Kako smiriti nervozu tokom PMS-a, ALI STVARNO! - Moj ciklus
search

Kako smiriti nervozu tokom PMS-a, ALI STVARNO!

By | 3 comments
  Ukoliko ste došli do ovog teksta tražeći rešenje kako smiriti nervozu tokom PMS-a, onda vam je sigurno dojadilo da vaš menstrualni ciklus upravlja vašim životom. I sasvim sigurno, tih nekoliko dana pred menstruaciju čini vam se da je ništa nije pod vašom kontrolom. Pa koliko su vam puta samo neke neželjene reči izašle iz usta kao da su tuđom glavom vođene i povredile neku vama dragu osobu? I koliko ste puta prekršili dijetu, jer ste umirali od želje da pojedete čokoladu koja je bila jača od vašeg karaktera? Da li vam se redovno čini da su vam živci na tankoj žici i stalno balansirate nad svojim životom?






Nervoza i PMS u vašem životu  su povezani k'o konci i lutke za lutkarske predstave. I ne samo da su umršeni, pa u pokušaju da ih odmrsite pravite neželjene pokrete (gestove, reči, akcije  u životu), nego su još i vrlo tanki i lako pucaju!

Zašto se ovo dešava i kako smanjiti nervozu?

Za početak, hajde da objasnimo otkud ta veza nervoze i PMS-a koja od vas regularno pravi vešticu i zbog koje dobijate etikete poput "nervozna žena".


Kako PMS izaziva nervozu?


Pa kako? Jednostavno!  Pogledajte samo listu  najčešćih PMS simptoma i odmah će vam biti jasno da tu nema mesta za cveće, leptiriće i proleće. Naduvenog stomaka, sa masnom kosom, glavoboljom i živcima napetim ko strune sigurno se ne osećate srećno i poletno i puni energije. To ima samo u nebuloznim reklamama za uloške.


Iako je nervoza mentalno stanje,  na nju utiču fizičke promene


Pa dobro, da bismo znali kako smiriti nervozu tokom PMS-a, treba da se izborimo sa uzrocima, zar ne?

Masnu kosu lako ćete oprati, popićete lek za glavobolju i napolsetku neki lek protiv nadutosti ili ćete povesti računa o svojoj ishrani. 

Prosto k'o pasulj, zar ne

Dok ne dođete do stavke sa živcima i osećaja da vam se svet okrenuo naopačke i da vam je sopstvena koža 3 broja manja.

 Uzrok toga može biti sledeće:
  • Povećan nivo kortizola ili hormona stresa neposrdeno pred menstruaciju. A još ako ste inače pod dugoročnim stresom pa nivo kortizola koji raste probija granice, nateže nerve i stvara nervozu, još ste podložniji ovom uzroku.


Nervoza u PMS u ovom slučaju  je ista ona koju doživljavate svaki dan, samo što inače umete da se izborite sa njom i da je kontrolišete. Tokom PMS-a jednostavno ne možete da je obuzdate!


Hormoni igraju tu bitnu ulogu, jer od njih zavisi kako telo reaguje na neurotransmitere u telu. Konopljika je odličan način da tih dana izbalansirate hormone. 


  • Činjenica da ste žensko. Ne, nismo hteli da vam otkrijemo toplu vodu i obavestimo vas da je PMS ženska boljka, pa samim tim i nervoza u PMS-u. Ali činjenica je da su žene po prirodi sklonije nervozi, anksioznosti, depresiji, promenama raspoloženja. Uzrok tome mogu biti i socijalni faktori i savremen način života koji je danas previše opterećujuć za žene jer treba da se ostvare u raznim ulogama - kao majke, poslovne žene, domaćice, supruge. Tokom PMS-a je teško pohvatati sve te uloge koje preopterućuju i gle čuda - eto nervoze!


smiriti nervozu tokom pms-a


Kako smiriti nervozu, ali provereno!


