Muči vas neredovna menstruacija? Evo šta može biti uzrok! - Moj ciklus
search

Muči vas neredovna menstruacija? Evo šta može biti uzrok!

By |
 Da li neredovna menstruacija vaš problem pa ne možete da predvidite njenu pojavu kao druge žene? To znatno otežava i predviđanje ovulacije i sam proces začeća i svodi ove procese na slučajnost. Da ne pričamo da može da vas iznenadi onda kada imate neki bitan događaj i kada vam je krvarenje samo jedan veliki dodatni teret. Evo šta može biti uzrok neredovnog ciklusa i kako da se izborite sa tim.

Šta je neredovna menstruacija?


neredovna menstruacija


Kada je vreme da zaključite da imate problem? Da li je svaka menstruacija koja ne pada na planirani dan neredovna, ili postoji neki stroži kriterijum  za ovo svrstavanje?

 Stvari stoje ovako: Većina žena ima neku određenu dužinu menstrualnog ciklusa. Nekima traje 21 nekima 31 dan - svako telo je priča za sebe. Onda kada vas muči neredovna menstruacija, dužina menstrualnog ciklusa varira. Tada vam se dešava menstruacija dva puta mesečno odnosno krvarenje između menstruacija. Može vam se desiti i da menstruacija kasni ili da je produžena.


Čak i ženama kojima je ciklus tačan kao sat, dešava se povremeno ovako nešto.

Povremeno kašnjenje ciklusa ili menstruacija pre vremena još uvek nisu neredovan ciklus, već izuzetak i to je sasvim normalno. Ponovi li se par meseci za redom, vreme je da obratite pažnju.

Postoji više oblika neredovne menstruacije:

Amenoreja je kada menstrualni ciklus potpuno prestane. Jedan mesec izostanka nije neredovan ciklus, ali 3 meseca bez krvarenja se svrstavaju u ovaj poremećaj. Amenoreja nije uvek znak da ste nezdravi, ali je znak za oprez. Ona se javlja kod žena u menopauzi, ali i tokom trudnoće i dojenja. Takođe, sve devojčice koje nisu dobile prvu menstruaciju oko 15-te godine ili 3 godine nakon rasta grudi, svrstavaju se u ovu grupu.

Oligomenoreja je neredovna menstruacija u pravom smislu te reči. Javlja se u neredovnim intervalima koji su duži od 35 dana, a kraći od 3 meseca. Krvarenja su obično veoma lagana. Neke žene imaju ovakav neredovan ciklus i sasvim normalno funkcionišu i mogu da ostanu u drugom stanju ali vrlo često je on znak policističnih jajnika.

Produžena menstruacija je menstruacija koja traje duže od 7 dana i ima veći odliv krvi nego redovna.

Da biste ustanovili da li je veš ciklus redovan ili ne, potrebno je da ga pratite i ustanovite po kojem pravilu funkcioniše vaš .Ukoliko ne možete da ustanovite neko pravilo ili vam ciklus izaziva neprijatnosti, možete reći da imate neredovnu menstruaciju.

Naravno, dijagnoze ne treba da uspostavjate sami već da posetite lekara. Praćenje ciklusa i činjenice koje saznate o svom telu na taj način pomoći će lekaru da utvrdi tačan uzrok neredovne menstruacije. Nalaženje uzroka je odskočna daska za pronalaženje leka.


Probajte ove aplikacije za praćenje ciklusa!

Koji su uzroci neredovne menstruacije


Postoje brojni uzroci neredovne menstruacije. Nekada su one posledica promena načina života , posebno naglih. Svaka takva promena je stres za  organizam. To su recimo:

·        naglo gubljenje težine, restriktivne dijete
·        Iznenadno gojenje i ishrana previše bogata ugljenim hidratima
·        Preteško vežbanje na koje niste navikli
·        Pušenje
·        Previše kofeina
·        Upotreba narkotika
·        Alkoholizam
·        Preterana izloženost stresu


uzroci neredovne menstruacije
Preteško vežbanje kao uzrok neredovnog ciklusa


Nije jednostavno promeniti navike. Loše navike su isto što i bolest, posebno onda kada pređu u zavisnost. Ipak,  na ovo možemo uticati ako smo dovoljno jaki i imamo volje da se promenimo.

Menstruacija nastaje kao posledica variranja nivoa hormona estrogena i progesterona u telu. Svaki uzrok hormonskog disbalansa uzrok je neredovnog ciklusa. Pored loših navika, na to mogu uticati i neki medicinski razlozi:

Pilule za kontracepciju. Ove pilule sadrže progesteron i on sprečava jajnike da oslobađaju jajašca. Onda kada prestanete sa piluliama, nivo progesterona opada, jajnici oslobađaju jajašca i javlja se menstruacija. Ukoliko ste redovno uzimali pilule za kontracepciju duže vreme, neredovna menstruacija može se javiti nakon prestanka njihovog uzimanja. Jednostavno, telu treba vremena da ponovo uhvati ritam.

