Trakice za ovulaciju i stvari koje morate znati o njima! - Moj ciklus
search

Trakice za ovulaciju i stvari koje morate znati o njima!

By | Leave a Comment
Saznajte kako vam trakice za ovulaciju mogu pomoći da pogodite kada su najveće šanse da ostanete u drugom stanju. Evo kako se koriste i šta morate znati!

OvulatietestIako postoje šanse da ostanete u drugom stanju bez da pratite bilo kakave signale koje vam telo šalje, vodeći se čistom intuicijom, to se svodi na sreću. Međutim, ako planirate potomstvo i lutrija vam do sada nije išla od ruke, onda bi bilo dobro da znate kada vam je ovulacija.

Zašto?

Zato što su šanse da ostanete u drugom stanju oko samog dana ovulacije najveće. Ok, i nekoliko dana pre same ovulacije ne treba propustiti za akciju. Ti dani su plodni dani.

Ukoliko niste dovoljno informisani zašto je ovo bitno, pročitajte prvo šta je ovulacija.

A onda da objasnimo kako trakice za ovulaciju mogu da pomognu da predvidite kada dolazi do otpuštanja jajašaca i kada su najveće šanse za oplodnju istog, te time i za trudnoću.

Šta su trakice za ovulaciju i šta one rade?


Trakice za ovulaciju, poznate su još i kao LH trakice . U osnovi, one su testovi za ovulaciju, jako slični onim testovima koji se koriste za utvrđivanje trudnoće.

I testovi za trudnoću i testovi za ovulaciju vrše se pomoću uzorka mokraće, samo postoje neke razlike o kojima treba voditi računa.

Pre svega, kada je utrđivanje trudnoće u pitanju, testovi tada reaguju na povišen hCG hormon u urinu, dok u slučaju testova za ovulaciju trakice reaguju na povišen nivo luteinizirajućeg hormona (LH), koji izaziva ovulaciju. Otuda i taj naziv LH trakice.

Za utvrđivanje trudnoće u najvećem broju slučajeva jedan test će biti dovoljan. 

Da biste uhvatili kada je LH najviši u vašem telu, moraćete da koristite nekoliko testova, par dana za redom.

Kako se koriste LH trakice?
Trakice za ovulaciju obično dolaze u paketu od 5-7 komada, što je dovoljno za praćenje ovulacije u jednom ciklusu.

Za test se korsti urin. Najjednostavnije je da ga sakupite u posudicu, a zatim test uronite u njega do označene crte.

Nakon toga, test će pokazati retultate.

Ali čekajte! Treba da znate i ovo!

Kada se koriste trakice za ovulaciju?


E sad, ovulacija se najčešće dešava 12-16 dana pre početka samog ciklusa. Ako imate tipičan cilus koji traje 28 dana, da biste uhvatili kada je nivo LH na najvišem nivou, potrebno je da koristite trakice već od 11 dana posle menstruacije.

Ako vam je ciklus drugačiji  počnite ovako:
 • ako traje 21-22 dana , počnite od 6-og dana
 • ako ciklus traje 23-24 dana , počnite da radite testove od 7-og dana
 • ako traje 25 dana, počnite od 8-og dana
 • ako traje 26 dana , počnite od 9-og dana
 • ako traje 27 dana, počnite od 10-og dana
 • i tako dalje, povećavate za 1.  Ako vam ciklus traje 38 dana, počnite sa testiranjem 21 dana

Pratite stanje narednih par dana.

Pored toga, nije loše da imate neke aplikacije za praćenje ciklusa koje će vam ujedno, na osnovu podataka koje im date, reći kada je najveća šansa da se desi ovulacija. Testiranje počnite 3-4 dana pre toga.

Ako imate neredovan ciklus, test za ovulaciju može vam pomoći da oktrijete kada ovulirate, premda može biti teško odrediti kada zaista da počnete. Zato je najbolje da uz trakice pratite i druge promene na telu koje mogu ukazivati na ovulaciju, kao što je promena bazalne temperature i pojačan sekret.

Ovde je ključno da napomenemo sledeće:

 Da biste primetili promenu, bitno je da uslovi testiranja budu uvek isti.

Najbolje je da odredite neko vreme u toku dana kada ćete raditi test za ovulaciju i svaki dan ponavljate test u isto vreme.

