Pms ili trudnoća? Evo kako da napravite razliku! - Moj ciklus
search

Pms ili trudnoća? Evo kako da napravite razliku!

By |
Da li vam menstruacija kasni, a vi imate gomilu simptoma koji vas zbunjuju i niste sigurne da li je u pitanju PMS ili trudnoća? Evo kako možete napraviti razliku. 

PMS ili trudnoća

Simptomi ova dva stanja su vrlo slični, da ne kažemo da su skoro isti. Onda kada ne želite trudnoću, biće još izraženiji zbog vašeg straha. Onda kada je želite, opet ćete pomno motriti na njih i pokušavati da u njima otkrijete signal da ste u drugom stanju.


Hajde onda da objasnimo koje simptome možete očekivati i možete li na osnovu njih ustanoviti da li je u pitanju PMS ili trudnoća.

Prvi znaci trudnoće i kad se javljaju 


Ono što svakako najviše zbunjuje kod "PMS ili trudnoća" dileme, jeste vreme kada se javljaju.

PMS simptomi javljaju se i do 10 dana pre ciklusa i traju do samog krvarenja. Ovulacija je bila na pola ciklusa, oplodnja se nije desila, a PMS simptomi svoj vrhunac dostižu pred samo krvarenje, odnosno 2 nedelje posle ovulacije. 

Prvi znaci trudnoće javljaju se dve nedelje nakon začeća. Trebalo je da dobijete menstruaciju određenog dana? Ako vaš ciklus traje 28 dana i nemate neredovnu menstruaciju, ovulacija je bila pre 14 dana pre toga, a tada je moglo doći i do začeća. 14 dana posle, možete primetiti prve simptome trudnoće.

Kod žene sa urednim ciklusom koji ima prosečnu dužinu od 28 dana, simptomi PMS-a i trudnoće javljaju se u isto vreme.

Može li se onda ikako napraviti razlika i samo na osnovu simptoma zaključiti o čemu se radi?

Razlike između PMS-a i trudnoće

Bolne grudi

Ukoliko ste imali priliku da razgovarate sa ženama koje su na početku trudnoće, vrlo je verovatno da su vam se požalile da ih bole grudi. One žene koje nemaju ovaj problem tokom PMS-a , mogu ovaj simptom da shvate kao znak trudnoće. Problem nastaje onda kada vas grudi bole i pred menstruaciju.

Kako napraviti razliku?

Tokom PMS-a grudi postaju bolne, a možete osetiti i kvržice na grudima . Ovakav bol prestaje kada se javi krvarenje. Pročitajte i zašto bole grudi pred menstruaciju

Ako je u pitanju trudnoća, grudi će biti bolne, ali je to više osećaj neke težine i punoće, nego napetost. Može biti vrlo slično PMS-u. U svakom slučaju, ovaj bol će nastaviti da traje duže vreme. Za to je zaslužan nivo progesterona koji u trudnoći nastavlja da raste, dok u PMS-u prestaje sa početkom krvarenja. Mada, tada vam je već jasno da niste trudni, zar ne? 

Ukoliko vas grudi često bole u PMS-u možda možete da zapazite razliku u intenzitetu bola. Ali pazite - onda kada ste u iščekivanju simptoma, mozak može da se i poigra sa vama i vaše procene nisu objektivne. Da biste ipak bili sigurniji, pogledajte boju vaših bradavica

Ukoliko primetite da su počele da menjaju boju i postaju tamnije, velika je verovatnoća da ste trudni. 

Ovo uglavnom počinje da se javlja 3 nedelje posle začeća - to znači da ste već u situaciji gde vam menstraucija kasni nedelju dana.

Mučnina


Iako ne doživljajvaju sve žene ovaj simptom trudnoće, smatra se da oko 70% žena ima jači ili slabiji osećaj mučnine u samom početku trudnoće. Manjem broju žena se ovaj simptom produži i tokom cele trudnoće. 
 
Mučnina tokom PMS-a nije baš ovako čest simptom, premda svakako postoje žene koje doživljavaju i ovaj problem tokom PMS-a. Postoji i ta verovatnoća da vas je baš u tom periodu zakačio stomačni virus ili da ste pojeli nešto što vam nije prijalo.

Kako napraviti razliku između PMS-a i trudnoće?

Jutarnja mučnina nije karakteristična za PMS, pa ako je doživljajavte baš tada kada vam menstruacija kasni, a nemate taj problem tokom PMS-a , može biti znak da ste trudni.
 

Krvarenje


Ni tokom trudnoće ni tokom PMS-a obilno krvarenje nije uobičajeno. 

Kako napraviti razliku?

Ukoliko ste počeli da krvarite obilno, to je već menstruacija i PMS sa većinom svojih simptoma trebalo bi da prođe. 
 
