Zlatna maka za žene - pobedite menopauzu i PMS tegobe! - Moj ciklus
search

Zlatna maka za žene - pobedite menopauzu i PMS tegobe!

By | Leave a Comment
U poslednje vreme, zlatna maka ili peruanska maka kako se još naziva, sve je popularnija kao rešenje brojnih ženskih tegoba, uključujući menopauzu sa svim njenim manama i simptome PMS-a. To je samo deo njenih moći.  Dobra je i kao afroizijak - kako za muškarce, tako i za žene.

Šta je zlatna maka?

zlatna maka biljka


Peruanska maka je korenasta biljka koja najbolje uspeva na velikim nadmorskim visinama. Sam naziv vam govori da potiče iz Perua, gde uspeva na visini od 4000 m nadmorske visine. Narodi koji žive na tom području gaje je i upotrebljavaju  u ishrani. Najviše liči na rotkvicu, i slatkastog je ukusa - skrobno povrće.

Nije zlatna, kako biste možda pomislili iz naziva. Običan, žućkast koren sa brojnim hranjivim sastojcima.

Zlatna maka za zene u Zapadnom svetu nije stari, dobro provereni recept za menopauzu i PMS simptome. Ona je više počela da se izučava tek od 60-80-ih godina prošlog veka. Tada je otkriveno da u peruanskoj maki ima gvožđa, magnezijuma, selena, kalcijuma, preko 20 amino - kiselina, vitamina B1 i B2, vitamina C i E, cinka, bakra, kalijuma i natrijuma. Zato se smatra "super-namirnicom" i zato je zlatna maka za žene često preporučivan prirodni tretman u menopauzi.


Da li je zlatna maka zaista zlata vredna i koje su njene prednosti


Nekada je, kažu bila zlata vredna i to bukvalno. Koristili su je stari Peruanski narodi kao sredstvo plaćanja. Zlatna maka prah kod nas ni danas nije bezvredan. Sudeći po ceni, koja je blizu 2000 dinara za 150g, možemo je smatrati zlata vrednom. Ipak, nije ovde reč o novcu, već o vrednosti koju ima zlatna maka za zene i njihovo zdravlje.

Prednosti peruanske make za žene su sledeće:

  •          Balansira odnos hormona u telu
  •          Reguliše menstruaciju i menstrualne probleme
  •          Olakšava simptome PMS-a
  •          Pojačava libido, a kažu i plodnost
  •         Reguliše probleme u menopauzi, predmenopauzi kao što su promene raspoloženja, valunzi i slično

Već samom ravnotežom hormona u telu, pola bitke sa PMS-om i klimaksom je dobijeno. Međutim, treba imati u vidu da ovo nije biljka sa našeg podneblja. Za nas ovde efikasnije su biljke koje rastu na našem podneblju - priroda ima svoja pravila i zašto bismo ih kršili. U tom smislu odlična zamena je crvena detelina. 

Ali kako to prah zlatne make može? Saznajte i to!



Peruanska maka i njeno dejstvo


Koliko puta ste čuli da su za funkcionisanje mozga neophodne omega 3 masne kiseline? A koliko da na vaše raspoloženje utiču hormoni? Zlatna maka bogata je omega 3 masnim kiselinama pa time utiče na bolji rad mozga, a kombinacijom svojih ostalih sastojaka deluje direktno na hipofizu.

Hipofiza je mala žlezda unutar mozga koja zajedno sa hipotalamusom igra važnu ulogu u proizvodnji brojnih hormona u našem telu.  Tu su oni koji regulišu naše raspoloženje (serotonin, dopamin) kao i estrogen i progesteron od čijeg nivoa zavisi i naš menstrualni ciklus, ali nažalost i tegobe vezane za njega ukoliko njihov nivo nije uravnotežen.

Da bi menstrualni ciklus postojao, potrebna je mala neravnoteža u ovim  hormonima, ali ne i preterana.

