Menstruacija na moru! Kako plivati i sunčati se tokom tih dana? - Moj ciklus
search

Menstruacija na moru! Kako plivati i sunčati se tokom tih dana?

By | Leave a Comment
Isplanirali ste odmor još u januaru, ali niste vodili računa o ciklusu? Šta kada shvatite da ćete dobiti menstruaciju na moru? Evo detaljnog uputstva! 

menstruacija na moru


Nije smak sveta kada dobijete mesntruaciju na moru. Ima i gorih stvari koje mogu da vam se dese od ove sa kojom inače živite jednom mesečno. Ukoliko te trenutke ne preživljavate u nekom paklu od bolova i komplikacija i imate sasvim normalan ciklus - nema ni jednog razloga da vam zabava propadne jer ste dobili menstruaciju.

Znamo, znamo - sada se pitate kako se kupati sa menstruacijom i da li možete da se sunčate. 

Za sve postoji način.

Nekoliko njih. Hajde da objasnimo jedan po jedan.

Kupanje u moru tokom menstruacije


Kako izvesti ovo, a da niko ne zna? Da li ću imati neke zdravstvene posledice ako se kupam tokom menstruacije? Da li je higijenski?

Za početak da vam kažemo ovo: 

Ako nikome ne kažete da imate menstruaciju, to niko neće ni znati!

Zato se opustite i ponašajte kao da je sve u najboljem redu. Ukoliko budete svakih pet minuta zavirivale dole u pokušaju da nađete nešto što je pošlo naopako, definitvno ćete staviti do znanja ljudima da tu nešto nije u redu.

Kupanje tokom menstruacije na moru izvodljivo je uz odgovarajuću zaštitu od curenja

EVO ŠTA TREBA DA RADITE:

Stavite tampon


Kada je menstruacija na moru u pitanju, kupanje sa tamponom je najbolja opcija. Oni apsorbuju krv u unutrašnjosti vaše vagine i male su šanse da ona iscuri i ostavi fleku na vašem kupaćem kostimu. Ukoliko se još niste družili sa njima upoznajte se kako se korisite i kako se stavljaju tamponi.

Kupanje sa tamponom može vam delovati suludo, ali nije tako. Samo izaberite pravu veličinu. Ima i onih na kojima stoji oznaka "active" koji bolje upijaju onda kada ste aktivni.

Stručnjaci preproručuju da posle svakog kupanja promenite tampon, kako biste sprečili sindrom toskičnog šoka, jer tamponi upijaju sve. 

To procenite u zavisnosti od toga koliko se često kupate. Ukoliko ulazite u vodu svakih 15 minuta, kupanje sa tamponom i stalno menjanje postaju naporni. Nađite sredinu. Menjajte ih na 2-3 sata, iskombinujte tu rutinu sa odlaskom u smeštaj zbog doručka, odmora, ručka... Bolje je nego korišćenje javnog toaleta u te svrhe.

Stavite menstraulnu čašicu


Savršen način da sprečite curenje, već u samoj unutrašnjosti vagine. Menstrualne čašice moraju se menjati na svakih 12 sati i prikupljaju krv, tako da ste bezbedne ceo dan na plaži. Napravljene su od medicinskog silikona i ne upijaju nego skupljaju i mnogo su bolja i higijenski prihvatljivija varijanta od tampona. 

Pročitajte sve o menstrualnim čašicama i kako se koriste.

Sada kada ste zaštićene, možete bezbedno u vodu i kupanje tokom menstruacije je sasvim normalno iskustvo.

Vezano za menstruaciju na moru i kupanje dok traje postoje dva mita i zablude:

  • Prvi je verovanje da se zapravo možete kupati i bez zaštite, jer pritisak vode sprečava da krv iscuri. Ok, more je veliko, možda možete probati, a da niko ne primeti i to onih dana kada vam krvarenje nije obilno. Ako se kupate u bazenu, ne bismo vam ovo savetovali.
  • Drugi je verovanje da menstruacija na moru može privući ajkule. Da, kako da ne. Kao i posekotina na školjku, razbijena noga o stenu ili bilo kakvo drugo krvarenje. Ne brinite, to se neće desiti, posebno ako imate zaštitu. 

Šta ne treba da radite kada dobijete menstruaciju na moru?


Ne kupajte se sa uloškom


Većina uložaka lepi se na donji veš. Vidljivi su spolja. Upijaju tečnost spolja, odnosno ne u unutrašnjosti vagine.To znači da pored vaše krvi upijaju i vodu u kojoj se kupate i da ćete ulaskom u vodu vrlo brzo popuniti kapacitet uloška i on neće biti u stanju da upija krv.

