Trening i menstruacija - vodič za vežbanje tokom ciklusa - Moj ciklus
search

Trening i menstruacija - vodič za vežbanje tokom ciklusa

By | Leave a Comment
Da li vežbanje utiče na menstruaciju? Da li smete uopšte da trenirate tih dana? Ovo su česta pitanja koja prate i određene zablude. E pa saznajte istinu!

Trening tokom menstruacije ne samo da je dozvoljen, nego može biti i koristan!

Nema razloga da izbegavate fizičku aktivnost, osim ukoliko imate bolne menstruacije i osećate se zaista zaista loše. Ipak, u tom slučaju, ako svaki mesec proživljavate isto, ne bi bilo na odmet da posetite svog lekara.

Za one koji nisu u tom košu, važno je znati sledeće:

Kako vežbati tokom ciklusa?


trening i menstruacija


Verovatno ste i same primetile da nam nivo energije nije isti neposredno pred menstruaciju ili neposredno posle nje. Zato vam vežbanje i menstruacija možda deluju nespojivo! Ne mora biti tako!

Ako trenirate bilo šta, jako je važno da znate da prilagodite intenzitet i tip vežbi tom nivou energije.

Uzmimo za primer tipičan ciklus koji traje 28 dana. Hajde da objasnimo kako trenirati u kojoj fazi menstrualnog ciklusa.

Vežbanje i menstruacija -  Prva nedelja ciklusa: 


Početkom ciklusa smatra se prvi dan krvarenja. To baš i nije najsjaniji period za vežbanje,posebno ako imate obilna krvarenja i bolne menstruacije. Tih dana potrebne su vam neke laganije vežbe, barem onih dana kada vam je krvarenje najjače. Već treći, četvrti dan ciklusa verovatno ćete moći sasvim normalno da vežbate.

Vodite računa o zaštiti od curenja i izaberite onu koja vam odgovara. Da li će to biti tamponi, ulošci ili menstrualna čašica - zavisi samo od toga šta je vama dovoljno udobno. Ovde smo pisali koji su najbolji ulošci za menstruaciju.

Za svaki slučaj, odeću za vežbanje tokom menstruacije birajte u tamnijoj boji i malo širu i komotniju. Izbegavajte prekratke šortseve, ako dođe do nezgodnog curenja, da ne bude baš očigledno svima.

Koje se vežbe preporučuju kada imate menstruaciju?


Vežbe srednjeg intenziteta. Idite na laganije trčanje, vožnju biciklom, plivanje. Čak i ako vam se čini da je vežbanje tokom menstruacije poslednja stvar na koju bi trebalo da idete.Ukoliko se loše osećate, probajte sa jogom. Neke poze i istezanja čak mogu i ublažiti tegobe koje osećate. Izbegavajte naporne treninge!

Druga nedelja ciklusa i vežbanje:

Situacija je sledeća - krvarenje je verovatno prestalo pa trening i menstruacija ne moraju da vas brinu. Nivo estrogena i testosterona počinje da raste i ovo je period kada blistate i kada ste puni snage. Pogađate, vreme je da date sve od sebe na treninizima, šta god da trenirate!

Šta dolazi u obzir? 
Bilo šta. 
Dizanje tegova i teratana, intenzivan kardio trening, trbušnjaci, aerobik.. - šta god vam padne na pamet. Ovo je ujedno i najbolji period da isprobate nešto novo.

vežbanje tokom menstrualnog ciklusa


 
Treća nedelja ciklusa:


Ovo je period kada nivo estrogena dostigne svoj vrhunac i počinje polako da opada. Samim tim ni vaša energija i snaga nisu na nivou na kom su bile nedelju dana pre toga. Ipak, izdržljivost vam je i dalje dobra, pa zato samo napred - vežbajte

Koje se vežbe preporučuju?


S obzirom na izdržljivost, ovo je vreme da stičete kondiciju. Krenite u trčanje na duge staze ili jednostavno nastavite da se bavite svojom omiljenom aktivnošću. Usporite ako osetite da vam ne ide.


Vežbanje i četvrta nedelja ciklusa:


Progesteron dostiže svoj vrhunac i počinje polako da opada dok se estrogen i dalje smanjuje i to sve dovodi do PMS-a. Vežbanje vam može izgledati nezamislivo kada ste loše raspoloženi, naduti, nervozni, a trčanje kada vas bole grudi pred menstruaciju je prava noćna mora.

