Kako izračunati plodne dane lako i bez greške! - Moj ciklus
search

Kako izračunati plodne dane lako i bez greške!

By | Leave a Comment
Ovo je najbolji vodič koji će vam pokazati kako izračunati plodne dane! A pošto ovo svaka žena treba da zna, bacite se na čitanje odmah!

U suštini, postoje dva razloga kada se mi žene zapitamo kako da znam kad su mi plodni dani.
  • Kada želimo da ostanemo u drugom stanju
  • Kada ne želimo da ostanemo u drugom stanju

računanje plodnih dana

I premda izbegavanje odnosa tokom plodnih dana nije metod kontracepcije koji je pouzdan, svakako mislimo da u oba slučaja treba da znate kako izračunati plodne dane i ovulaciju, koliko traju plodni dani, kolika je mogućnost trudnoće u plodnim danima.

E pa krenimo redom!

Plodni dani samo su neki od dana tokom menstrualnog ciklusa. 

Da ne bude nedoumica  (a ima ih često) menstrualni ciklus nije ono  kada dobijete menstruaciju, nego svi oni dani između dve menstruacije. U proseku bude 28 dana teorijski, ali vi pogledajte detaljno kako se računa menstrualni ciklus.

Tokom tih dana između dve menstruacije, postoje plodni i neplodni dani

Da biste ostali u drugom stanju, potrebno je da imate odnose onda kada su vam plodni dani. 

Ili, da razbijemo još jednu čestu zabludu koja se posebno javlja kod mladih devojaka  - žena ne može ostati u drugom stanju  ako ima odnose bilo kada tokom menstrualnog ciklusa. Zapravo , mogućnost trudnoće u plodnim danima nije stoprocentna, a kamoli van njih. No, da biste najbolje razumeli kako se računaju plodni dani, možda je najbolje da prvo objasnimo sledeće:

3 ključne faze menstrualnog ciklusa


  • Menstruacija – ovo je deo ciklusa kada krvarite i to možete smatrati početkom menstrualnog ciklusa ali i početkom folikularne faze. U folikularnoj fazi ciklusa, koja traje 13-14 dana, dolazi do postepenog rasta folikula u kojima sazrevaju jajašca. A onda sledi sledeće faza.
  • Ovulacija – ovulacija je period  kratak period  (16-36 sati) koji je deo plodnih dana. Tokom ovulacije dolazi do otpuštanja jajašca koje može biti oplođeno tokom odnosa. Ukoliko bude oplođeno, javlja se trudnoća, a ako ne bude, javlja se još jedna menstruacija i otpočinje novi menstrualni ciklus. Otpuštanjem jajašca završava ovulacija.
  • Lutealna faza počinje nakon ovulacije i traje do početka sledeće menstruacije. Traje oko 14 dana.


Pa,  može se zaključiti da su plodni dani i ovulacija jedno te isto, ali ako želite da znate kako izračunati plodne dane, onda morate da imate na umu ovo:

Plodni dani nisu samo period ovulacije nego i malo više od toga . Ovi dani, zajedno sa ovulacijom čine “plodni prozor” ili “ovulacijski prozor”

Šta je plodni prozor?


Plodni prozor svi oni dani kada je verovatnoća da ćete ostati u drugom stanju najveća. To traje u najvećem broju slučajeva 5-6 dana.

Ili ovako: Plodni dani su 4-5 dana pre ovulacije (i sama ovulacija) i dan posle ovulacije.

Ukoliko imate odnose tokom ovih dana pre ovulacije, postoje šanse da ostanete u drugom stanju iako se još nije desila ovulacija. Ovo se dešava zato jer spermatozoidi mogu da prežive do 72 sata i dočekaju otpušteno jajašce tokom ovulacije – spremni.

Koliko traju plodni dani


Dakle, računanje plodnih dana zapravo je računanje i određivanje ovog plodnog prozora  - ovulacije, par dana pre nje i 24 sata posle nje. 

Možemo reći da u proseku plodni dani traju 5-6 dana. Međutim najplodniji dani su vam 2- 3 dana pre ovulacije.

Mogućnost trudnoće u plodnim danima


Već smo pomenuli da čak i ako imate odnose tokom plodnih dana, ne znači da ćete 100% ostati u drugom stanju. Recimo, možda ste imali anovulacijski ciklus. Možda su vam menstruacije neredovne pa vam je teško da pogodite kada su vam plodni dani.

Šanse da ostanete u drugom stanju kada su vam plodni dani, ako ste oboje zdravi i pravi, su 20-35% posto.

Ukoliko pokušavate da ostanete u drugom stanju već neko vreme i računica vam dobro ide, možda treba da poradite na svom zdravlju. Postoje biljni preparati koji mogu pomoći kod ženske plodnosti i kapi virka su vrlo cenjene među ženama po tom pitanju.

E sad, nemaju sve žene istu dužinu menstrualnog ciklusa. Nekim ženama je ciklus kraći, nekima duži.
Pa kako onda odrediti  plodne dane i ovulaciju u zavisnosti od dužine ciklusa?

Kako izračunati plodne dane ručno


A sad malo matematike! Ne brinite, nije ništa teško.

Potrebno je da od dana kada očekujete menstruaciju oduzmete 14 dana!

Ako je vaš ciklus redovan, nije važno da li je duži ili kraći. Sistem je isti.

