MAGNEZIJUM ZA PMS: TOP 6 istina o njemu koje menjaju Vaš život - Moj ciklus
search

MAGNEZIJUM ZA PMS: TOP 6 istina o njemu koje menjaju Vaš život

By | 2 comments
Da li ste čule da magnezijum za PMS može na duge staze da vam, osim mučnih predmenstrualnih simptoma, pomogne i pruži život bez stresa i nervoze? Da li znate prednosti magnezijuma, pogotovo za ženu?
U sledećem tekstu, saznaćete zašto se Američke studije zalažu za magnezijum kao rešenje za mnoge tegobe, kao i kako magnezijum za PMS, utiče na telo i psihu.

Šta je PMS?


PMS je hormonska promena, koja nastaje dve nedelje izmedju ovulacije i 1. dana menstrualnog ciklusa.
Zbog hormonskih promena, konstantnog rasta, pa pada estrogena i progesterona, oko 80-90% žena koje imaju menstrualna krvarenja, imaju i PMS tegobe.

Kod nekih žena tegobe mogu biti veoma blage, dok kod drugih mogu biti izrazito teške, kako mentalno, tako i fizički.

Jedan od 4  vodećih minerala, zadužen za suzbijanje tegoba je i magnezijum za PMS.


Magnezijum kao jedan od četiri najvažnijh minerala u telu, izmedju ostalog utiče na povećanje neurotransmitera (zaduženi su za sprovodjenje serotonina - hormona sreće i dopamina) koji kada rade kako treba, dovode do relaksacije i opuštanja, što podrazumeva i umirujuće svojstvo kod PMS tegoba, i psihičkih i fizičkih.

Glavni simptomi PMS-a (naravno ne isti, i svi kod svih žena) su :
 • nadutost
 • loše raspoloženje
 • nervoza
 • žudnja za hranom i slatkišima
 • zatvor
 • nedostatak energije i umor
 • glavobolja
Pročitajte više o PMS simptomima.

Magnezijum za PMS nadutost stomaka i zatvor


Kako ste već pročitale, u PMS-u se dešava "žurka" progesterona i estrogena. Progesteron je kao mišićni relaksant, ima tendenciju da uspori rad creva i samim tim uspori varenje, i kao takav hormon, može da dovede do nadimanja i zatvora.

Naravno, važnu ulogu ima i Vaš način ishrane, kao i da li unosite alkohol, kofein, da li ste pušač, unosite li vitamine, minerale...

Minerali i vitamini, su zaduženi za balansiranje hormona kao i regulaciju creva. Magnezijum je jedan od najvažnijih za to. On se prvenstveno nalazi u hrani.

Hrana koja sadrži visoke koncentracije magnezijuma je:

 • zeleniš
 • semenke
 • badem
 • kikiriki 
 • braon pasulj
 • soja 
 • avokado
 • crna čokolada.

Medjutim, to zahteva unos velikih količina, za koje često nemamo vremena (mada, za čokoladu se uvek nadje, što nikako nije preporuka) !

Šta se dešava ako nemamo redovno takvu ishranu?

Pa neki od simptoma, koji se posebno osećaju u PMS-u su nadutost i zatvor.

Zatvor nastaje zbog visoke koncentracije progesterona. Osim što se preporučuje unos minerala kroz hranu, smanjenje ugljenih hidrata, magnezijum za PMS takodje rešava ovaj nagli skok hormona.

Možete povećati unos gore navedenih namirnica (ne baš čokoladu) ili odlučiti se za neki suplement magnezijuma.

Što se tiče ovih gore navedenih simptoma, to ste verovatno i znale, ali da li znate kakve benefite dobijate još, koristeći magnezijum za PMS?!

Magnezijum sprečava loše raspoloženje i depresiju


Serotonin je poznatiji kao hormon sreće zadužen za san, raspoloženje i pamćenje.
Jedna količina estrogena, utiče na serotoninski sistem.

Estrogen tokom pms-a prvo raste, pa pred sam ciklus, opada. Kako opada estrogen, tako opada i serotonin.

Pad serotonina izaziva osećaj tuge, nervoze, anksioznost i PMS depresiju .

Evo i saveta koje možete primeniti, da biste smirile nervozu tokom dana pms-a na ovom linku:Žene koje imaju hronično stanje anksioznosti osećaju mnogo jače tegobe nego inače tokom meseca.

