Menstrualna migrena i šta raditi da vam glava ne eksplodira - Moj ciklus
search

Menstrualna migrena i šta raditi da vam glava ne eksplodira

By | 1 comment
 Jedan od neprijatnih simptoma PMS-a (a prijatnih simptoma i nema) je i menstrualna migrena. Ono što ovaj problem čini posebno teškim jeste činjenica da vam može biti teško da funkcionišete kada vas otkida glava od bolova, a posebno onda kada ne možete da se jednostavno isključite iz dešavanja oko vas - recimo, onda kada ste na poslu.


menstrualna migrena



 I naravno, usled toga, i drugi PMS problemi dobiju na težini kao što je recimo PMS nervoza. 



Menstrualna migrena - uzroci

Kao i kod ostalih PMS tegoba, i kod ove je u glavni krivac za pojavu neravnozeža u hormonima. Tačnije, pad estrogena.  

Smatra se da je uzrok glavobolje u menstruaciji zapravo u skupljanju krvnih sudova. To se dešava kada izneneda nivo estrogena padne, a nivo progesterona poraste.

Sve žene dožive pad estrogena u drugoj polovini ciklusa, ali to ne znači da sve treba da imaju glavobolju. Isto tako, ne znači da žene koje muči glavobolja i migrena tokom PMS-a imaju nizak nivo estrogena. Individualno je. Neko reaguje, neko ne. 

Neke stvari mogu doprineti da glavobolja tokom menstruacije bude izraženija. To su na primer:
  •         loša ishrana i pad šećera u krvi
  •         umor i nedovoljno sna
  •        vremenske neprilike i promene
  •         stres
  •         jaki mirisi i zvukovi
  •         dehidracija i nedovoljno tečnosti u organizmu
  •        nizak nivo magnezijuma


Postoje dve vrste menstrualnih migrena:
  1. Pms migrena, ili ona glavobolja koja se javlja nekoliko dana pred menstruaciju i par dana posle. 
  2. Glavobolja u toku menstruacije, ili čista menstrualna migrena koja traje samo dok traje krvarenje.

Ne može se svaka glavobolja u ovom periodu okarakterisati kao menstrualna glavobolja. Možda je i sasvim slučajna. Da bi dobila ovu etiketu, glavobolja mora da se javlja ciklično, jednom mesčno kao sastavni deo PMS tegoba.

 Jeste li znali da čak 65-70% žena ima ovaj problem.  Glavobolja obično sitiže svoj vrhunac pred kraj PMS-a tj. pred samo krvarenje.

Kako se rešiti PMS migrene


Jedan od načina je da uzmete lekove za glavobolju ili one analgetike specifično namenjene za menstraulne tegobe. Ipak, ovim se utiče samo na posledice, a ne na uzroke. A pošto znamo uzroke, najbolji lek je sprečiti glavobolje. Ono što možete uraditi za sebe jeste da izbegavate stres, jedete redovno, unosite hranu bogatu estrogenima, spavate dovoljno i pijete dovoljno vode.

Dobar način da prirodno regulišete hormonski disbalans i promene koje on izaziva, uključujući i migrenu, jesu kapi konopljike. One uspešno otklanjanju simptome PMS-a.


migrena i ishrana


Migrena i ishrana


Estrogen je hormon koji metabolizira jetra. Ukoliko je ona opterećana toksinima, šanse da vam estrogen izaziva nevolje su veće, kao i šanse da imate glavobolje u menstruaciji. Kada kažemo toksini, to mogu biti lekovi , ali i neke supstance koje se nalaze u hrani koju konzumiramo kao što je monosodium glutamat, poznatiji kao poboljošivač ukusa, ili aspartam kao vrsta veštačlog zaslađivača.
Osim toga, jetra može biti preopterećena i nekim lekovima. Pojedine namirnice deluju kao toksini, kao što su recimo prosti šećeri. Da biste tačno znali da li vam neka namirnica izaziva tegobe, najbolje je da vodite dnevnik ishrane i da se zdravije hranite.Jedite više svežeg voća i povrća, a hrana koja posebno može da vam koristi jer je bogata estrogenima je: laneno seme, soja, klice crvene deteline, mahunarke, kupus, kelj beli luk i slično.

Magnezijum


Brojna istraživanja su pokazala da jedan od uzroka PMS-a nizak nivo magnezijuma kod žena. Suplementacija magnezijumom može u to slučaju biti dobra prevntiva za menstrualne glavobolje. 300 mg dnevno trebalo bi da reši problem. Pored toga, najbolje bi bilo da o nivou magnezijuma uvek vodite računa. Unosite ga pravilnom ishranom. Magnezijuma ima u banananma, orasima, kikirikiju, spanaću. On smanjuje reakciju nerava koji mogu biti posebno osetljivi tokom PMS-a


Kompleks vitamina B i D vitamin


Može li nedostatak nekih vitamina biti uzrok tako bolne reakcije na pad estrogena u telu? Istraživanja su pokazala da za lečenje glavobolje tokom PMS-a od koristi može biti kompleks vitamina B i njegov uticaj na nerve. Potrebno je uzimati ga 2 puta dnevno po 200mg, uvek uz hranu.Osim ovoga, istraživanja su pokaz ala da nizak nivo D vitamina može biti jedan od uzroka glavobolja.

Vežbanje


Razni uzroci mogu uzrokovati migrenu, a mogu se jednostavno ukloniti vežbanjem. Takvi su recimo stres i nizak nivo sertonina, ali i suženi krvni sudovi. Dobra fizička aktivnost može da vas prodrma i da učini da vaša migrena nestane. U te svrhe možda je najbolja joga koja je vežba za telo, ali i važba za duh. 


Imajte na umu da previše naporno vežbanje ponekad može učiniti glavobolju još gorom.

 Ovo se dešava onda kada nemate dovoljno energije jer recimo niste uneli dovoljno obroka tokom dana, ili onda kada je pojačana cirkulacija u glavi uzrok sevanja munja pred vašim očima. Dodatni podsticaj cirkulacije tada će samo pogoršati stvari.

PMS glavobolja nije normalna stvar

 

Ako ste čuli da i vaša prijateljica (ili nekoliko njih) ima ovaj problem, ne znači da PMS i glavobolja nužno idu jedno sa drugim. To nije normalno stanje i možete ga se rešiti. Prvi korak ka tome je prvenstveno savetovanje sa lekarom. Lekar vam može preporučiti suplemente, vitamine, lekove i čak i kontracepcijske pilule.  


pms glavobolja

Zdrava ishrana  i zdrav način života su ono što uvek možete uraditi za sebe i bez saveta. Za više od toga, potrebno je pre svega da znate da migrena nije normalna stvar i da prihvatite da imate problem. Onda kada krenete u potragu za rešenjem, na korak ste bliže izlečenju nego onda kada ne preduzimate ništa.
U slučajevima kada je pad serotonina uzrok PMS glavobolje, nije loše da probate da ga podignete nekim lepim iznenađenjem. Provereno je u praksi ali ne i naučno dokazano - prijatno iznenađenje može da otera  bol i skrene misli na neke lepše stvari.

Новији пост Старији пост Почетна

1 коментар:

A šta Vi mislite o ovoj temi?