Važno je da znate i ovo:

Dok je kod testa za trudnoću potrebno da upotrebite prvi jutarnji urin, kada je luteinizirajući hormon u pitanju, bolje je obaviti test u popodnevnim časovima kada je LH više koncentrisan u urinu. 

Jednostavno, podesite alarm na svom telefonu da vas podseti. Optimalno je da to bude oko 14 -14: 30 sati poslepodne.

A to nije sve!

Poželjno je i da 2 sata pre samog testa smanjite unos tečnosti i da 4 sata pre toga ne idete u toalet. Tada će rezultati biti najadekvatniji.

Takođe, imajte na umu da lekovi mogu uticati na LH nivo, a time i na rezultat koji će pokazati ovulacijske trakice. To su uglavnom hormonski lekovi koji sadrže progesteron, estrogen, testosteron.

Kako protumačiti rezultat ovulacijskog testa?Na ovulacijskoj trakici postoje dve linije - jedna je kontrolna, druga pokazuje rezultat.
 • Kontrolna linija uvek mora da se pojavi i ako je nema - tekst nije validan.
 • Ako je linija koja pokazuje rezultat tamnija od test linije ili iste boje kao test linija, test je pozitivan i možete očekivati ovulaciju.
 •  Ako je linija rezultata slabije obojena od test linije ili je nema, test je negativan. Tada pratite stanje još nekoliko narednih dana.

Rezultate testa pročitajte u roku od 5 minuta, premda će se oni javiti nakon par sekundi. Svi eventualni rezultati koji se pojave na testu posle 10 minuta ne mogu se tumačiti kao ispravni. Pozitivan rezultat posle tog vremena ne izbledi, ali negativan može vremenom da pokaže bledu liniju i da lažno pozitivan rezultat.

Pozitivan rezultat ne znači da je taj dan ovulacija, već da će se ovulacija desiti za 24-36 sati.

LH nivo je najveći pred samu ovulaciju, a ne tokom ovulacije. Ukoliko planirate trudnoću, svakako, sada je vreme da imate odnose.

Važno je da svaki dan radite testove, jer možete i promašiti taj vrhunac LH hormona ako preskočite jedan dan.

Ukoliko testovi mesecima uzastopce pokazuju pozitivne rezultate i vi imate odnose na vreme, a ne uspevate da ostanete u drugom stanju, obratite se svom lekaru.

Trakice za ovulaciju iskustvaKoliko su pouzdane i kakva su iskustva sa trakicama za ovulaciju?

Pa, najrazličitija!

Ima onih kojima je stanje odmah jasno i to se dešava uglavnom kada žena ima redovan ciklus.

Ima onih koje misle da pojava linije rezultata koja je bleđa od kontolne ukazuje na ozitivan rezultat. Iskustva sa ovulacijskim testivima u obliku trakica uglavnom govore da je to najčešća zabluda.

Da bi test bio pozitivan, linija mora biti ista ili jače obojena od kontrolne i samo to je ispravno.

Ima i slučajeva kada se žene testiraju, a nikada ne vide pozitivan rezultat. To može biti jer:
 • Imaju LH talas koji kratko traje pa su možda pomašile vreme. U tom slučaju, nije loše probati testove za ovulaciju dva puta dnevno i porediti rezultate.
 • Imaju previše dugačak ciklus, van standardnih 28 dana, pa su počele da se testiraju prerano
 • Ne ovuliraju.
 • Test nije ispravan

Koliko je test za ovulaciju pouzdan indikator ovulacije?


Test pokazuje kada je u LH hormon u telu na najvišem nivou, ali ne može da potvrdi da li će se ovulacija zaista i desiti i da li će doći do otpuštanja jajašca.
Ako se desi da to visokog LH dođe, a ne i do same ovulacije to se zove poremećaj nerupturiranog folikula. Takođe, ako imate policistične jajnike, neregularan ciklus, hipotalamičku amenoreju, može se desiti da registrujete i više ovulacija tokom meseca, ali da do tog konačnog vrhunca u nivou LH hormona ne dođe.

Trakice za ovulaciju - cenaCena LH trakica varira od proizvođača do proizvođača i idu od 550-1750 dinara za 
pakovanje. U pakovanju bude obično 5-7 trakica.

Pored LH trakica, postoje i testovi za praćenje ovulaicje u vidu mini mikrosokopa, kao i digitalni test štapići. 
Новији пост Старији пост Почетна

0 коментара:

A šta Vi mislite o ovoj temi?