Nemaju sve žene iste PMS simptome, ali 85% žena ima PMS. Većina od tih 85% ima nervozu na spisku tegoba, sve ih iritira i lako planu. To uopšte nije naivna stvar, jer na ovaj način mogu da se naruše neki brakovi, veze, poslovni odnosi. Isto tako ne postoji univerzalan odgovor kako smanjiti nervozu.


Poprilično smo sigurni da ste do sada pročitale bezbroj saveta kako se rešiti PMS-a prirodnim putem. Klasika -vežbajte, jedite zdravo, pijte čajeve... NIste uspele? Verujemo, jer nije ni lako. Kome je do vežbanja u 3 broja manjoj koži i do semenki i pahuljica kada vam se jede čokolada. Kome je do druženja sa pozitivnim ljudima kada vam ni sopstveno društvo ne prija.Verovatno zato i čitate ovaj članak! 

Zašto ne probate da udovoljite sebi?

Preporučujemo sledeće proverene načine kako smiriti nervozu:


  •  Meditirajte. Nije važno da li umete da ispraznite um, ali je važno da tokom dana odvojite malo vremena za sebe i popričate sami sa sobom. Ili ćutite sami sa sobom,svejedno.
smanjiti nervozu tokom PMS-a


  •  Konvertujte bes u slova. Zapišite šta osećate na papir, u dnevnik ili otvorite blog. Ko zna, sutra možda bude bestseler među hororima i psiho-dramama. Nemojte da idete u kriminalistički žanr, ma koliko imate želju da ubijete šefa, vozača autobusa, supruga, svakoga...
  • Napravite listu stvari koje treba da uradite. Nervoza u PMS-u često je posledica toga što ne možete da pohvatate gomile obaveza koje imate. Napravite prioritete. Odložite za bolje dane sve što može da se odloži. Ostalo stavite na spisak i završavajte redom. Preporučljivo je da počnete od najtežeg zadatka dok još imate najviše energije i živaca, pa da idete ka lakšim.
  • Nabavite boksersku vreću ili sličnu stvar za udaranje. Prvo, izbacićete bes, a drugo, možete sjajno oblikovati svoje telo.
  • Naoružajte se lavandom. Možda to nije vaš omiljeni miris niti biste nosili taj parfem, ali studije su dokazale da miris lavande opušta i smiruje živce. Osim toga, može vas rešiti i glavobolje. Stavite ga pod jastuk da lepše spavate, pored računara da uživate u sufovanju internetom (u ormar da oterate moljce ukoliko imate vunenu odeću, ili prosto da očuvate svežinu) ili skuvajte čaj od lavande.
 A ako imate neku svoju metodu kako smanjiti nervozu tokom PMS-a (a koja nije važbajte, ne pijte kafu, jedite zdravo,  jer to već i vrapci znaju) podelite je sa nama u komentaru.



Новији пост Старији пост Почетна

3 коментара:

  1. Ja imam Takvu nervozu ,prvo me nemir neku uhvatiposle dodje do neke vrtoglavice i onda lupanje neko u želucu i dolazi malaksalost.Radila sam sve nalaze KKS EKG neznam šta sve i sve ok

    ОдговориИзбриши
  2. Анониман12/05/2017

    prastanak mestruacija i ve c 2 meseca nema ciklus dali e toa menopauza
    ve molam pisete

    ОдговориИзбриши
  3. Sve navedene simtome PMS ima. Rezim ishrane od voća i povrća,praktikujem. Izbegavam slatko. Ako osećam potrebu, kupim čokoladu, crnu sa stevijom. Pijem MG vodu, soko od paradajza. Sve sto u sebi ima Mg, ali i dalje kako godine prolaze imam nepodnosljivu nadutost i nervozu,plakanje, ponekad i dezorijetisanost. Jedino sto praktikujem,a treba odbaciti je kafa. Pijem 1 do 2. Često espreso. I moguće, barem se nadam da će trudnoćom i porođajem ovi simtomi biti manje izraženi. Ovo sa lavandom ću probati.

    ОдговориИзбриши

A šta Vi mislite o ovoj temi?