Zašto menstrualna krv ima neprijatan miris - Moj ciklus
search

Zašto menstrualna krv ima neprijatan miris

By | Leave a Comment
Znate li zašto menstrualna krv ima neprijatan miris ? Možda vam je bilo glupo da pitate, možda mislite da je to normalno. Ali evo o čemu se zapravo radi.



Uzroci neprijatnog mirisa menstruacije


Verovatno ste primetili da menstrualna krv nije baš istih karakteristika kao ona kada se posečete. Tamnija je, uglavnom gušća, a neretko se javljaju i ugrušci u menstruaciji. A to nije sve - i miris je drugačiji. 

I iako sama krv nema neki specijalan miris koji bi vas štipao za nos, menstruacija može ponekad mirisati čudno. 

Evo glavnih uzroka ove pojave:

  • To nije samo krv. Pored krvi, tokom menstrualnog krvarenja, izbacuju se bakterije, tkiva, sluz i čitav spektar stvari unutar vaše vagine. Starije žene bi rekle da se na ovaj način "organizam čisti". Pa, negde je i normalno da produkti tog čišćenja baš i ne mirišu na cveće, zar ne?  Ono što izlazi iz tela kao menstrualna krv, duže ili kraće vreme ostaje u materici. Što se duže zadrži, menstrualna krv ima veće šanse da ima neprijatan miris.
  • Bakterijska invazija. Neprijatan miris menstruacije može ukazivati na ozbiljniji problem. Uglavnom menstrualna krv ne miriše prijatno, ali ako smrdi na pokvarenu ribu, to je jasan signal da je tu... nešto pokvareno. U suštini takav miris potiče od bakterija koje mogu biti pomešane sa starom krvlju ili pokupljene na putu iz vagine. U svakom slučaju, ovakav neprjatan miris menstruacije je znak i da posetite lekara. 
Ukoliko se generalno borite sa bakterijama, vaginalni miris biće neprijatan i kad nemate menstruaciju, a može se javiti i pojačan sekret.Jedna doza antibiotika može vas rešiti ovih muka.

  • Produžena menstruacija ili ona obilnija povećava šanse da se javi neprijatan miris. Vlažna sredina pogoduje razvoju bakterija.
  • Ne smrdi menstrualna krv, već ulošci. Da, i to se dešava i to vrlo često. Naročito može biti neprijatno onda kada ne menjate uloške dovoljno često. Tada menstrualna krv na ulošku oksidira, a neprijatan miris menstruacije potiče od raspadanja crvenih krvnih zrnaca i bakterija koje se time hrane i tu razmnože. Osim toga, ulošci baš i ne dozvoljavaju "provetravanje" i adekvatan protok vazduha i svežinu.
  • Infekcije mogu biti uzrok neprijatnog menstrualnog mirisa. U vagini živi bogata mikroflora koja uključuje dobre i loše bakterije, kao i gljivice. Neravnoteža u njihovom odnosu i infekcija nekom bakterijom ili kandidom može biti uzrok zašto menstruacija ima neprijatan miris.

Kako sprečiti i ukloniti neprijatan menstrualni miris





Dobar deo posla odradićete ako brinete o sebi i svojoj higijeni:
  • Menjajte uloške češće. Ako vam je krvarenje pri kraju, ne znači da treba da provedete ceo dan sa istim uloškom, iako se on nije natopio.
  • Tuširajte se barem jednom dnevno. Vodom i blagim sapunom. Brisanje vlažnim maramicama se ne računa.
  •  Nosite pamučni veš i pamučnu garderobu u kojoj se manje znojite. Više znoja znači više vlage i više potencijalno dobrih uslova za razvoj bakterija.
  • Skratite stidne dlačice. Ukoliko su prevelike, znoj, vlaga, krv i sve ostalo ostaje zarobljeno u njima. I da, može da bude razlog zašto menstruacija smrdi.
  • Povedite računa šta jedete. Hrana intenzivnog mirisa (na primer beli luk) može imati uticaj na mirise vašeg tela i biti uzrok zašto menstruacija ima neprijatan miris.


Svaka žena najbolje poznaje svoju menstruaciju i videće da li su promene alarmantne ili ne. Neki ciklus može proći bez ove problematike, a nekad će menstruacije imati jači miris. 

Ukoliko neugodan miris traje i posle menstruacije, javite se lekaru. U većini ostalih slučajeva, rešićete problem neprijatnog mirisa menstrualne krvi pravilnom i redovnom higijenom.
Новији пост Старији пост Почетна

0 коментара:

A šta Vi mislite o ovoj temi?