Primer:

Ukoliko vaš menstrualni ciklus traje 28 dana, plodni dani su vam na pola puta između dva ciklusa. No, kako to nije jedan dan, objasnićemo bliže kako izračunati plodne dane u ovom slučaju. 
  • Odredite kada treba da dobijete sledeću menstruaciju. 
  • Od tog datuma oduzmite 14 dana. Tu bi trebala da bude ovulacija. 
  • Plodni dani trebalo bi da budu 2-3 dana pre toga (odnosno oduzmite 16-17 dana od dana kada očekujete sledeću menstruaciju)

Plodni dani posle menstruacije


Ok, znamo. Primera nikad dosta i sigurno vas zanima kako izračunati plodne dane ako vam menstrualni ciklus nije tih „školskih“ 28 dana, nego duži ili kraći.

Računa se isto, ali hajde da vidimo iz druge perspektive, odnosno kada se očekuju plodni dani posle menstruacije.

  • Recimo, ako vam ciklus traje 23 dana, ovulacija je 9 dana posle menstruacije, a plodni dani 7, 8 i 9 dan posle menstruacije. Kako smo došli do ovoga? 23-14=9
  • Isto važi i ako vam je menstrualni ciklus duži. Recimo 32 dana. Ovulacija je  18-ti dan posle menstruacije, a plodni dani su i 16-ti i 17 dan, ali i dan posle ovulacije.

A šta kada pojma nemate kada će vam biti sledeća menstruacija jer su vam ciklusi neredovni?

Ne brinite, i to može. Samo, ovde nije u pitanju računanje plodnih dana i ne bavimo se matematikom nego drugim metodama utvrđivanja.

Kako izračunati plodne dane kod neredovne menstruacije


U ovom slučaju bićete prinuđeni da prepoznate simptome plodnih dana odnosno simptome ovulacije.

  • Pratite telesnu temperaturu. Povišena bazalna temperatura javlja se 24- 48 dana pred ovulaciju. No, imajte na umu da ovo nije drastično visoka temperatura. Razlika je u pola stepena, pa zato treba da merite temperaturu uvek u isto vreme (ujutru odmah posle spavanja, dok ste u krevetu) i uočite pravilnost ako je moguće.
  • Posmatrajte znake koje vam telo šalje, kao što beličast iscedak na vešu.
  • Koristite trakice za ovulaciju. Pored toga, postoje i drugi uređaji koji mogu da pomognu da odredite plodne dane, kao što su mini mikroskopi (najpoznatiji je „Maybe baby“). Ovi mikroskopi na osnovu pregleda pljuvačke određuju da li su vam plodni ili neplodni dani.

Kako izračunati plodne dane uz pomoć kalendara



Ako vam je lakše da zapamtite vizuelne podatke, onda je ovo metoda utvrđivanja plodnih dana koja je prava za vas. Suština je ista, samo što sada sve beležite na kalendaru.

Prvenstveno je potrebno da utvrdite koja je dužina vašeg menstrualnog ciklusa. Pratite par meseci ako to još niste utvrdili. 

Onda radite sledeće:

  • Na kalendaru obeležite nekim znakom prvi dan poslednje menstruacije koju ste imali i dan kada očekujete sledeću menstruaciju.
  • Od dana kada očekujete sledeću menstruaciju, oduzmite 18 dana i zaokružite datum. Tog dana i narednih 6 dana su vaši plodni dani odnosno plodni prozor.

Na sličan način možete da izračunate kada je poslednji plodni dan u ciklusu. Od dana kada treba da dobijete sledeću menstruaciju, oduzmite 11.

Ovakav metod računanja plodnih i neplodnih dana nije pogodan ako su vam ciklusi kraći od 27 dana.

Kada su neplodni dani i kada mogu da imam siguran seks?


Često nam se javljaju devojke sa ovim pitanjem i nisu sigurne kada su plodni i neplodni dani i kada mogu ostati trudne. Ono što moramo da napomenemo ovde jeste da računanje plodnih dana nije najbolja metoda kontracepcije i ako ste i ubole neplodne dane to nije uvek garancija da ste imale siguran seks. Posebno je rizično da se ovako igrate sa proračunima ako su vam menstruacije neredovne i dužina ciklusa varira.

Ako ćemo da se vratimo onom šklolskom primeru i ciklusu od 28 dana, onda stvari stoje ovako: 

Već 8-9 dana nakon menstruacije, ulazite u plodne dane. A imajući u vidu da menstruacije traje bar 3 dana, ovo vam može stići veoma brzo i lako možete prevideti situaciju i otpisati je kao: “Ma šta ima veze. Menstruacija samo što mi je prošla”. Takođe, ukoliko imate kraći ciklus, ovom logikom mogu da vam se plodni dani poklope sa menstruacijom.

Plodni  dani kalkulator


Kako danas živimo u digitalnom dobu, onda su stvoreni i kalkulatori plodnih dana koji imaju za cilj da vam olakšaju predviđanje plodnih i neplodnih dana.

Naša je preporuka da probate neke od aplikacija za praćenje menstrualnog ciklusa. Danas, kada skoro svi imamo pametne telefone, nepotrebno je zamarati se kojekakvim računanjima kada sve možete dobiti na gotovo. Takođe, postoji i tablica plodnih i neplodnih dana online. Dovoljno je potražite kalkulator plodnih dana, lako ćete ih naći i jednostavono upotrebiti.

Sada kada znate kako izračunati plodne dane, ostaje vam da to svoje znanje i upotrebite na sopstvenom primeru i na vlastitu odgovornost. Ovo naravno ne možete uzeti kao 100% siguran i precizan način da odredite datum kada ćete ostati u drugom stanju, ali je vrlo pouzdan način da utvrdite kada je najveća verovatnoća da se to desi.


Новији пост Старији пост Почетна

0 коментара:

A šta Vi mislite o ovoj temi?