Čaj od lista maline za regulisanje menstrualnog ciklusa - Moj ciklus
search

Čaj od lista maline za regulisanje menstrualnog ciklusa

By | Leave a Comment
Ako muku mučite sa širokim spektrom menstrualnih tegoba, onda je čaj od lista maline prava stvar za vas. Saznajte zbog čega i  kako se koristi.






Malina je kod nas sve popularnije voće i sve se više uzgaja kao "crveno zlato", ali malo ko zna koliko koristan može čaj od lista maline kada je žensko zdravlje u pitanju. Ovu biljku često nazivaju i ženskom biljkom, jer je izuzetno korisna, kako pre trudnoće (kada se koristi čaj od lista maline za plodnost i regulisanje menstrualnog ciklusa) tako i tokom same trudnoće (kada koristi čaj od lista maline za lakši porođaj).

Mi ćemo se ovde osvrnuti samo na to kako ovaj čaj utiče na period bez trudnoće i reguliše menstrualni ciklus.

Čaj od maline za menstrualne grčeve


Bolne menstruacije mogu biti veliki problem za koji su zaslužni grčevi u materici.

A kako čaj od maline deluje na njihovo ublažavanje?

On ojačava zid materice i opušta njene glatke mišiće, pa samim tim i grčevi prestaju. Neki izvori kažu da na to utiče sastojak koji se zove fragarin, svojesvrtan alkaloid. Ipak, malo je konkretnih informacija o ovom sastojku, a dokaza još manje. To ne znači da čaj od maline nije dobar za menstrualne grčeve, već samo da su za njihovo opuštanje zaslužni neki drugi faktori, a pre svega minerali.

Čaj od maline sadrži:
  • Kalcijum koji pomaže da se krv normalno zgrušnjava i reguliše rad mišića i nerava
  • Magnezijum koji reguliše nivo prostaglandina, enzima za koji se pokazalo da izaziva menstrualne bolove raznih vrsta. Takođe, pomaže da se ublaže simptomi PMS-a kao što su nadustost, otečene noge i bolne grudi.
  • Mangan koji takođe može da ublaži simptome PMS-a, a za čiji se nedostatak smatra da je usko vezan za neplodnost. Odatle preporuka da se pije čaj od lista maline za plodnost.

Čaj od lista maline protiv PMS-a



Ukoliko ste od onih žena koje pate od žestokih simptoma PMS-a, onda ovaj čaj može biti pravo otkrovenje za vas. Takođe je super varijanta kada tražite prirodan način da olakšate simptome menopauze.


Kako čaj od maline utiče na PMS?

On pomaže da se telo pročisti od viška hormona čija neravnoteža u organizmu dovodi do brojnih poteškoća. PMS ima veliki broj simptoma i lekovi uglavnom utiču na jedan od njih. Na primer, lek za glavobolju neće pomoći kod osećaja naudtosti i otečenosti.

Najveća prednost ovog čaja je što, za razliku od lekova koji se inače koriste za ublažavanje simptoma PMS-a, deluje na više simptoma odjednom - direktno utiče na uzrok, umesto da samo ublažava posledice.

Treba da počnete da ga pijete nekoliko dana pre nego što očekujete menstruaciju, kako bi imao efekta na vreme.

Čaj od lista maline za redovnu menstruaciju

 

Neredovna menstruacija ima brojne uzroke, a neregularni hormoni su opet na tom spisku.

Iskustva sa čajem od lista maline su pokazala da on veoma kratkom periodu može da doprinese da menstrualni ciklus ustali svoj ritam.

Takođe je dobar kada je u pitanju obilan odliv i kada imate produžene menstruacije.
Budite strpljivi. Kada je neredovan ciklus u pitanju, može biti potrebno i 2-3 meseca da svakodnevno pijete čaj da se stvari dovedu u red.

Kako se priprema čaj od lista maline?

 

Treba vam 10 listova maline jedan litar vode.

Ovde je jako važno da naglasimo sledeće:

 Ne možete tek tako da odete u neki malinjak i uberete listove. Važno je da oni budu organski i neprskani jer pesticidi u vašem čaju neće vam doneti mnogo dobrog.

Listovi se preliju vrelom vodom, a nakon 10 minuta procede i pije se čaj

Pametan potez bio bi da obavestite lekara da pijete čaj, posebno onda kada uzimate neke lekove,jer se može desiti da on utiče na njihovo dejstvo.

Čaj od lista maline dobar je i za trudnice. U prvim mesecima ublažava one neprijatne simptome trudnoće, kao što je mučnina, dok ujedno snabdeva mamu i bebu vitaminima i mineralima i jača zidove materice. Deluje zbunjujuće, ali tokom prvih meseci smatra se da sprečava pobačaj ( jer jača matericu) , dok je krajem trudnoće koristan za olakšavanje porođaja.

Kako se pije čaj od maline?



  •  Za regulisanje menstruacije - 2-3 šolje na dan, barem 2-3 meseca da biste rezultate
  • Za trudnice - jedna šolja na dan po tromesečju. Znači, u prvom tromesečju jedna šolja na dan, u drugom dve i u trećem tri šolje na dan.


Čaj od lista maline možete nabaviti u bolje snabdevenim biljnim apotekama, a cena za 100g je oko 150 dinara.

Oni koji su probali, prezadovoljni su i kažu da je to čaj koji svaka žena treba da pije! Jeste li ga već probali? Ako jeste , podelite u komentaru svoja iskustva!


Новији пост Старији пост Почетна

0 коментара:

A šta Vi mislite o ovoj temi?