Zlatna maka utiče na to da ovaj disbalans bude optimalan - dovoljan da imate cikluse, a da pre njih ne poludite od nervoze tokom PMS-a. Ova biljka, odnosno njen prah, pomaže da  budete bolje raspoloženi, ali isto tako pruža mnogo energije. Nervoza, nedostatak energije i loše raspoloženje često su posledica neravnoteže u hormonima.

Peruanska maka je veoma bogata kalcijumom, čak i više nego mleko. To je razlog plus da je uzimate u menopauzi, kada se gustina kostiju smanjuje i povećava šansa oboljenja od osteoporoze.

Zlatna maka je zapravo adaptogena biljka, jedna od onih koje pomažu ženama da se adaptiraju na okolnosti u kojima se nalaze, bilo da je to stres ili horomonski disbalans.

Kako se koristi zlatna maka i gde nabaviti


zlatna maka prah


Prah peruanske make koristi se u količini do 5 grama dnevno. Možete to podeliti na dve manje doze, pa koristiti jednu ujutru i jednu uveče. Prah možete koristiti uz neki napitak ili ubaciti u neku hranu. Mnogi izbegavaju da ga podgrevaju, jer tako može da izgubi hranjiva svojstva.

Zlatna maka je slatkastog ukusa, poput orašastih plodova, na primer. Zato se najbolje  kombinuje uz obroke sličnog ukusa.

Recimo, možete je ubaciti u musli, pahuljice i iskombinovati sa jogurtom, medom, čajem, posuti neke kolačiće ili ubaciti u kakao (odlična kombinacija za PMS)

Ukoliko nemate inspiraciju za ovo, možete nabaviti i zlatna maka kapsule. Njih koristite prema priloženom uputstvu ili savetu lekara.

Možete je nabaviti u dobro snabdevenim prodavnicama zdrave hrane ili apotekama. Zlatna maka nije jeftina, pa je možda baš i nećete naći na svakom ćošku.

Ono što je bitno da napomenemo jeste da treba da vodite računa da kupujete pravi proizvod, a ne lažnjak. Čitajte deklaracije, proučite ko je distributer i kakvu reputaciju ima. Ne nasedajte na zlatno-žutu boju praha. Maka je obična biljka, slična krompiru ili rotkvi i nema neku neobičnu boju. Pridev "zlatna" je marketinški trik i vezuje se za priču da se koristila kao sredstvo plaćanja. Ali tako se koristila i čokolada nekada davno, pa ne očekujemo da bude zlatne boje, zar ne? Doduše, neke žene i dan danas možete "kupiti "čokoladom".

Zlatna maka za zene - iskustva i negativne posledice


Ova biljka  se kod naroda koji žive u Peruu, u oblastima gde ona uspeva, najnormalnije koristi u ishrani, baš kao što mi jedemo krompir ili pasulj. Nije otrovna i za većinu ljudi je potpuno bezbedna

Ipak, treba preduzeti neke mere predostrožnosti. S  obzirom da ima hormonalno dejstvo i da deluje kao estrogen u ljudskom telu, treba biti obazriv kada su u pitanju bolesti koje su hormonski senzitivne (rak dojke, jajnika, grlića materice, endometrioza, finrocistični jajnici). Isto tako, na oprezu treba da budu dojilje i trudnice - za svaki slučaj. Nije preporučljiva za osobe koje boluju od bolesti štitne žlezde i osobe sa visokim krvnim pritiskom.

Van ovih izuzetaka, iskustva sa zlatnom makom su pozitivna, posebno kada govorimo o biljem raspoloženju i nivou energije. Kao afrodizijak, istraživanja kažu da ima tek neznatno dejstvo. Ali dovoljno je da budete i bolje raspoloženi i puni energije da vam libido bude jači.

Uopšteno gledano, još uvek treba dosta studija i spitivanja da bismo mogli da naučno tvrdimo da će vas zlatna maka rešiti PMS tegoba, toplotnih udara, nesanice i slično. Do tada, ostaje vam da se oslonite na tuđa iskustva. A i to se računa, zar ne? Možda čak i najviše!


Новији пост Старији пост Почетна

0 коментара:

A šta Vi mislite o ovoj temi?