Kratka menstruacija - blagoslov ili loš znak? - Moj ciklus
search

Kratka menstruacija - blagoslov ili loš znak?

By | Leave a Comment
Šta je kratka menstruacija i kada je možemo smatrati takvom? Ova pojava naziva se hipomenoreja. Objasnićemo vam koji su uzroci slabog krvarenja tokom menstruacije i na šta ona ukazuje.

Da li zavidite prijateljici kojoj menstruacija traje dan ili dva, dok vi krvarite po nedelju dana? 

E pa grešite! 

Možda vam se na prvi pogled čini da bi kratka menstruacija bila idealna (da ne pominjemo da biste verovatno najradije da je nema uopšte). Ipak, nije to baš tako. 

kratka menstruacija

Hteli mi to ili ne, menstruacija je prirodna stvar i to moramo prihvatiti. A kad to već uradimo, onda je najbolje da bude redovna, normalna i radi kao sat, jer nam time govori da je sa našim zdravljem sve u redu. 

Da bi to tako i bilo, hormoni treba da su u skladu u balansu. Jedan od načina da ih dovedete u red su i kapi konopljike.


Šta je kratka menstruacija (hipomenoreja), a šta normalna?


Kako možemo zaključiti da imamo slabo krvarenje tokom menstruacije? Šta je normalno krvarenje?

Normalna menstruacija traje između 3-7 dana. Menstrucija koja traje kraće od toga može se smatrati kratkom i nazva se još i hipomenoreja. 

Menstruacija koja je duža od 10 dana, može se smatrati produženom.

Ovde je bitno naglasiti koliko je česta pojava skraćene menstruacije. Da li je to nešto što se redovno javlja ili se javilo odjednom?

Svaka žena ima sebi svojstven menstrualni ciklus, njegovu dužinu (u proseku 28 dana) i trajanje krvarenja. Kod nekih žena menstrualno krvarenje traje duže, a kod nekih kraće.

Ukoliko menstruacija traje 3 dana iz meseca u mesec i tako stalno, onda je to verovatno šema vašeg ciklusa. I da, možete smatrati da ste blagosloveni po tom pitanju.

Ukoliko menstruacija traje 1 dan ili samo 2 dana, to nije normalno. Posebno ako je krvarenje jedva primetno i tačkasto. Dodatno,ako se to ponavlja dva i više ciklusa za redom. Tada možemo govoriti o skraćenoj menstruaciji. 

Kratka menstruacija je i ona koja nije dovoljno obilna. 

Neka minimalana količina krvi trebalo bi da bude 25ml. Istina, ako koristite tampone ili uloške koji upijaju, to ćete teško izmeriti. Sa menstrualnom čašicom biće lakše.

Bilo kako bilo, ukoliko primetite iznenadnu promenu u obilnosti svog ciklusa, budite na oprezu.

Boja skraćenog krvarenja varira. Može se javiti tamna i kratka menstruacija,a može se javiti i svetla boja i tačkasto krvarenje.

Da sumiramo - simptomi kratke menstruacije su:

  • kada krvarite manje od dva dana
  • kada krvarite veoma slabo, u tragovima
  • kada nemate uobičajen obim krvarenja 2 meseca za redom (nego manji)
  • kada imate slabo krvarenje više puta u toku meseca - pročitajte zato više o krvarenju između ciklusa

Uzroci kratke menstruacije

Kao što smo rekli, slabo krvarenje tokom menstruacije može se desiti ponekad i jedan slučaj nije razlog za brigu, ali jeste za oprez.

Uzroci su sledeći:

Trudnoća

Menstruacija u trudnoći nije uobičajena pojava, pa ni ova kratka, ali dešava se nešto drugo - implantacijsko krvarenje, koje vrlo lako možete pobrkati . Tada će krvarenje biti kratko, tačkasto, najčešće svetlo i to je jedna od onih situacija kada može da vam se učini da menstruacija traje 1 dan. Ovo se često naziva i lažna menstruacija.

U suštini, to i nije menstruacija, pa nije na odmet da kupite test za trudnoću i proverite da li ste u drugom stanju. Pošto ovo možda može biti i prerano da bi test pokazao tačan rezultat, ponovite ga za nedelju dana. Osim toga, detaljno proučite sve o menstruaciji u trudnoći.