Ukoliko su vam ovi simptomi toliko drastični da vas baš onemogućavaju da vežbate, odmorite. Ukoliko ipak nisu tako strašni,naterajte sebe da počnete da se krećete

Koje vežbe su dobre u ovom periodu?

S obzirom da vam nivo energije nije baš na vrhuncu, budite umereniji i ne preopterećujte se. Pustite muziku i zaigrajte neku zumbu, bacite se na neku malo zahtevniju jogu ili vozite snažno bicikl. Ili umereno, kako vam prija. I da, naterajte sebe na to, i ako vam se ne vežba.

Znate zašto?

Vežbanje povećava nivo endorfina u našem telu. To će smanjiti bolove koje osećate, bilo da su oni u grudima ili dosadne glavobolje, ali i odagnati PMS nervozu i popraviti vam raspoloženje.

vežbanje i menstruacija


Trening i menstruacija itekako idu zajedno, ali ne preterujete. Slušajte svoje telo i prilagodite vežbe sebi i tome kako se osećate! Ako se iscrpljujete, može i da dovede do toga da vam ciklus i izostane.


Menstruacija utiče na vaš trening i izdržljivost, ali i vežbanje utiče na menstruaciju. To je dvosmerna veza!


Objasnili smo kako to treba da radite tokom raznih faza ciklusa.


A šta je sa treningom tokom same menstruacije?


Šta se sme, a šta ne?


Evo nekih osnovnih predloga kako vežbanje i menstruacija mogu biti dobar spoj, premda sve zavisi od vas i od toga kako se vi osećate.

Trbušnjaci tokom menstruacije


Ukoliko vas muče grčevi tokom ciklusa, napinjanje trbušnih mišića možda i nije dobra opcija. Mnogo je bolje da ih opustite. Tada izbegavajte trbušnjake tokom menstruacije. Ukoliko nemate nikakvih fizičkih smetnji, radite ih najnormalnije.

Trčanje za vreme menstruacije

Lagano trčanje je sasvim u redu. Ipak, kako ono ubrzava cirkulaciju u celom telu, može se desiti i da krvarenje tada bude jače. Zato, tih dana ne zapinjite punom snagom. Neka istaživanja su pokazala da i pluća bolje rade onih dana kada nemate krvarenje, tako da period menstruacije nije baš najbolji za intenzivno trčanje, ako niste profesionalni sportista.

Plivanje tokom menstruacije

Verovali ili ne, ali plivanje je jedna od boljih vežbi koja će vam sigurno prijati. Ako se pitate kako da plivate sa menstruacijom, pročitajte kako da preživite menstruaciju na moru i biće vam sve jasno. U suštini, vrlo malo vode uđe u vaginalni otvor tokom plivanja, pa lepo i bezbedno možete plivati sa tamponom ili menstrualnom čašicom. Verujte nam na reč - prijaće vam.

Ipak, ukoliko imate bolne menstruacije, zamenite bazen toplom kupkom. Možete dodati u tretman i neki lek protiv bolova ili opuštajuću kupku od lavande.

Joga tokom menstruacije

Idealna fizička aktivnost koja relaksira i duh i telo. Stručnjaci savetuju da izbegavate one "izvrnute" poze u kojima vam je glava dole, a trup gore, jer mogu da doprinesu dodatnim grčevima i glavobolji.


joga tokom menstruacije


Savetuju se jednostavna istezanja, duboko disanje, a pojedine vežbe,kao što je kobra poza, mogu smanjiti grčeve u stomaku.

Sve nas dovodi do konačnog zaključka:

Ako se pitate da li možete da trenirate tokom menstruacije, odgovor je potvrdan. Sve možete, čak je i seks tokom krvarenja izvodljiv. Zašto onda ne i trčanje !


Vežbanje tokom menstruacije je super. Provereno poboljšava raspoloženje, smanjuje nadutost, može i skratiti period krvarenja (ali će onda biti obimnije prvih dana).

Ipak, ukoliko se loše osećate, ne radite protiv sebe.


U redu je da odmorite,imate dobar izgovor.

Ali zato, budite aktivni, kada menstrualno krvarenje prođe! Tada nema izgovora!


Новији пост Старији пост Почетна

0 коментара:

A šta Vi mislite o ovoj temi?