Pored toga, lepak kojim je uložak zalepljen za kupaći kostim popustiće od vode. Vrlo lako može se desiti da plivate i da vaš uložak zapliva za vama. Nije li onda bolje bilo da se kupate bez ikakve zaštite?

Evo koji su najbolji ulošci za menstruaciju!

Sunčanje tokom menstruacije


sunčanje tokom menstruacije

Druga nedoumica kada je menstruacija na moru u pitanju jeste - mogu li se sunčati tokom menstruacije?

Menstruacija nije bolest i niste podložniji opekotinama od sunca ako je dobijete. Slobodno se sunčajte!

Naravno, dužni smo da skrenemo pažnju da se, bez obzira na ciklus, klonite jakog Sunca i da uživate u hladovini.

Kakva vam zaštita od curenja treba ako se sunčate tokom menstruacije?

Zavisi od toga da li planirate da plivate ili vam je sunčanje jedini prioritet.

Ukoliko imate obilno krvarenje, možda vam se plivanje neće dopasti i prijatnije ćete se osećati uživajući na suncu. Samo ponesite sa sobom zaštitu koju inače korisitite i proučite gde je brzo i higijenski prihvatljivo možete zameniti .

Tamponi će vam stvoriti manje brige, jer treba da ih menjate na 6-8 sati, a menstrualna čašica ostaviće vas ceo dan na miru.

Spremite se za plažu

Kada dobijete menstruaciju na moru, pripreme za plažu zahtevaju dodatne planove. 
  • Ukoliko koristite uloške i imate obilno krvarenje, obavezno ponesite rezervno pakovanje. Isto uradite i ako stavljate tampone. Bićete mirniji i sigurniji, sve i da vam ne zatrebaju.
  • Izaberite tamniji kupaći kostim. Ukoliko do "nezgode" i dođe, da se fleka ne vidi. I šareni su dobra varijanta posebno sa primesama braon-crvene nijanse. 
  • Klasičan kroj kupaćeg je najbolji. Tange vam ne bismo preporučili ma šta da koristite kao zaštitu. 
  • Ukoliko koristite uloške, birajte one bez krilca, ali samo onih dana kada vam je krvarenje slabije. Imajte na umu da se oni skupe na sredini kad apsorbuju krv, pa su šanse da dođe do curenja veće kada imate obilnu menstruaciju Kada je menstruacija obilnija, ulošci sa krilcima su bolja varijanta, ali oni se vide. Zato preko toga navucite neki šorts, ili maramu za plažu. 

Spremite se za put


Ukoliko vam je ciklus blizu datuma putovanja, imajte na umu da usled stresa za organizam može da se poremeti. Dešava se da usled putovanja menstruacija kasni i da vas menstruacija na moru zaobiđe, a dešava se i da dobijete neki dan ranije i da vas iznenadi.

Pročitajte kako putovanje utiče na menstruaciju.

Zato, spakujte sve što vam je neophodno i mislite na sve.

Tamo gde idete, možda nema marki uložaka i tampona na koje ste navikli. Ponesite ih.
Ukoliko znate da su vam menstruacije bolne, ponesite zalihe lekova protiv bolova, da ne biste proveli ceo odmor previjajući se po krevetu u svojoj sobi.

Pored ovoga, ukoliko na vreme shvatite da vam se menstrualno krvarenje poklapa sa odmorom, možete uraditi sledeće: 


1.Izazovite menstruaciju neki dan ranije, ako vam se ta opcija uklapa u raspored.

Saznajte na koje sve prirodne načine možete izazvati menstruaciju.

2.Odložite menstruaciju za period posle odmora. U ove svrhe možete probati tablete za odlaganje ciklusa. 

Imajte na umu da morate početi sa njima 3 dana pre očekivanog krvarenja i da ih morate koristiti redovno tokom odmora.

 Takođe, ukoliko mislite dovoljno unapred, možete odložiti ciklus i kontraceptivnim pilulama.

Evo detalja o tome kako odložiti menstrualni ciklus

Ne dozvolite da vam menstruacija pokvari odmor

Mnoge žene prosto osete olakšanje kada dobiju krvarenje i teže im pada PMS nego menstruacija. A i za to ima rešenja. 

Dobile ste menstruaciju na moru? Pa šta!

Možda je i bolje izboriti se tamponima, menstrualnim čašicama i prevazići neugodnost od plivanja tokom menstruacije, nego izboriti se sa svim simptomima PMS-a, a posebno sa PMS nervozom koja će upropastiti odmor i vama i onima oko vas. 


Zato se pripremite na vreme! Ovo je sve što treba da znate!

Ne dozvolite da menstruacija na moru bude smak sveta. Nema razloga da ne uživate!

Новији пост Старији пост Почетна

0 коментара:

A šta Vi mislite o ovoj temi?