Godine starosti

Iako menstrualni siklus uglavnom ima neki svoj ritam, treba vremena da se on ustali. Zato je skraćena menstruacija nešto što je prihvatljivo kod mladih devojaka kod kojih hormoni još nisu sasvim u balansu i prva menstruacija može biti takva. Tada se može javiti tamna i kratka menstruacija ili samo braon sekret, premda i boja može da varira.

Isto se dešava i onda kada menstruacija polako prestaje da bude deo vašeg života i kada dođete u menopauzu.

Telesna težina

Bilo da ste naglo dobili na telesnoj težini ili naglo smršali, rezultat je stresan za organizam. Može se desiti tada da menstruacija izostane ili da bude skraćena. Nedovoljna količina telesnih masti može da dovede do neredovne menstruacije. To je više nego jasan znak da ste preterali treba da povedete računa o svojim životnima navikama kada je ishrana u pitanju. Sa druge strane, nagle promene u telesnoj težini mogu da ukazuju na neke ozbiljne bolesti, pa nije loše da posetite lekara.

Sredstva za kontracepciju

Sredstva za kontracepciju sprečavaju začeće i kao posledica toga telo ne proizvodi debelu oblogu na materici. Po prestanku uzimanja pilula, menstruacija se javlja, ali može biti manje obilna i kratka.

Stres

Stres je još jedan faktor koji utiče na menstrualni ciklus . Oblika stresnih situacija ima mnogo, a sve one se mogu upetljati u posao sa vašim hormonima i sa menstruacijom. Može se desiti da usled eke stresne situacije krvarenje izostane ili se javi kraća menstruacija nego obično. Kada stresna situacija prođe, i ciklus bi trebalo da se vrati u normalu. Nije na odmet da detaljno pročitate kako stres utiče na menstruaciju.

Ozbiljniji poremećaji i bolesti

Ovde možemo ubrojati Ašermanov sindrom, policistične jajnike, vanmateričnu trudnoću, što naravno treba da utvrdi lekar.

Kada je vreme za lekara?


Verovatno se pitate kada je skraćena menstruacija može tolerisati,a kada je vreme da se obratite svom lekaru. 

E pa u ovim slučajevima:
  • kada vam izostanu tri ciklusa uobičajenog obima, a niste trudni
  • kada saznate da jeste trudni, jer krvarenje u trudnoći može ukazivati na razne stvari, od pobačaja do vanmaterične trudnoće.
  • kada vam se dešava da krvarite u sred menstrualnog ciklusa ili više puta mesečno
  • ukoliko osećate bolove
  • ukoliko jednostavno želite da svoje nedoumice podelite sa doktorom

Najbolje je da uvek vodite evidenciju o svom ciklusu i tako primetite nepravilnosti koje se jave. Ove aplikacije će vam pomoći u tome.

Prirodni lek za kratku menstruaciju



Vrlo često je uzrok hipomenoreje u niskom nivou estrogena i gvožđa u organizmu. Jedan od načina da pomognete sebi jeste da prirodno eliminišete ove uzroke skraćene menstruacije.

Evo nekoliko predloga:
  • Promenite kontraceptivne pilule ili pređite na neki drugi vid kontracepcije
  • Jedite hranu bogatu gvožđem. Boranija, pasulj, crveno meso, spanać, bademi, ovas, tamno lisnato zeleno povrće su vaši prijatelji u ovom slučaju. Možete uzeti i suplemet. Ipak, pre toga proverite fali li vam gvožđe. Anemija može nastati ulsed preteranog krvarenja, ali biti i uzrok nedovoljnog menstrualnog krvarenja.
  • Jedite namirnice bogate vitaminom C jer on pomaže da se aposrbuje gvožđe.
  • Unosite fitoestrogene kako biste nadoknadili manjak estrogena. Probajte soju i laneno seme.
  • Pijte kapi konopljike.
  • Isprobajte zlatnu maku da izbalansirate hormone
  • Ne preterujte sa vežbanjem i ne idite na rigorozne dijete. Vratite ishranu i fizičku aktivnost u normalu i pazite da ne odete u druge krajnosti.
To bi ukratko bilo ono što treba da znate kada vam je menstruacija kraća nego obično ili traje 1 dan. Sada vam je jasnije da to baš i nije razlog zbog kojih bi trebalo da zavidite prijateljicama, nego razlog više da obratite pažnju na svoje zdravlje!

Новији пост Старији пост Почетна

0 коментара:

A šta Vi mislite o ovoj temi?