Lažna menstruacija simptomi, trajanje i iskustva - Moj ciklus
search

Lažna menstruacija simptomi, trajanje i iskustva

By | 1 comment
Kako da znate da li je krvarenje koji imate lažna menstruacija ili prava? Kako da prepoznate simptome i šta da radite kada ih uočite? Saznajte!


Za lažnu menstruaciju obično važi verovanje da je ona slabija i manje obimna od prave. 

A evo i šta se sve može svrstati pod ovaj pojam!

Šta sve jeste lažna menstruacija?




Pod ovim pojmom se obično podrazumeva takozvano implantacijsko krvarenje koje se javlja prilikom začeća kod nekih žena. U tom slučaju, lažna menstruacija može biti jedan od prvih znakova trudnoće.


O ovome se najčešće govori kada se pominje menstruacija u trudnoći.


Međutim, tehnički, lažna menstruacija je sve ono što nije prava menstruacija (a ona je krvarenje koje nastaje nakon što nije došlo do oplodnje jajašca). U tom slučaju, i anovulacijsko krvarenje može da upadne u kategoriju "lažna menstruacija". Ovo se dešava u svim onim slučajevima kada ciklus prođe bez ovulacije, ali na kraju ipak dođe do mesečnog krvarenja. Takav je slučaj recimo ono krvarenje koje imate kada ste na pojedinim pilulama za kontracepciju.

Koliko traje lažna menstruacija?


Istina je da lažna menstruacija traje kraće od obične!



A evo i zašto!

  • Ako je u pitanju implantaciono krvarenje, treba da znate da se ono javlja kada se jajašce gnezdi u matericu i onda je faktički rani i zagrebe. Ovakva lažna menstruacija pojavi se kao tačkasto krvarenje na vešu ili samo primetite crvene tragove kada se obrišete u vidu rozikastog ili braon sekreta. Svetlija boja ukazaće vam ne svežiju krv i na to da se implantacija možda skoro desila, dok tamnija ukazuje na krv koja je ustajala što znači da se proces desio pre par dana. Ovakva lažna menstruacija javlja se od 6-12 dana posle začeća i nije neobično da se poklopi sa datumom kada bi trebalo da nastupi prava menstruacija. Međutim, traje jako kratko i jako je slaba. Ako ovakvo stanje potraje ne prestane posle tri dana i krv je sve vreme svetla, treba da posetite svog ginekologa.
Lažna menstruacija nikad ne traje dugo i to je ono što je razlikuje od prave menstruacije. Traje od nekoliko sati, pa to 3 dana slabog krvarenja.
  • Ako je u pitanju krvarenje koje je posledica korišćenja hormonskih kontraceptivnih pilula, situacija je slična. U slučaju kada hormoni prirodno rade svoj posao, endometrijum zadeblja dosta i kada dođe vreme za menstruaciju, raspada se i izlazi u vidu menstrualnog krvarenja. Kada je ciklus regulisan pilulama, onda endometrijum ne može da zadeblja toliko. U vreme kada se pilula ne koristi, on zadeblja jako malo i počne da se raspada ,ali ovakva lažna menstruacija je upravo zbog debljine endometrijuma, znatno kraća.

Kako prepoznati lažnu menstruaciju?




Osim po obimu krvarenja, lažnu menstruaciju možete prepoznati po sledećim simptomima koji mogu da je prate:
·         promene raspoloženja
·         napetost u dojkama
·         glavobolja
·         mučnina
·         bol u zadnjem delu leđa

Zbunjujuće, jer sve ovo mogu biti znaci PMS-a, ovulacije , ali prvi simptomi trudnoće.


Osim toga, lažna menstruacija sa ugrušcima je nemoguća misija. Ako imate ugruške, verovatno menstruacija nije lažna. Takođe, nije obilna i verovatnoća da ćete napuniti uložak ili tampon je nikakva.

Lažna menstruacija i spontani pobačaj


Lažna menstruacija ne mora biti razlog za brigu ako ne potraje.  Međutim, ukoliko vam je krvarenje sumnjivo, traje duže od 3 dana, obratite se lekaru jer ovakvo krvarenje na početku trudnoće može biti i znak sponatnog pobačaja. 

Ovo se obično ne poklapa da danom menstruacije, ali i to može da se desi pa dobro osmotrite sve faktore koji ukazuju na lažnu menstruaciju.

Lažna menstruacija i test za trudnoću


Ukoliko ste na pilulama za kontracepciju, onda ovo ne treba da vas brine. Međutim, ako priželjkujete trudnoću i radite na tome, onda lažna menstruacija može da uvede mnogo zabune u priču. Jeste li trudni ili niste?

E tu test priskače u pomoć, ali treba znati kada najranije uraditi test za trudnoću da biste dobili relevantne rezultate.

Lažna menstruacija i negativan test mogu da se dese jer je možda previše rano da bi kućni test otkrio promene. 

Najbolje je da uradite test za trudnoću nedelju dana nakon lažne menstruacije ili nedelju dana nakon izostanka menstruacije. 

I šta nakon lažne menstruacije?


Poseta ginekologu, a šta drugo! Ukoliko niste na pilulama (jer tada vam je to uobičajeno).

A zašto ako nije opasno i ako je prošlo?

Pa zato što ste, u slučaju da je lažna menstruacija bila znak gneždenja jajašca i oplodnje, zapravo u drugom stanju. A prenatalna kontrola bebe i mame itekako je važna.

Šta ako se ne javi lažna menstruacija? Da li sam ipak trudna?



Designed by Freepik

Lažna menstruacija u trudnoći nije pravilo nego izuzetak i ne javlja se kod većine žena nego samo kod nekih.

Lažna menstruacija iskustva


Iskutsva sa lažnom menstruacijom govore da 50% žena koje su iskusile ovo kasnije su imale normalnu i zdravu trudnoću. Produženo krvarenje može biti znak ozbiljnijih problema kao što je molarna trudnoća ili pobačaj.

Obavezno se odmah javite lekaru ako primetite kravrenje u drugom i trećem timestru trudnoće. Lažna menstruacija se tada ne javlja!


Новији пост Старији пост Почетна

1 коментар:

  1. Dobar dan mestruracija mi kasno 14 dana pravila Sam test ,a trudnocu pozitivan I Sand pocela avkrvarim malo roza I brain ijubicatu boju krvarenje taraje mi dva danan jeli je to normal I neboli me nista samo leca jeli je to trudnoca

    ОдговориИзбриши

A šta Vi mislite o ovoj temi?