Magnezijum, kao što je navedeno gore, je zadužen za pravilan rad neurotransmitera, i s’ toga obezbedjuje da serotonin ne pada tokom tih dana, tako što održava estrogen i progesteron (čiji disbalans utiče na centralni nervni sistem) u ravnoteži.

Tokom takvih dana, magnezijum za PMS, osim što obezbeđuje vedrije raspoloženje, smanjuje napetost, nervozu i izlive besa (koje lično mislim da osećamo svi i sve oko nas).  Bes nastaje takodje, lošim radom naurotransmitera, ali i preteranom količinom namirnica koje u sebi ne sadrže mineral magnezijuma, a sadrže visoke koncentracije šećera i ugljenih hidrata.

Svakako, on se ne unosi samo tih dana, već svakodnevno, kroz Vaš odabran način suplementacije.

Ovo su velike prednosti korišćenja magnezijuma za pms, ali to nije sve. Tekst koji sledi posebno će se dopasti jednom delu ženske populacije, koja poseže sa većim količinama odredjene hrane.

Magnezijum protiv žudnje za hranom u PMS-u


Evo ga jedan od onih najčešćih simptoma koji mogu biti i te kako tegobni - prejedanje.

Da, tih dana tokom PMS-a sve što padne pod šačicu, mora biti pojedeno. I to je tako. Onda, nakon par dana vaga uvek pokaže, bar pola kilograma više.

Hipofiza luči folikulostimulirajući i luteinizirajući hormon, i podstiče jajnike da luče više hormona, posebno estrogen i progesteron.Tako se rastom estrogena, tokom ovulacije razvijaju osećaji poleta, energije, kao i celokupna lepota kože i kose. Medjutim, ubrzo nakon toga, kreće pad estrogena i porast progesterona, i tada nastaje blago rečeno haos zvani - PMS. To nekima od vas odgovara, ali većini ne. Kapi konopljike su se pokazale kao izvanredan saveznik u ovoj “borbi”.

Zašto je to tako?

Prosto, kako estrogen i serotonin opadaju, tako se dešava rolerkoster hormona. Oni traže osećaj utehe, sreće, smirenja, a posebno ženskom organizmu tokom dana pms-a, fali šećer, jer on jako brzo daje osećaj energije i poleta.

Tužna istina je da brzo prolazi dejstvo pa mozak traži još. Da, upravo mozak, jer se tu nalazi dopamin, na čiji rad, šećer povoljno utiče, a Vama ostaje osećaj griže savesti (uglavnom).

Da li znate da, osim što magnezijum za PMS utiče na serotonin i dopamin, on samim tim i reguliše potrebu za šećerom, koji se nalazi i u ugljenim hidratima (za one koje jedu čipseve i pizze tada recimo).

Pa, ukoliko se osećate ovako, verovatno da imate manjak magnezijuma u sistemu organizma. Magnezijum, takodje reguliše nivo šećera u krvi (osobe koje boluju od dijabetesa mogu ga uzimati uz nadzor odabranog lekara)

Pre svake suplementacije, treba se uveriti i da Vam je način ishrane adekvatan i prilagodjen stanju organizma, i potreba.

Ovde možete pročitati, šta je najbolja ishrana tokom PMS dana, u svoj organizam:

Ovo Vam sigurno nije palo napamet, a sve ste osetile ovaj nedostatak u organizmu. Pročitajte u ostatku teksta, o čemu se radi, a vrlo je važno znati.

Magnezijum protiv nedostatka energije i umora


Da li se često osećate umorno? Kao da Vam je telo teško pa Vam je nekada najveći uspeh tokom tih dana, ako uspete da odete do kuhinje, na primer?

To ukazuje takodje na manjak magnezijuma u telu.

Tokom PMS dana, Vaš organizam crpi zalihe magnezijuma, posebno, jer je njegova funkcija smanjenje stresa mišića i mozga, koji tih dana mnogo više osećate, pa ukoliko Vaše zalihe nisu na zavidnom nivou, kreće da Vas iscrpljuje i najmanji napor, jer Vam telo u pripremi za ciklus, oduzima i ono što imate..

Šta više, sigurno ste primetile, nakon blaženog perioda ovulacije, u nastupu PMS-a, da Vam i lice izgleda umorno, kosa beživotno, nokti više pucaju… i prosto ne znate gde je ona lepotica od pre samo nedelju dana?! Tu je, ništa ne brinite, samo joj fali malo magnezijuma u telu. Jako važan mineral, na čiju važnost često zaboravljamo, a i te kako osetimo tokom pms-a i menstrualnog ciklusa.

