Izostanak ovulacije i kako prepoznati anovulacijski ciklus - Moj ciklus
search

Izostanak ovulacije i kako prepoznati anovulacijski ciklus

By | Leave a Comment


Anovulacijski ciklus je, kao što pretpostavljate, mesečni ciklus bez ovulacije. Međutim, začudo, to ne znači da je i bez menstruacije! Kako onda da znate da imate problem?





U ovom tekstu objasnićemo šta je anovulacijski ciklus i kako prepoznati simptome izostanka ovulacije. Ovo je posebno bitno onda kada pokušavate da ostanete u drugom stanju. Može biti varljivo, jer naizgled je sve u redu i vi dobijate mesečna krvarenja iako ovulacije nije bilo.
A bez ovulacije, nema trudnoće.

Pročitajte šta je ovulacija

Šta je anovulacijski ciklus?


U idealnim uslovima, menstrualni ciklus ima neki svoj ritam. Javlja se periodično i zato i jeste ciklus - ponavlja se po manje više predvidljivom scenariju. U ovakvim uslovima pretpostavlja da žena ovulira svaki mesec.

Ako pokušavate da ostanete u drugom stanju, onda je dobro da pratite simptome ovulacije: merite bazalnu temperaturu, potražite tragove iscedka na vešu ili jednostavno upotrebite LH trakice za ovulaciju.

Ovo je način da saznate da li ovulirate, ali isto tako i način da utvrdite da li se desio izostanak ovulacije.

Ukoliko simptomi ovulacije izostanu, onda je verovatno reč o anovulacijskom ciklusu. Krvarenje koje usledi u vreme kada bi trebalo da imate menstruaciju tehnički i nije menstruacija.

A šta jeste to krvarenje? 
Šta se onda dešava tokom anovulacijskog ciklusa?
Otkud krvarenje i izostanak ovulacije u istom košu?

Kada je normalan ciklus u pitanju, onda on prolazi kroz različite faze.

U prvoj ide rast estrogena i zadebljanje endomertijuma koji se priprema za gneždenje jajašca.
U drugoj ide rast progesterona nakon što je telo oslobodilo jajašce. Ako do oplodnje jajašca nije došlo, javlja se menstrualno krvarenje.

Kada je anovulacijski ciklus u pitanju, nedostatak progesterona (jer nije bilo otpuštanja jajašca pa nema ni progesterona) može da dovede do obilnog krvarenja, jer zadebljali endometrijum ne može da se održi sam od sebe. Ovo se takođe može desiti i usled ponovnog rasta estrogena.  A upravo ovo se obično pomeša sa pravom menstruacijom

Ovakva menstruacija obično bude duža i obilnija od obične.

I da, vrlo je verovatno da ste i doživeli ovakav jedan anovulacijski ciklus, a da niste ni znali.


Oko 5% menstrualnih ciklusa je anovulatorno.

Zašto se još javlja izostanak ovulacije


Izostanak ovulacije je normalna stvar kada  se dešava kod devojčica koje tek započinju svoju avanturu sa menstruacijom i tek su dobile prvu menstruaciju, kao i od žena koje se blizu menopauze, nedavno su se porodile i doje ili koriste pilule za kontracepciju.

Kontraceptivne pilule mogu da sadrže sintetičke hormone (estrogen i progesteron)  i dizajnirane su da stopiraju ovulaciju i tako spreče trudnoću. Ove pilule sprečavaju sposobnost jajnika da oslobodi jajašca i kao rezultat žena ima anovulacijski ciklus.

Mnoga pakovanja imaju 21 aktivnu tabletu u 7 placebo tableta. Tokom uzimanja placebo tableta javi se krvarenje, ali ono tehnički nije menstruacija, jer ste imali anovulatorni ciklus.

Iznenadne hormonske promene mogu biti uzrok cikusa bez ovulacije. A te hormonske promene mogu da budu pokrenute.

- ekstremnim vežbanjem i fizičkim iscrpljivanjem
 stresom
- lošim navikama u ishrani
- gojaznošću ili mršavljenjem
 medicinskim stanjima kao što je sindorm policističnih jajnika

Kako razlikovati menstruaciju i anovulacijsko krvarenje


Teško je prepoznati anovulacijski ciklus ako niste pratili znakove ovulacije i ako ne poznajete dobro svoje telo. Ali možete posumnjati da imate ovaj problem ako imate menstruacije kojima se ne zna red, previše obilne menstruacije ili kratke i preterano slabe menstruacije.

