Kako se vaš PMS menja tokom godina? - Moj ciklus
search

Kako se vaš PMS menja tokom godina?

By | Leave a Comment
Da li možete reći da su vaši PMS simptoni oduvek bili isti takvi kakvi su sada? Ako vam se čini da su se promenili sa godinama, u pravu ste. I vaš PMS se menja kako starite!

Hajde da vidimo kako!

Ako čitate ovaj tekst, PMS simptomi su vam sigurno dobro poznati - naduvenost, želja za slatkišima, promene raspoloženja i razdražljivost, bolne grudi su ono kroz šta žene najćešće prolaze u tom hormonskom rolerkosteru. Ipak, čak i ovo može biti vrlo pojednostavljena verzija PMS-a  i samo žene koje se jednom mesečno bore sa ovim znaju koliko je teško opisati ovo stanje i staviti ga u neki kalup. Takođe, vrlo ga je teško i predvideti. Jedan mesec ovi simptomi mogu biti baš izraženi, sledeći mesec znatno slabiji. A ne samo da se menjanju mesečno, već se intenzitet PMS simptoma menja i kako starite.

PMS u 20-im  

 PMS tokom godina

Ovde sve počinje. Prve menstruacije nisu toliko strašne kada su ovi problemi u pitanju, koliko to može biti kada žena dođe u svoje dvadesete godine. Zašto? Delom je zbog veće fluktuacije hormona, ali i zbog životnih navika u ovom periodu. 

Znate onu: mladost-ludost! Ovo su godine kada ćete se lako odreći nekoliko sati sna zarad provoda, preskočiti redovno vežbanje i pojesti neku brzu hranu s nogu, tek onako radi reda. A život će vam sve to vratiti lepo upakovano u PMS! Usled svega ovoga, simptomi mogu biti gori na svim poljima - od bubuljica do mučnine i glavobolje.

Pms u dvadesetim ne mora biti uvek strašan. Pokazalo se da je mnogo manje intenzivan ukoliko koristite pilule za kontracepciju. Veštački hormoni tada dovedu stvari lakše u ravnotežu, pa su i ovi ispadi manji.

PMS u 30-im


PMS tokom starenja

Žene u tridesetim imaju najmanje simptoma PMS-a ili su bar manjeg intenziteta. Ukoliko ste u ovim godinama i čini vam se da vas PMS razvaljuje, ovo vam i nije neka uteha jer znate da ono što vam sleduje može biti samo gore. 


U ovim godinama se žene odlučuju za roditeljstvo i tada trudnoća i dojenje mogu značajno da smanje PMS simptome. Naravno, ukoliko se za ovaj korak odluče u svojim dvadesetim, i tada će im doneti olakšanje.

PMS u tridesetim može biti posebno težak ženama koje su recimo u dvadesetim bile na pilulama za kontracepciju, a onda u tridesetim rešile da to prekinu zbog toga jer žele da postanju majke. Dok do same trudnoće ne dođe, PMS može da bude pravi haos.

PMS posle 40-te

 PMS u četrdestim

U četrdestim PMS postaje gori, posebno pred kraj četvrte decenije,  onda kada uđete u perimenopauzu. Ovaj period može biti prilično buran što se hormona i PMS simptoma tiče, a nastaje 5-10 godina pre same menopauze (individualno je). Da stvar bude još teža, dešava se i da vam ciklusi više ne budu tako redovni pa PMS simptome i njihovo ispoljavanje teže možete predvideti.

Bez obzira u kojoj dekadi svog života se nalazite, ključ za smanjenje PMS tegoba jeste zdrav način života. Manje žurbe, manje stresa, više zdrave hrane, vežbanja, kretanja i lepih trenutaka. A nije to recept samo protiv PMS-a zar ne?


Da li se i vama čini da vam je PMS bio drugačiji kada ste bili mlađi ?  Ili vam se čini da je isuviše komplikovano upakovati ga u neki kalup i razlikovati ga po decenijama? 
Новији пост Старији пост Почетна

0 коментара:

A šta Vi mislite o ovoj temi?