Kako putovanje utiče na vaš menstrualni ciklus - Moj ciklus
search

Kako putovanje utiče na vaš menstrualni ciklus

By | Leave a Comment
Da, tačno je. Putovanje može poremetiti vaš menstrualni cikus! Sigurno vam se desilo da odete na odmor i da vam menstruacija poremeti mir i uživanje.  Znamo da je zamarajuće planirati i organizovati odmor pokušavajući da u sve to uklopite i vaš  ciklus. I taman ste sve smislili i izračunali,  otišli na putovanje, a vaš ciklus doneo vam je novi problem - dobili ste menstruaciju ranije i vaša planiranja su bila suvišna i beskorisna, ili ste se vratili sa putovanja sa saznanjem da vam menstruacija kasni.

Bez panike! Promene u menstrualnom ciklusu tokom putovanja su savim normalne.


Zašto menstruacija kasni tokom putovanja?


menstruacija na putovanju


Tokom putovanja možete doživeti tri scenarija sa ciklusom:

1.    Nema nikakvih promena i sve prolazi kako ste planirali
2.    Menstruacija kasni
3.    Menstruacija se javila nekoliko dana ranije

To sve zavisi od načina života koji vodite.

Ukoliko imate neki ustaljeni ritam i ustaljene navike u životu, veća je šansa da putovanje može da poremeti vaš ritam i vaš ciklus.

Ovo se posebno dešava onda kada odlazite na daleko putovanje, menjate klimatske uslove u  kojima boravite ili menjate vremensku zonu.

Evo nekoliko osnovnih faktora koji mogu da poremete menstruaciju na putovanju:

 Poremećen cirkardijalni ritam odnosno biološki sat


Možda ste noćna ptica ili ranoranilac, ali vaše telo ima neki svoj ritam po kom funkcioniše i po kojem ste ga navili da radi. Ono ima vreme kada spava i kada mu treba odmor i vreme kada je aktivno. Prekookeansko putovanje avionom (ili bilo koje daleko putovanje) često može da napravi  zbrku na ovom polju i izazove kašnjenje menstruacije. Tada je javlja pojava koja se naziva "džetleg" (jet lag) a koju karakteriše iscrpljenost, umor i nesanica.

Stručnjaci tvrde da je džetleg teži kada se putuje na istok jer se tada dan brže skraćuje, naš unutrašnji ritam se remeti, a mi ostajemo budni tokom noći kada telo ima potrebu za odmorom i spavanjem. Na san u velikoj meri utiču hormoni, odnosno konkretno melatonin. Svi ti hormoni u našem telu međusobno su manje-više povezani. Nedovoljno sna je stres za organizam, a to je, znate već, jedan od razloga zašto menstruacija može da vam kasni.

Cirkardijalni ritam utiče i na produkciju drugih hormona u telu, pa i estrogena i progesterona. Usled stresa i promena može se desiti da on odloži ovulaciju za nekoliko dana, a time i vašu menstruaciju.


putovanje i menstruacija



Stres

Putovanje, ma koliko zabavno i uzbudljivo bilo, nosi sa sobom izvesnu dozu neizvesnoti i stresa. Same pripreme za put mogu biti naporne, kao i situacije na putu. Ukoliko ste nekoliko dana pred menstruaciju (što ćete svakako prepoznati po PMS simptomima koji pretvaraju u neprijatnost i stvari koje nisu takve i zbog kojih ste najmanje tri puta poželeli da sve otkažete), može se desiti da se menstruacija javi i neki dan ranije. Ukoliko ste nedavno pregrmeli svoje crvene dane, veća je verovatnoća da će se desiti da mozak dobije signal da odloži ovulaciju i menstruaciju za neki manje stresan period.

 Vežbanje


 Ukoliko niste fizički aktivni, a odlučite se na putovanje koje zahteva dosta fizičke aktivnosti (skijanje, planinarenje pa i samo povlačenje kofera po autobusima, avionima,hotelima) to može biti isto kao da ste svoje telo izložili preteranom vežbanju. Rezultat - kašnjenje menstruacije ili čak i njen izostanak.

Promenjen način ishrane


ishrana na putovanju


Tokom putovanja, verovatno ćete doživeti promene i na ovom polju. Možda ćete jurcati u potrazi za turističkim atrakcijama ili provodom i zaboraviti da jedete, ili ćete nahraniti vaša gurmanska nepca loklanim specijalitetima koji se drastično razlikuju u odnosu na vašu svakodnevnu ishranu. Pogađate šta se dešava - telo se šokira promenom, zabrlja sa hormonima i vašim  menstrualnim ciklusom.

Kako podneti menstruaciju na putovanju


Pre svega, ne dajte se iznenaditi. Uvek planirajte menstruaciju na putovanju, čak i kada joj nije vreme i ponesite zalihe tampona ili uložaka. Što je sigurno-sigurno je!



Menstruacija se može sprečiti i odložiti pilulama na bazi progesterona i ako baš želite da budete bezbrižni, to vam je najsigurnija varijanta.
Budite pažljive! To što sada znate da postoji velika šansa da se ovulacija prirodno odloži kada putujete na daleki put ili menjate klimu, ne znači da ste progutali magičnu kontraceptivnu pilulu i da ne možete ostati u drugom stanju. Možda putovanje na vas ne deluje uopšte!
Ukoliko ste navikli na lud tempo života, putovanje ne mora da donese nikakvu promenu u vaš ciklus.


Da li imate ovakva iskustva kada putujete?

Новији пост Старији пост Почетна

0 коментара:

A šta Vi mislite o ovoj temi?