Ovo naravno nije pravilo. Sve ovo može se desiti i iz drugih razloga, zato bez panike i ne donosite sami zaključke. Potražte savet od svog ginekologa. 

On će proveriti nivo progesterona, ultrazvučno proveriti stanje endometrijuma i materice i eventualno u krvi potražiti izvesna antitela.

Ukoliko svaki mesec dobijate menstruaciju na vreme i vaše telo radi kao sat, onda skoro po pravilu nemate razloga za brigu.

Ako su vam ciklusi kraći od 21 dan i duži od 36 dana, to može biti znak izostanka ovulacije. Takođe, ako vam je ciklus normalan, između 21-36 dana, ali dužina svakog vairira dramatičmo od jednog do drugog i to može biti znak anovulacije (recimo: jedan mesec vam je ciklus 21 dan, a sledeći 35 dana) . 

Da ne bude zabune, pročitajte kako se računa menstrualni ciklus.

Izostanak ovulacije lečenje


Designed by Freepik

Ponekad je uzrok nastanaka anovulatornog ciklusa u nekim spoljašnjim uticajima i životnim navikama kao što je recimo ishrana. Tada održavanje normalne telesne težine (bilo da treba da je popravite ili izgubite neki kilogram) jedan od načina lečenja izostanka ovulacije. Držite se podalje pd pržene hrane, margarina, krofni i ostalih namirnica punih trans-masti. Izbegavajte rafinisane ugljene hidrate (testenine svih vrsta i slatkiše) a unosite one koji se sporije vare (integralne žitarice na primer) . Jedite više svežeg voća i povrća i jedite manje životinjskih proteina.

Krećite se jer i totalna neaktivnost nije dobra. 

Izbegavajte toksine svih vrsta, klonite se hemikalija i što više koristite prirodnu kozmetiku i  prirodne proizvode. Suvišno je da govorimo da treba da izbegavate alkohol i cigarete.

Ako su u pitanju hormonske fluktuacije, onda lekar može da vam prepiše određene lekove koji treba da ubrzaju sazrevanje folikula, povećaju estrogen i pomognu jajnicima da oslobode jajašca. Takav je na primer Klomifen.

Što se prirodnih lekova tiče, onda od koristi mogu da budu čajevi koji poboljšavaju hormonsku ravnotežu: crvena detelina, konopljika ili zlatna maka.

Simptomi izostanka ovulacije i kako prepoznati anovulatorni ciklus




Designed by Freepik

Simptome izostanka ovulacije nećete primetiti ukoliko baš ne pratite svoje telo i svoju ovulaciju. Ako pratite , primetićete sledeće:

 iscedak na vešu koji se javlja tokom ovulacije - izostaće
- bazalna temperatura neće se povisiti i ostaće nepromenjena tokom celog ciklusa

Izostanak ovulacije i kašnjenje menstraucije


Kašnjenje menstruacije neki dan može biti simptom anovulacijskog ciklusa, međutim ovo je nešto što ćete moći da povežete samo ako imate redovne menstruacije.

Izostanak ovuacije iskustva i kako sve to utiče na plodnost


Čak i za parove koji nemaju problem sa neplodnošću, šanse za začeće nisu 100% nego samo 25%. Jasno je sad koliko su smanjene šanse da desi trudnoća, ako još pored svega imate i anovulacijski ciklus. Jednostavno je - nema jajašca koje bi trebalo oploditi i anovulacijski ciklusi često dovode do teškoća kada je plodnost u pitanju.

Iskustva govore da je izostanak ovulacije moguće regulisati u nekim slučajevima. Kao izuzetno koristan pokazao se lek Klomifen koji podstiče ovulaciju, alterativa tome je lek Pregnyl.

U nekim slučajevima, ovi lekovi neće imati dejstvo kao što je recimo menopauza ili disfunkcija jajnika, tumori i neka teža stanja. No tada ćete sigurni i sami biti svesni činjenice da ne ovulirate i neće biti nejasnoća.

Takođe, policistični jajnici, problemi sa štitnom žlezdom i još mnogo drugih stvari mogu da ometu ovulaciju.

Ukoliko imate menstruacije i već duže vreme ne uspavate da ostanete u drugom stanju, može se desiti da su česti anovulacijski ciklusi vaš problem. U tom slučaju od 12 ovulacija mesečno vi recimo imate 8, a to značajno smanjuje šanse za začeće.

Sumnjate da je ovo vaš problem? Onda je najbitnije posetiti lekara i lečiti pravi uzrok izostanka ovulacije.


Новији пост Старији пост Почетна

0 коментара:

A šta Vi mislite o ovoj temi?