Ovako su povezani policistični jajnici i menstruacija - Moj ciklus
search

Ovako su povezani policistični jajnici i menstruacija

By | Leave a Comment
Policistični jajnici i menstruacija su svakako povezani . Saznajte na koji način vaša menstruacija može ukazati na to da imate problem sa policističnim jajnicima.







Policistični jajnici su specifičan hormonski problem koji ne utiče samo na funkcionisanje organizma iznutra, nego su njegovi simptomi vrlo očigledni i spolja. Gojaznost, problemi sa rastom kose, akne samo su neki od njih. 

 Policistični jajnici javljaju se kao posledica viška androgenih hormona u organizmu.

Kako su jajnici važan deo ženskog zdravlja i njegovog normalnog funkcionisanja, logično je pretpostaviti da su i policistični jajnici i menstruacija na neki način povezani. To i jeste tako. Ovaj problem itekako utiče na redovnost menstrualnih ciklusa, a može uticati i na plodnost žena.
A evo i kako!

Policistčni jajnici i neredovna menstruacija – zašto se ovo dešava?


Hajde da objasnimo na koji način i zašto dolazi do ovog problema. 

Kod zdravih žena, svakog meseca folikuli jajnih ćelija sazrevaju i dospevaju u jajovod kako bi bile oplođene. Ako ne budu oplođene, one zajedno sa zadebljalim endometrijumom materice napuštaju telo žene u vidu menstrualnog krvarenja. Sledećeg meseca ovo se ponavlja. To je mesečni ciklus.

Sve ovo funkcioniše kao sat kada su hormoni u ravnoteži. Glavni su ženski hormoni – estrogen i progesteron.

Međutim kod policističnih jajnika problem pravi višak androgena odnosno muških polnih hormona. Usled toga, jajne ćelije ne sazrevaju i ne ispuštaju se u jajovod.Umesto toga, ovi folikuli jajnih ćelija ostaju u jajnicima i stvaraju takozvane policistične jajnike. To je vidljivo i na ultrazvuku.

Ceo ovaj proces sprečava nastanak ovulacije. Bez ovulacije nema ni začeća, ali ne samo to. Nema ni hormonskih promena koje bi normalno u tom procesu usledile i ako do začeća nije došlo. Drugim rečima, ne dolazi do izbacivanja endometrijalnog tkiva u vidu menstruacije.

Tako se dešava da kod policističnih jajnika menstruacija bude neredovna.

Policistični jajnici i redovna menstruacija – da li je to moguće?


Jeste.

 Simptomi policističnih jajnika varijaju od osobe do osobe i neke žene imaju redovne menstruacije, a kod nekih su ciklusi produženi i javljaju se na 30 ili 40 dana.


Saznajte šta je produžena menstruacija!

Policistični jajnici i oskudna menstruacija su takođe vrlo česti. Neke žene nemaju menstruaciju uopšte, a neke je imaju ali ne mogu da joj uhvate neko pravilo po kojem se javlja.


Informišite se više o kratkoj menstruaciji!

Kako da znate da je neredovan ciklus posledica policističnih jajnika?


  • Ciklusi su vam stalno neredovni. Neredovna menstruacija može se svim ženama desiti ponekad, ali ako baš stalno imate problem da predvidite dužinu svog ciklusa, možda možete za to kriviti policistične jajnike.
  • Obilnost menstruacija se menja. Neregularna mentruacija kao pojam uključuje u obzir i druge neregularnosti i nepravilnosti. Tako recimo jedan ciklus može biti jako obilan dok je sledeći jako oskudan ili izostane u potpunosti. Ako se ovo dešava, možda treba da posumnjate na policistične jajnike, a evo i kako da se izborite sa obilnim menstruacijama.
  •  Policistčni jajnici i bolni ciklusi mogu biti povezani, pa ako su vam grčevi i bolovi čest pratilac ciklusa obratite pažnju na to. Disbalans hormona koji se javlja u telu usled policističnih jajnika može izazvati menstruacije koje su jako bolne i neprijatne. Pisali smo o tome kako ublažiti menstrualne bolove!

Naravno, nikad sami ne uspostavljajte dijagnozu, nego posetite svog lekara!

3 tipa policističnih jajnika



Simptomi policističnih jajnika mogu biit različiiti i u osnovi se razlikuju 3 onovna tipa. 

  • Insulin rezistentni policisitčni jajnici –  ovo je najčešći oblik. Visok nivo insulina stopira ovulaciju i izaziva neredovne menstruacije. Akne, gojaznost, promene raspoloženja, preterana maljavost i su takođe verni pratioci ovog tipa policističnih jajnika, a evo šta je insulinska rezistencija.
  •  Upalni policistični jajnici – ovaj oblik javlja se kod žena sa normlnom telesnom težinom ili onom manjom od normalne . Klasični simptomi policistčnih jajnika, kao šo su gojaznost, akne i maljavost su odsutni, ali neredovne menstruacije su tu. Upalni procesi mogu nastati kao rekacije na hranu ( na primer na gluten, mleko, soju) rekakcija tela na neke načine ishrane (nuhranjenost, striktno veganska ishrana, samo sirova hrana, samo proteini...jednilična dakle) hemikalije koje remete rad enedokrinih ogana. 
  • Sintetičnko-hormonski inudkovani policistični jajnici – oni se javljaju kod ženama koje su dugo na hormosnkoj kontracepciji, pa pilule uspore komunikaciju izmešu hipofize i jajnika i onda to bude teško povratiti u normalu. Usled problema u komunikaciji, jajne ćelije ostaju zarobljene u jajnicima i javljaju se policistični jajnici. 

Kako rešiti problem?


Nije jednostavno dovesti hormone u normalu, ali nije ni nemoguće. Kako dovesti policistične jajnike i menstruaciju u red uveliko će zavisiti od uzroka problema. Evo nekih opcija:

  • Kontraceptivne hormonske pilule su jedan od načina da se hormoni regulišu i smanji nivo dejstva testosterona. Tu su i druge hormonske opcije o kojima treba da porazgovarate sa lekarom.
  • Smanjenje telesne težine može biti od koristi takođe, posebno kada je reč o insulinskoj rezistenciji 
  • Kapi konopljike mogu biti rešenje, ali samo onda kada nivo luteinizirajućeg hormona i prolaktina nije visok. U suprotnom može učiniti stvari još gorim.Na primer, kapi konopljike su u redu kod upalnih policističnih jajnika. Konopljika pomaže da se uspostavi balans hormona u organizmu. Takođe, može biti od koristi pri uspostavljanju normalnog hormonalnog balansa nakon prestanka uzimanja konraceptivnih pilula. 
  • Kako je najčešći tip insulinsko rezistentni tip, onda je ključno rešenje u zdravom načinu života, zdravoj ishrani, kretanju, vežbanju i održavanju insulina u normali. Suplementacija magnezijumom i cimet kao prirodni regulator insulina su neka prirodna rešenja. 

Menstruacija jeste pokazatelj ženskog reproduktivnog zdravlja. Ovako su povezani policistični jajnici i menstruacija. Ako ste našli vezu, proverite to i kod vašeg ginekologa!


Новији пост Старији пост Почетна

0 коментара:

A šta Vi mislite o ovoj temi?