Valunzi i menstruacija – da li je to normalna kombinacija? - Moj ciklus
search

Valunzi i menstruacija – da li je to normalna kombinacija?

By | Leave a Comment
Da li i vas muče valunzi tokom menstruacije? Verovatno se onda pitate da li je to normalno i zašto se ovo dešava. Saznajte!



Valunzi su specifičan osećaj koji se može opisati kao iznenadni napad osećaja toplote. Obično traje kratko , ali može dobro da vas preznoji! Pored toga, valunge mogu da prate i crvenilo, pojačan rad srca. Obično su ovim talasom toplote zahvaćeni glava, vrat i torzo, dok noge uglavnom nisu deo ovog spektakla.

Valunzi su učestali u menopauzi i o tome se dosta priča kao o jednom od najupornijih i najnezgodnijih simptoma klimaksa. Pisali smo već o valunzima u menopauzi.

Međutim, mi se ovde bavimo isključivo onima koji se javljaju tokom menstruacije.

Da li su ovi valunzi ona najava za klimaks?

Ili je u pitanju nešto drugo?

Otkrijte!

Uzroci valunga tokom menstruacije

Verovali ili ne, ali i ovde su uzrok problema – hormoni.

Iznenađeni?

Ako ste čitali ostale tekstove na našem sajtu, verujemo da niste.

Ako niste čitali, saznajte ovde sve o poremećaju hormona kod žena!
Dakle, šta se dešava.

 Nakon ovulacije, nivo porgesterona raste, a nivo estrogena opada. Kao odgovor na manji nivo estrogena,  oslobađa se norepinefrin. Ovo je hormon koji, između ostalog, čini da mozak bude osetljiviji na promene u temperaturi. A onda mozak diriguje dalje. Kada  dobije signal da je telu pretoplo (iako nije, došlo je samo do hormonskih promena), on šalje telu signal da treba da se ohladi. Rezultat toga su valunzi tokom menstruacije. Oni su tada u stvari jedan od simptoma PMS-a

Rana menopauza kao uzrok valunga tokom menstruacije


Menopauza se u proseku javlja u 50-im godinama, ali u nekim slučajevima može se javiti i pre. Tada govorimo o ranoj menopauzi. Jedan od razloga zašto se javlja rana menopauza sa punim spektrom simptoma, jeste primarna insuficijencija jajnika.

Drastičnije hormonske promene javljaju se i u onom periodu kada se telo priprema polako za klimaks. Perimenopauza može da se javi već u tridesetim, a jedan od simptoma koji češće prate menstruacije jesu i valunzi. 

Razna medicinska stanja kao uzrok valunga i menstruacije


U nekim slučajevima, valunzi i menstruacija mogu biti znak nekih drugih oboljenja, kao što su razne infekcije, oboljenja štitne žlezde pa i razni tumori. Takođe, ovakav efekat mogu da izazovu i neki lekovi koje uzimate. Ako uzimate neku redovnu terapiju, informišite se u uputstvu za lek o nuspojavama, a o svemu ostalom kod svog lekara.

Kako da valunzi tokom menstruacije nestanu?


Verovatno vam u tom momentu jedino pada na pamet da stavite na par trenutaka glavu u frižider. Ali to je samo saniranje posledica. Treba se pozabaviti uzrokom. Kako se uzoci nalaze u disbalansu hormona, ključno je dovesti ih u ravnotežu.

Kako?

Kada su valuzni u menopauzi problem, onda nivo estrogena trajnije opada i tada je preporuka da se oni nadoknade. Hormonska terapija koju će vam prepisati lekar je jedna varijanta. Druga je da probate da povećate nisvo estrogena prirodnim putem. Kapi crvene deteline su tada neprikosnovene.
Međutim, kada su valunzi tokom menstruacije u pitanju, onda je pad estrogena periodičan i neophodan. Dešava se svaki mesec i upravo te promene su zaslužne za nastanak menstruacije. Hormoni se mogu držati na nekom nivou hormonskom kontracepcijom. Otprilike to izgleda ovako: Svaki dan pijete pilule za kontracepciju. 21 dan pijete one obogaćene hormonima. 7 dana onda pijete samo vitaminske dopune (tada dolazi do pada estrogena, rasta progesterona i menstruacije) Dakle, vi kontrolišete ciklus.



Naravno, mnogo možete doprineti i svojim navikama. Promenite one loše i vaše telo će vam biti zahvalno.

  • Ostavite cigarete i alkohol
  • Zdravije se hranite. Jedite sveže voće i povrće, a probajte i seed cycling metodu koja podrazumeva da jedete semenke koje regulišu hormone. 
  • Vežbajte 
  • Pijte dovoljno vode. Kada ste hidrirani telo ima čime da vas rashladi. 
  • Smanjite stres. On sam po sebi ponekad izazove prekomerno znojenje. U kombinaciji sa PMS promenom hormona, može vas častiti i valunzima. 
  • Rashladite prostorije u kojima boravite. Nekada je vruće samo zato što je stvarno vruće 

I ne brinite! Valunzi nisu znak da ste na korak od klimaksa. Potpuno su normalna stvar ako hormnoni nisu u ravnoteži. I potpuno je realno očekivati da nestanu kada hormone dovedete u red!

Новији пост Старији пост Почетна

0 коментара:

A šta Vi mislite o ovoj temi?