 Ova veza magnezijuma i PMS-a nije mit. To su potvrdile i razne studije .

Sve što se pročitale, zvuči prilično neverovatno?!? Najbolje od svega je što je istinito, a to su samo neke dobrobiti koje donosi magnezijum za PMS.

Nećete verovati, koje još probleme rešava magnezijum!

Magnezijum protiv PMS glavobolje


Menstrualna migrena je takodje jedan od ozbiljnijih pratećih simptoma PMS-a.

Zašto glava boli i one koje, nikada osim tada, nemaju tih problema?!

Opet je odgovor u serotoninu. Kada je prisutan manjak serotonina, dolazi do skupljanja krvnih sudova, a skupljeni krvni sudovi izazivaju glavobolju.

Magnezijum za PMS naravno, svojim balansiranjem estrogena održava i serotonin, jer smo već do sada shvatili da, kako pada estrogen, pada i serotonin, i samim tim eliminiše glavobolju.

Magnezijum protiv bolnih ciklusa

Magnezijum je mineral, opšte poznat i dokazan raznim studijama kroz decenije, kao mineral koji dovodi do smanjenja stresa i opuštanja nerava i mišića.


Nakon PMS-a, dolazi  menstruacija, i šta se tada dešava sa telom jedne žene?

Nije došlo do oplodjenja jajne ćelije, i vreme je da se sluzokoža odlepi od zidova materice, i napusti telo (menstruacija). To nam je svima poznato, ali je manje poznato da se tada materica smanjuje (tako odlepljuje sluzokožu), a to sužavanje kod nekih žena ume da izaziva jake bolove poznatije kao menstrualne kontrakcije ili grčevi.

Koristeći magnezijum redovno, Vašem telu pružate relaksaciju mišića, i tako smanjujete mogućnost jakih bolova. Vaši menstrualni dani uopšte više ne moraju biti ‘jaoooo oniiii dani’!
Saznajte kako još možete pomoći sebi kod ublažavanja menstrualnih bolova.

Koristeći magnezijum za pms, kao što vidite ne menjate svoje stanje samo u tim danima na bolje, već celokupan sistem funkcionisanja organizma.

Sve ovo zvuči fantastično, ali se pitate da li to zaista smete da koristite i u kojoj meri?!

U nastavku pročitajte, da li ste možda protivkandidat !

Da li je magnezijum za PMS bezbedan?


Apsolutno jeste, ukoliko se uzima u dozama koje su propisane.

Uobičajene doze magnezijuma za pms, za ženu iznose od 270mg - 320 (idealna doza), naravno ukoliko Vam zbog težine Vašeg stanja ili krvih analiza nije propisano drugačije.

Ukoliko već uzimate magnezijum a i dalje osećate ove tegobe, recimo možete probati sa kapima konopljike, koja je takodje nadaleko poznato po svojim blagodetima, naročito tokom pms-a.

Magnezijum je po preporuci, najbolje uzimati ujutro uz obrok. 

Da li ćete se opredeliti za prah, tablete, ili šumeće tablete, izbor je na Vama. Dokazano je da najviše učinka na organizam ima magnezijum za pms u prahu i da se najbolje apsorbuje i izbacuje kroz urin.

Poboljšanje se oseća već posle nedelju dana, nakon uzimanja suplementa, ali i u zavisnosti od Vašeg zdravstvenog stanja, i težine nedostatka magnezijuma, može potrajati i do šest meseci do prvih optimalnih rezultata.

Prednosti korišćenja magnezijuma za PMS su, kao što vidite zaista ogromne, jer ukoliko Vam nedostaje u ogranizmu, rizikujete i svoje stanje, mir, a možda i neki lep dogadjaj, ručak, dejt jer Vam dosadni bolovi ne daju mira. Da ne spominjem lepotu kože, manjak akni, blistaviji ten, sjajniju kosu i osećaj poleta i energije, koju dobijate kao bonus, koristeći ga.

Probajte! Budite lepe, srećne i zdrave :)


Eleonora Božanić - Freelancer, Beauty & Health


Новији пост Старији пост Почетна

2 коментара:

 1. Ja kao sportista uzimam magnezijum u kombinaciji sa D3 i B kompleksom i mogu da kazem da pozitivno utice na sve sto ste naveli.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Takodje sam treningom otkrila isto. Uzimala sam zbog brzeg oporavka misicica i tako ga uzela i u pmsu i skontala koliko pomaze.

   Избриши

A šta Vi mislite o ovoj temi?