Kada je trudnoća u pitanju, može se javiti slabije krvarenje koje je daleko od onoga koje imate kada imate menstruaciju.Ovakvo krvarenje može se dešava 10-14 dana nakon začeća, a boja može biti svetlo crvena, gotovo roze ili tamno braon. Traje svega par dana, kraće nego normalna menstruacija i znatno je manjeg obima. Obično ne može da napuni uložak. To je lažna menstruacija.

 Ukoliko vas pri tom grudi i dalje bole, veća je verovatnoća da ste trudni, nego da je u pitanju PMS simptom. Bolne grudi i drugi simptomi PMS-a nestaju kada se javi krvarenje. 


Promene u apetitu


Kada su promene u apetitu u pitanju stvari stoje ovako: Tokom PMS-a uglavnom imate potrebu za slatkišima, čokoladom, ugljenim hidratima i jako začinjenom hranom. U prvim mesecima trudnoće možete imati iste ove potrebe, ali se isto tako može javiti potreba za nečim specifičnim.

 Znate već kako trudnoću obično povezuju sa potrebom da se jedu kiseli krastavci? Postoje tvrdnje da je za to kriva potreba tela za natrijumom, kao što se generalno potreba da se jede kiselo vezuje sa nedostatkom vitamina C u organizmu.

Kako napraviti razliku?

  • Tokom PMS-a imate žudnju za hranom koju volite i koju inače jedete.
  • Tokom trudnoće možete imati žudnju za hranom i za nekim specifičnim namirnicama i specifičnim kombinacijama hrane.
Razlika između PMS-a i trudnoće


Osim toga, u trudnoći se može javiti averzija prema nekoj hrani koju ste ranije najnormalnije jeli i na sam pomen iste javlja vam se mučnina. Mirisi određene hrane mogu u vama izazvati isto. Malo je verovatno, ali ne i nemoguće, da vam se ovo dešava tokom PMS-a, ali onda je to najčešće stalan simptom PMS-a koji vas prati i nije vam ništa novo. Ukratko - neobične žudnje za hranom i odbojnost prema hrani znak su trudnoće, pre nego PMS-a!


Umor



Ovo je još jedan simptom koji će vas zbuniti u traženju odgovora da li je u pitanju PMS ili trudnoća. I jedno i drugo stanje mogu izazvati umor i pospanost.

Kako napraviti razliku?

Pa, glavna razlika je u intenzitetu. 

Umor će se pojaviti kao znak rane trudnoće već nedelju dana posle začeća, usled povećane doze progesterona. Ali to nije umor kakav ćete osetiti tokom PMS -a. Većina žena se odjednom oseća jako iscrpljeno kao posle teškog i napronog rada i li trčanja maratona - ne umorno već preumorno . Ovakav pad energije nećete osetiti kada je u pitanju PMS.

Ovo su simptomi koji su zajednički i jednom i drugom stanju, a u kojima možete primetiti neke razlike. PMS i trudnoća imaju i druge zajedničke simptome kao što su naduvenost, promene raspoloženja, bubuljice, bolovi u donjem stomaku ili donjem delu leđa i slično, ali je u njima jako nezahvalno tražiti razlike.

Vrlo često, žene u perimenopauzi i klimaksu zbunjuju sve ove stavke.

Saznajte da li je i kada moguća trudnoća u menopauzi. 

Sigurni načini da napravite razliku između PMS-a i trudnoće

Da biste znali kako da tumačite sve ove simptome i znake koje vam telo šalje, potrebno je da dobro poznajete svoje telo.

Znate li tačno koje simptome imate tokom PMS-a? Ukoliko primetite razlike, možete posumnjati da je u pitanju trudnoća.

Trudnoća je uglavnom praćena i nekim drugim pratećim simptomima. Možete osetiti vrtoglavicu, glavobolju, izmeriti bazalnu temperaturu koja će biti za pola stepena ili stepen veća. Ovi simptomi najčešće ne prestaju posle 2 nedelje, dok PMS simptomi nestaju sa dolaskom krvarenja.


Naravno, najvažniji simptom koji govori da nije u pitanju PMS nego nešto drugo je izostanak menstruacije. Ukoliko vam menstruacija kasni 7 dana, a inače je redovna, najbolje je da napravite siguran potez.

Da biste bili sigurni da je u pitanju trudnoća, uradite kućni test trudnoće

test trudnoće


On će pokazati da li je nivo bera HCG-a hormona u vašoj mokraći povaćan, a to je znak da je uzrok izostanka menstruacije , bolnih grudi, umora, razdražljivosti i ostalih simptoma trudnoća, a ne PMS.

Новији пост Старији пост Почетна