Šta su urgentni stomatološki radovi koji trudnice ne treba da odlažu? - Moj ciklus
search

Šta su urgentni stomatološki radovi koji trudnice ne treba da odlažu?

By | 1 comment
Tema obavljanja različitih stomatoloških radova u trudnoći je tema oko koje ne postoji apsolutna saglasnost među stomatolozima.

Dok jedni smatraju da je sasvim primereno obavljati sve stomatološke radove tokom drugog stanja sve dok se trudnica dobro oseća, drugi predlažu da se sa većim, neurgentnim i estetskim sačeka do rođenja bebe.

Ipak svi su saglasni da postoje neka urgentna stanja koja se moraju tretirati odmah, nezavisno u kom periodu trudnoće se pacijentkinja nalazi.





U ovom članku pozabavićemo se upravo ovom temom i objasniti da li postoje neki rizici.

Stanja koja ne treba zanemariti



Iako je verovatno pametno da se tretmani koji nisu nužni, poput ugradnje zubnih implanata ili izbeljivanja zuba odlože za period nakon trudnoće, postoji nekoliko stanja koje ne treba ignorisati.


Problemi sa zubima koje ne treba ignorisati uključuju:


  • Bilo kakav bol ili preosetljivost zuba
  • Krvarenje desni
  • Pojavu otoka, infekcije ili gnoja
  • Traume zuba
  • Polomljene krunice ili zubni mostovi
  • Otkaz implanta

Ova stanja ne samo da mogu da budu veoma neprijatna i bolna, već napredovanje infekcije može da nepovoljno utiče na zdravlje drugih zuba ili kompletno zdravstveno stanje trudnice.

Samim tim, bilo koji od ovih simptoma treba tretirati kao hitan i bez odlaganja posetiti stomatologa koji će proceniti koji je najbolji način za sanaciju uzevši u obzir trudnoću i opšte stanje pacijentkinje.

Popravke karijesa, lečenje infekcija i korena zuba, ili sanacija polomljenog zuba su relativno jednostavne i nenaporne, te nema nikakvog razloga za njihovo odlaganje, a obavljaju se u lokalnoj anesteziji koja obezboljuje ceo proces.





Moguće je da će neki tretmani, kao što su ugradnja krunica ili zubnog mosta, biti odloženi za drugi trimestar ili za period nakon porođaja, budući da su ovi tretmani nešto invanzivniji i mogu biti iscrpljujući.

Drugi trimestar smatra se idealnim za obavljanje većih radova jer je tada trudnoća stabilna, a trudnica i dalje nema preveliki stomak koji bi činio duže sedenje u stomatološkoj stolici isuviše neprijatnim.

Važno je napomenuti da ni jedan tretman nije apsolutno kontraindikovan, već se pre svega vodi računa o komforu trudnice.

Snimanje zuba u trudnoći


Snimak zuba je u stomatologiji veoma važan dijagnostički alat i često neophodan za donošenje odluke o planu i načinu lečenja.

Srećom, snimanje zuba je u trudnoći dozvoljeno i količina zračenja ni na koji način neće uticati na plod ili trudnicu.

Savremeni uređaji za snimanje zuba koriste minimalnu količinu zračenja koje je usmereno isključivo na usta pacijenta i traje svega nekoliko sekundi.

Ipak, tehničaru koji obavlja snimanje treba napomenuti da se radi o trudnici, kako bi se stomak dodatno zaštitio olovnom keceljom koja sprečava i minimalno zračenje i potencijalni rizici koje ono sa sobom nosi.

Zaključak



Obavljanje svih stomatoloških radova, od najjednostavnijih popravki karijesa, pa sve do složenih operacija je potpuno bezbedno.

Ipak, najčešće se savetuje da se estetski i neurgentni radovi odlože za drugi trimestar ili period nakon trudnoće.

Ovi radovi uključuju operacije podizanja sinusa, ugradnje implanata, ili estetskih, kao što je izbeljivanje zuba.

Kada je reč o snimanju zuba, ono je potpuno bezbedno i zračenje koje se ovom prilikom koristi neće ni na koji način da utiče na trudnicu niti plod, te apsolutno nije kontraindikovano i predstavlja važan dijagnostički alat.


Новији пост Старији пост Почетна

1 коментар:

  1. Bitno je naglasiti da niste vi sami sebi lekar i ne morate sve da znate. Pitajte uvek. Pozovite telefonom, svratite. Znaju stomatolozi da li je hitno ili ne

    ОдговориИзбриши

A šta Vi mislite o ovoj temi?