Otkrivamo vam - da li je moguća menstruacija u trudnoći? - Moj ciklus
search

Otkrivamo vam - da li je moguća menstruacija u trudnoći?

By | Leave a Comment
Da li ste se pitali nekad da li je moguća menstruacija u trudnoći? Ukoliko ste ikada imali priliku da pratite tv serijal na "TLC" televiziji "Nisam znala da sam trudna", sigurno jeste! 
Pa, za sve radoznale i zbunjene, evo objašnjenja!

menstruacija u trudnoći



Menstruacija u trudnoći nije uobičajena stvar, a dotična TV serija bavi se izuzecima, a ne pravilima!

Većina  žena u serijalu imala je rane simptome trudnoće, ali ih usred raznih okolnosti nisu primetile na  vreme, bilo da je to neki zdravstveni poremećaj, neredovna menstruacija, gojaznost (usled čega nisu primetile da su zaoblile u stomaku) ili neke stresne situacije koje su im odvukle pažnju. 

Istina je da se može javiti krvarenje u trudnoći, ali ono nije menstruacija. Štaviše, ovakva krvarenja nisu retkost u prvim mesecima trudnoće i nazivaju se "lažna menstruacija"

Vrlo često se javlja pitanje i da li je moguća trudnoća u menopauzi pa saznajte i to.

Zašto se javlja krvarenje u trudnoći?


Ova pojava  vrlo često može da se pobrka sa menstruacijom, posebno zbog vremena u kom se javlja - kad i menstrualno krvarenje.

A zašto je javlja

U pitanju nije menstruacija u trudnoći, nego  je to zapravo nešto što se zove implantacijsko krvarenje!

Neke žene mogu da primete blago krvarenje u nedelji pre nego što treba da dobiju menstruaciju. Ono se dešava onda kada se oplođena jajna ćelija gnezdi u matericu, odnosno tokom implantacije jajašca. Ovo nije pravilo, ali nije ni retkost. Ipak, postoji jedna značajna razlika - ovakva menstruacija u trudnoći je mnogo slabija i traje svega dan ili dva. I ono ključno - uopšte nije menstruacija. Pre se može deklarisati kao vaginalno krvarenje


Ponekad je lako pobrkati lončiće. Recimo, ako vam je ciklus 26 dana ili kraći, vi ovulirate negde na polovini ciklusa (oko trineaestog dana). Međutim, sama oplodnja može se desiti i par dana posle, jer spermatozodi mogu da prežive u unutrašnjosti ženskog tela i nekoliko dana. Osim toga, sam put oplođene jajne ćelije do materice, gde ona treba da se ugnezdi, može da traje nekoliko dana i proces implantacije može se javiti 7-12 dana posle oplodnje, što je taman vreme kada treba da dobijete menstruaciju. Tada implatacijsko krvarenje vrlo lako možete pobrkati sa regularnom menstruacijom. Čak iako se desi neki dan ranije, verovatno to nećete pripisati trudnoći.

Kako prepoznati implantacijsko krvarenje?


implementacijsko krvarenje

Simptomi implantacijskog krvarenja su:
  • oskudno vaginalno krvarenje ili samo braon sekret
  • blagi bol u donjem delu stomaka, više kao napetost
  • bolovi u grudima. 

 Pročitajte zašto još bole grudi pred menstruaciju!


Menstruacija u trudnoći može da se javi i usled hormonskih promena. Pre svega je u pitanju nizak nivo progesterona

U normalnim okolnostima, u trudnoći raste nivo progesterona i on sprečava da se javi menstruacija. Međutim, ima situacija kada on ostane nizak i kada nivo hcg hormona koji se javlja tokom trudnoće, nije dovoljan da suzbije progesteronske reakcije . Menstraucija se ipak javlja, ali znatno slabija i mnogo kraća. Ovakve situacije se obično regulišu dodatnim količinama progesterona u vidu terapije.




Zašto se još javlja krvarenje u trudnoći?


Pored lažne menstruacije u ranoj  trudnoći, odnosno implantacijskog krvarenja, mogu se javititi drugi uzroci krvarenja. Oni mogu biti ozbiljniji.

Imajte na umu: Svako krvarenje u trudnoći je neprirodno i obavezno se javite svom ginekelogu ako ga primetite. Da, čak i  ako je prestalo!

Između ostalog, lažna menstruacija može se javiti zbog:
  • unutrašnjih infekcija
  • promena na cerviksu koji tokom trudnoće dobija više krvi i može lakše prokrvariti usled nekih spoljnjih uticaja (recimo seks ili ginekološki pregled)
  •  problema sa placentom, što je ozbiljan problem koji može da ugrozi i zdravlje bebe i majke
  • kao predznak spontanog pobačaja
  • vanmaterične trudnoće ili molarne trudnoće
  •  blizanačke trudnoće koja stvara veći prtisak na cerviks, posebno u poslednjim mesecima trudnoće


Menstruacija u trudnoći iskustva



lažna menstruacija iskustva


Da se razumemo još jednom: Menstruacija kao menstruacija u trudnoći (oslobađanje tela od neoplođanog jajašca kroz krvarenje) nije moguća. U pitanju je neka druga vrsta vaginalnog krvarenja. Kojeg tačno, mora da utvrdi vaš lekar.

Iskustva žena sa menstruacijom u trudnoći govore da se ona javlja sporadično. Ipak, ona je nešto o čemu se više priča, a manje slučaj na koji se zaista nailazi u svakodnevici. Onda kada se i desi predmet je pažnje i prepričavanja i zato tolika fama oko toga.

Ukoliko dođe do bilo kakvih krvarenja u trudnoći, ona se javljaju u prva tri meseca najčešće, kada se nivo progesterona još nije ustalio. Retka su iskustva sa menstruacijom u trudnoći koja su trajala svih 9 meseci. Isto tako, čak i ako se javlja redovno krvarenje u trudnoći, razlika u obimu je očigledna.


Gledajući dokumentarac sa početka priče ili tražeći informacije o tome na internetu, može vam se učiniti da je menstruacija u trudnoći sasvim redovna i česta pojava. S pravom se možete zapitati "Da li je moguće da sam trudna iako sam dobila?" 

E pa nije tako!

Ukoliko imate redovan i normalan ciklus, primetićete razliku. Jer, ne zaboravite ,  trudnoća ide i uz druge simptome - ponekad mučninu, bolove u dojkama, zaobljen stomak i pozitivan test na trudnoću! 
Новији пост Старији пост Почетна

0 коментара:

A šta Vi mislite o ovoj temi?