Kako se rešiti mučnine tokom menstruacije - Moj ciklus
search

Kako se rešiti mučnine tokom menstruacije

By | Leave a Comment
Da li je mučnina tokom menstruacije simptom koji vas prati iz meseca u mesec? Saznajte zašto se ovo dešava kako da je ublažite.

Iako je mucnina tokom menstruacije ili tokom PMS-a prilično česta, malo je žena koje zaista i povraćaju tom prilikom. Ipak, sam osećaj mučnine dovoljan je da se ne osećate dobro i može vas sprečavati da normalno funkcionišete. I ne, nije prihvatljiv. Treba da ga se rešite!


mučnina tokom menstruacije

Šta je uzrok mucnine tokom menstruacije


Smatra se da je uzrok ovome povećan nivo prostaglandina. Ovaj hormon čini žene osetljivijim na bolove, uzrokuje grčenje materice i menstrualne bolove. Ali to nije sve. Na isti način može izazvati i bolove u želucu, gorušicu, grčeve u crevima pa čak i proliv.
Sa druge strane, mnoge žene tokom menstuacije ili pred samo krvarenje pate od menstrualne migrene. Ono po čemu se migrena razlikuje od obične glavobolje jeste i osteljivost na svetlo, zvukove, jak bol u samo jednoj tački glave i - mučnina. To je ona situacija kada osećate da vam je bukvalno muka od bolova.
Još jedan uzrok mučnine može biti i pad šećera. Znate ono kad vam se jede čokolada tokom PMS-a? Može biti da je malo u pitanju potreba da udovoljite sebi, ali činjenica je da tokom menstruacije mnoge žene imaju potrebu za slatkišima. To se dešava usled disbalansa nivoa šećera u organizmu. Ukoliko ste ikad doživeli da vam padne šećer, da ste dugo gladni, možda ste osetili glavobolju i mučninu tom prilikom. Isto je i u ovom slučaju.
Nedostatak vitamina B6 takođe može biti jedan od faktora koji se smatraju krivcem za menstrualne mučnine. A kada smo kod vitamina i minerala, ukoliko ste anemični i u te svrhe pijete gvožđe, može se desiti da ga tih dana teže podnosnite i da vam izaziva želju za povraćanjem.
Uzroci mučnine tokom menstruacije mogu biti i ozbiljniji (bez namere da gore navedene probleme smatramo neozbiljnim) . Takvi su na primer endometrioza i fibroidi.
Kod ovih stanja tkivo materice je deformisano, uvećano, ali i osetljivo na hormonske promene dodatno. Čest simptom endometrioze su bolne menstruacije i obilna krvarenja, a sve to može bi praćeno i mučninom, naduvenošću, stomačnim grčevima, prolivom i rektalnim bolovima.

Kako se rešiti menstrualne mučnine?

 

Za početak,probajte da povežete konce i otkrijete uzroke i okidače. Recimo, možete nabaviti neku aplikaciju za praćenje ciklusa u koju ćete unositi svoje navike i simptome koje primetite pre, tokom i posle menstruacije. Možda tako otkrijete da vam menstrualnu mučninu izazivaju neki  jaki mirisi ili masna hrana, a možda i lekovi ako ste skoro počeli sa nekom terapijom.
Kada to otkrijete, ostaje vam da , ukoliko je to moguće, izbegavate okidače.

  • Jedite manje i laganije obroke, izbegavajte teške i masne.
  •  Izbegavajte jake mirise
  • Ubacite đumbir u svoj jelovnik. Čaj od đumbira smanjuje mučninu generalno, pa tako i ovu menstrualnu.
  • Upotrebite pepermint u bilo kom obliku. Ulje peperminta namažite na bolno mesto ako vas muči migrena, nosite sa sobom bombone ili žvake od peperminta jer osvežavaju i smanjuju mučninu.
  • Probajte čaj od kamilice, ukoliko je nervozan stomak uzrok vaše mučnine.
  • Nabavite lekove protiv mučnine koji blokiraju receptore za povraćanje ili one koji smanjuju kiselinu iz želuca ukoliko je gorušica vaš problem.
  • Uzmite vitamin B6. Ali pažljivo - jeste vitamin, ali nemojte ga koristiti na svoju ruku. Vodite računa o doziranju i posavetujte se sa lekarom. Prevelike doza ovog vitamina imaju jako opasne posledice.
  • Popijte limunadu
  • Probajte sa akupresurom. Nađite tačku PC6 koja smanjuje mučninu.
    Nalazi se ispod ručnog zgloba sa prednje strane. Ispod dlana postavite 4 prsta i na tom nivou ,u sredini između tetiva pritisnite tačku.



Ovo su brzinski trikovi koji vam mogu pomoći onda kada vaš problem nije dramatičan, već samo neprijatan. 

Menstrualna mučnina nije normalna i nije nešto što svi doživljavaju. Ako vam zaista zadaje velike probleme, obavezno posetite svog lekara i potražite stručan savet.




Новији пост Старији пост Почетна

0 коментара:

A šta Vi mislite o ovoj temi?