve veze imaju prsti i hormoni?


Naime, nije novost da odnos između drugog i četvrtog prsta (digit ratio) ukazuje na mnogo toga o nama. U stvari, najviše ukazuje na izloženost hormonima dok ste još bili u majčinoj utrobi.

Primetićete da odnos ova dva prsta nije isti na levoj i desnoj ruci, te u svrhe ove povezanosti sa PMS-om obratite pažnju na desnu.

Kakve veze imaju hormoni sa dužinom prstiju?

Raznim studijama je dokazivano da u da oni koji imaju duži kažiprst od domalog prsta bili su izloženi većoj koncentaciji estrogena dok su bili u majčinom stomaku.
Oni koji imaju kraći kažiprst od domalog prsta bili su izloženi većoj količini testosterona. Odnosno testosteron je odgovoran za dužinu domalog prsta, dok ga estrogen čini kraćim.


A kakve to veze ima sa PMS-om?


Istraživanje Medicinskog univerziteta u Vakajimi u Japanu pokazalo je da PMS sindrom, odnosno jačina simptoma, može biti pod uticajem hormona kojima ste bili izloženi u majčinoj utrobi. Kao što smo rekli, to možete ustanoviti na osnovu dužine kažiprsta i domalog prsta.

Studija kaže da ukoliko su ova dva prsta približne dužine, PMS simptomi biće izraženiji, posebno promene raspoloženja, nervoza, umor, bolovi, hladan znoj, mučnina, zujanje u ušima .
Ukoliko je domali prst kraći od kažiprsta, rizik od PMS tegoba je manji, i što je veća razlika, to se i rizik smanjuje.

Veći nivo estrogena (odnosno kraći domali prst)  kojem ste bili izloženi u utrobi pomaže da se smanji osteljivost na promene u hormonima.

Sada kada to znate, uporedite prste sa prijateljicama i razmenite PMS iskustva pa vidite i vi da li ima smisla ova studija.

Samo ovo saznanje neće vam pomoći da eliminišete simptome PMS-a. Samo će dokazati da ste istima možda više ili manje skloni.

Da ublažite tegobe probajte:


Jer PMS je nešto čemu ste onda skloniji i proživljavaćete ga iz meseca u mesec! 
Новији пост Старији пост Почетна

0 коментара:

A šta Vi mislite o ovoj temi?