 Polipi na materici odnosno fibroidi. Iako možda neće izazvati poremećaj u danima, polipi mogu izazvati produženu menstruaciju i disamenoreju - bolno i obilno krvarenje. Fibroidi mogu biti različite veličine i obično su benigni, ali neprijatnost koju izazivaju može biti izuzetno velika

Endometrioza je poremećaj u kojem endometrijsko tkivo počne da raste van materice i prikači se na druge organe kao što su jajnici, jajovod, creva ili ostali organi u donjem delu  stomaka. To nije normalno ni prirodno i posledice toga su produžena menstruacija, jako krvarenje, grčevi i bolan ciklus.

Zapaljenska bolest male karlice je bakterijska upala koja napada ženske genitalije. Bakterije se šire i napadaju matericu i  gornji genitalni trakt. Posledica toga može biti bol u predelu donjeg stomaka, neredovna menstruacija, pa čak i temperatura, povraćanje ili proliv.

Sindrom policističnih jajnika je složen problem koji nastaje kada jajnici proizvode veću količinu muških hormona koji se zovu androgeni i kada se na jajanicima formiraju ciste ispunjene tečnošću. S obzirom da je nastanak krvarenja usko povezan sa ravnotežom u hormonima, jasno je da ovakav poremećaj može biti uzrok neredovne menstruacije. Kod nekih žena sa policističnim jajnicima menstruacija prestaje u potpunosti.


Preveremena insuficijencijja jajnika. Ovo je stanje koje podrazumeva prevremeno propadanje jajnika i jajnih ćelija koje onda ne rade normalno. Iako je prirodno da telo stari i da funckija jajnika opada, ne bi trebalo da se to dešava pre 40-te godine života i može biti jedan od znakova raka jajnika.

 Problemi sa drugim žlezdama kao što su pankreas ili štitna žlezda. Svaka žlezda proizvodi neke hormone i nedostatak ili višak nekog od njih je stres za organizam. Dijabetes, pojačan ili smanjen rad štitne žlezde, uznapredovala bolest jetre... sve to mogu biti uzroci neredovnog ciklusa. Lekovi koji se koriste u lečenju određenih bolesti takođe mogu da poremete ravnotežu.

Rak jajnika ili materice. Ovo je onaj najdratičniji slučaj koji takođe može da bude uzrok neredovne menstruacije, poremećaja rada ovih organa ili njihovog nefunkcionisanja

Bez obzira koji je uzrok u pitanju, neredovna menstruacija nije nešto što treba zanemariti. Obavezno se javite lekaru, posebno ako imate bolove, obilno  krvarenje ili krvarenje koje traje duže od 7 dana, temperaturu, krvarenje između menstruacija odnosno menstruaciju 2 puta mesečno ili iznenadnu neregularnost u ciklusu koji je uvek bio redovan

Ima li leka?


 Neredovna manstruacija ne treba uvek da se leči. Njen izostanak smatra se normalnim ako ste u pubertetu, menopauzi, trudni ili dojite. Osim toga, nekada je posledica naglih promena,  pa čak i promena klime ili putovanje mogu da je pokrenu pre vremena. Ovakvi slučajevi se smatraju normalnim ako se dese 2 puta godišnje.

neredovna menstruacija lečenje
lečenje neredovne menstruacije



U ostalim slučajevima lečenje neredovne menstruacije podrazumeva:

Lečenje medicinskih uzroka kao što su policistični jajnici, bolesti štitne žlezde i slično. Uglavnom je to hormonska terapija koja nadopunjuje nedostajuće hormone.

Promena kontraceptivnih pilula. Redovna kontracepcijska mera pilulama uglavnom podrazumeva korišćenje pilula koje su pakovane za jedan mesec. U pakovanju je 21 aktivna pilula, i 7 neaktivnih koje su tu samo da održe naviku uzimanja pilule svaki dan. Onda kada pijete neaktivne pilule, javlja se menstruacija. Nekim ženama ipak kontraceptivne pilule mogu izazvati neredovan ciklus, pa njihova promena može doneti boljitak.

Promena životnih navika. Sasvim je suvišno reći da onda kada previše vežbate ili iscrpljujete telo dijetama, pušite, pijete ili drugim navikama i stvarate uslove za neredovnu menstruaciju treba to da prestanete da radite.  Vaše telo vam izostankom krvarenja poručuje da nešto nije u  redu. Vodite zdrav život, ne propustite priliku da odmorite ponekad. Stres stvara hormon koji se zove kortizol, a on direktno utiče na estrogen i stvara neravnotežu.

Operacija u slučajevima kada su promene na tkivu materice ili jajnika uzrok problema i ometaju normalan ciklus.

U svakom slučaju , dijagnozu i tretman treba da vam prepiše vaš lekar.

 Imajte na umu da je redovna menstruacija odraz zdravlja jedne žene. Na vama je da pratite svoj ciklus i primetite pravila i napravilnosti. Jedna neredovna menstruacija nije razlog za paniku, ali već 3 su razlog da se uputite na pregled.


Nabolja stvar koju možete da učinite za sebe i sprečite neredovne menstruacije je da vodite zdrav način života i idete na redovne ginekološke kontrole, bar jednom godišnje. U tom slučaju neke stvari možete otkriti na vreme i sprečiti i bićete sigurni da ćete dobiti pravi savet u pravom trenutku. 


Новији пост Старији пост Почетна