Alergija na uloške - zašto se javlja i kako je sprečiti - Moj ciklus
search

Alergija na uloške - zašto se javlja i kako je sprečiti

By | Leave a Comment
Šta kada osetite peckanje,svrab i crvenilo na  genitalijama? Otkud to? Jeste li znali da jedan od uzroka ovih simptoma može biti i alergija na uloške?


alergija na uloške



Alergija na higijenske uloške i kako je prepoznati



Ulošci dolaze u kontakt sa našim telom spolja, pa se alergijska reakcija na njih može javiti na koži, posebno u onom delu koji je bio u dodiru sa njima. Drugim rečima, na genitalijama.

Šta možete primetiti?

Simptomi alergije na uloške mogu uključivati:
  • peckanje
  •  iritaciju od uložaka
  • crvenilo
  • oticanje


U slučaju ekstremne osetljivosti ovi simptomi mogu se proširiti i na neke druge delove tela i izazvati jako oticanje pa čak i probleme sa disanjem.Da se ne uplašite, ovo je JAKO REDAK I EKSTREMAN SLUČAJ. 

U suštini, veoma je retko da žene imaju alergiju na higijenske uloške. 

Razne studije i ankete pokazale su da je ovo manji problem koji žene imaju tokom menstruacije. Više nego ojed od uložaka,  muče ih obilna krvarenja, neredovni ciklusi, bolovi, a ovaj problem muči manji broj žena. 

To ne znači da ne postoji, zar ne? 


Zašto se javlja alergijska reakcija na uloške

 

Glavni uzrok je zapravo u svim onim pokušajima da ulošci budu napredniji od obične vate. Zato im se dodaju posebni apsorbenti, aditivi, prave se od plastičnih materijala koji manje propuštaju, a sve češće im se dodaju i mirisi. Jedan od takvih materijala na bazi polimera je infinicel, koji ima sposobnost da upije 10 puta više od svoje težine.

Ojed od uložaka može se javiti i ako imate osteljivu kožu. Tada se može javiti osip i ojed na koži, jer je ona, usled menstrualnog krvarenja, stalno izložena vlazi. Na sličan način se javlja pelenski ojed kod beba.

Totalna suprotnost prethodnom uzroku je suva i osetljiva koža . Tada se javlja iritacija od uložaka koji grebu kožu,  recimo tokom hodanja.


Kako rešiti ovaj neprijatan problem


Ukoliko imate problem sa alergijom ovog tipa, potrebno jep proveriti pakovanje uložaka i uočiti da li su im dodati neki mirisi. 


rešenje za ojed od uložaka


Ukoliko jesu, prelazak na neke običnije varijante može rešiti problem sa alergijom na uloške. Ako mirisi jesu bili problem, onda će iritacija, crvenilo i oticanje brzo nestati.

Probajte obične,  uloške od vate sa mrežicom, kao što su one za trudnice, a sve popularniji postaju i platneni ulošci za višekratnu upotrebu. Osim toga, možete preći na tampone ili na menstrualne čašice koje su sve popularnije u svetu.

Osim toga povedite računa o higijeni na sledeći način:

  • Izbegavajte sapune i perite se samo vodom dok ojed od uložaka ne prođe
  •  Kada ste na javnom mestu kositite vlažne maramice, ali bez alkohola i parfema
  • Češće menjajte uloške i trudite se da budete suvi.
  • Nosite prirodne materijale, izbegavjte sintetiku i odeću koja steže da ne povećavate iritaciju od uložaka

Ukoliko crvenila, iritacije i svraba  i dalje ima, problem je u nekim drugim uzrocima.

 

Ostali uzroci iritacija i svraba na genitalijama

 

Promena uložaka nije delovala ili imate simptome alergije i nakon menstruacije? Onda posetite lekara. Problem je možda mnogo veći, a najčešći su:

  •  Kandidijaza odnosno infekcija gljivicom kandidom (candida albicanis) . Uz nepodnošljiv svrab i oticanje možete primetiti i beličast sekret.
  • Trihomonijaza - pored peckanja i upale možete primetiti tamno žut i zelenkast sekret iz vagine
  •   Paraziti kao što su stidne vaši (kada pored peckanja možete primetiti i perutanje kože u korenu dlake na genitalijama) ili šuga, (kada pored nepodnošljivog svraba i peckanja koje može da vam remeti i san, možete primetiti crvenilo)


Kakva su vaša iskustva sa ulošcima? 
Новији пост Старији пост Почетна

0 коментара:

A šta Vi mislite o ovoj temi?