Krvarenje između ciklusa i svi njegovi uzroci - Moj ciklus
search

Krvarenje između ciklusa i svi njegovi uzroci

By | 1 comment
Primetili ste krvarenje između ciklusa?  Šta da radite u tim slučajevima i šta ono može da znači? Je li opasno? Evo šta morate znati.

Krvarenje između ciklusa uzroci




Postoji mnogo uzroka vanmenstrualnog krvarenja. Neki od njih nisu opasni, a neki  mogi da ukazuju na ozbiljne bolesti i promene u vašem organizmu.

Bez obzira šta pročitate u sledećim redovima, ukoliko vas ova pojava zabrinjava, obavezno se javite svom lekaru.

Krvarenje je kod žena normalna stvar jednom mesečno i dešava su u nekom cikličnom periodu koji može biti duži ili kraći (zavisi od žene do žene) .Menstruacija je ono što sve žene i devojke očekuju i mogu prilično precizno unapred da planiraju.


Ono što može neprijatno iznenaditi jeste kada se pojavi krvarenje posle menstruacije koje se još naziva i metroragija.

Ovakvo krvarenje može biti neznatno i primetite ga recimo samo kao tragove na vešu ili toalet papiru ili braonkast sekret. Ono ne mora uvek biti razlog za brigu. 

Sa druge strane, može biti i obilno poput menstrualnog ciklusa i to je definitvno znak da se obratite lekaru.



Uzroci krvarenja između ciklusa su sledeći:

Hormonske promene


Ceo menstrualni ciklus je pod uticajem hormona progesterona i estrogena. Ukoliko se u nekom trenutku desi neravnoteža u i nagla promena u odnosu ova dva hormona, može se javiti intermenstrualno krvarenje. To se može desiti zbog stresa koji itekako utiče na ciklus, rigoroznih dijeta kojima pokušavate da izgubite višak kilograma, ali i zbog problema sa jajnicima, pankreasom ili štitnom želzdom, organima čiji je rad takođe tesno vezan za hormone. 

Rak


Da, strašno zvuči. ali to nije razlog da ovu podmuklu bolest ne pomenemo kao uzrok krvarenja između menstraucija. Naime, pojedini tumori,a posebno oni vezani za ženske reproduktivne organe,veoma su često uzrok tragova krvi kad im nije vreme. Takav je rak grlića materice, rak jajnika i rak materce. Najčešće su ovi kanceri tada u stadijumu kada su intenzivniji i invazivniji i kada počnu da uništavaju okolne ćelije.

Prvi simptomi raka neće se odmah pokazati na ovaj način i zato je jako važno da redovno posećujete vašeg ginekologa, a ne da čekate ovaj stadijum.

Ovakvo intermenstrualno krvarenje često je praćeno neugodnim mirisom pre nego što do njega dođe.

Ovulaciono krvarenje


Neke žene iskuse ovu pojavu tokom ovulacije, kada folikul jajnika pukne. Ovulacija se dešava posle menstruacije i ako je ovo vaš problem primetćiete ovakvo krvarenje na sredini menstrualnog ciklusa i nije obimno.

Iako može da deluje zabrinjavajuće, ovulaciono krvarenje nije pretnja po vaše zdravlje.

Kontraceptivne pilule


Ukoliko ste na kontraceptivnim pilulama, može se desiti da su baš one uzrok vašeg problema. To se dešava zbog toga što se ove pilule baziraju na sintetičkim hormonima. Kod nekih osoba je krvarenje reakcija na pilule i deo procesa prilagođavanja, a kod nekih one mogu izazvati hormonski disbalans kao što smo gore pomenuli.

Kontraceptivne pilule mogu izazvati krvarenje između ciklusa i onda ako preskočite svoju dozu pilula. Naime, one zapravo veštački regulišu vaš ciklus.  Kada ih pijete, nemate menstruaciju. Kada prestanete, dođe do menstruacije. Ako zaboravite da uzmete pilulu, javi se krvarenje. Tad se preporučuje da što pre uzmete svoju pilulu.
U nekim slučajevima, krvarenje može izazvati i pilula za dan posle.


Kandida


Vaginalana kandida je još jedan od potencijalnih uzroka koji mogu izazvati vanmenstrualno krvarenje. Kandida je gljivica koja izaziva upalu vagine i vulve i veoma često praćena je jakim svrabom i infekcijama, usled kojih možete primetiti krvarenje.

Infekcije


Krvarnje je neretko i znak infekcije ženskih reporuktivnih organa,. To mogu biti seksualno prenosive bolesti (hlamidija, gonoreja)  zapaljenjska bolest male karlice, povrede i infekcije nastale usled grubog seksa ili nedovljne vlažnosti vagine. Infekcije su obično praćene bolovima u donjem delu stomaka.

Menopauza


Menopauza je period kada žena ostaje bez menstruacije i tada se po pitanju ciklusa može očekivati svašta,  jer hormoni nisu u ravnoteži. U perimenopauzi mogu se javiti neregularnosti u ciklusu koje vas faktički pripremaju za klimaks.

Menopauza je period kada ste već 12 meseci ili više bez ciklusa . Ukoliko u tom periodu primetite vaginalno krvarenje, obavezno se javite  lekaru.


Prva menstruacija


Prva menstruacija kod devojčica takođe može često da napravi zbrku. U samom početku, ona možda neće biti uvek redovna, pa će se desiti da neki ciklus bude i preskočen, ali da se nekada javi krvarenje posle menstruacije. U prve dve godine, neregularnost se toleriše i ne treba da vas brine ako nije praćena bolom.

Pročitajte sve o prvoj menstruaciji!

                 

Intrauterina kontraceptivna sredstva


Sve ono što žene stavljaju unutar vagine i koriste kao sredstvo zaštite od neželjene trudnoće, može da izazive slučajnu unutrašnju povredu ako neoprezno rukujete.  Gvorimo o dijafragmi i spirali na primer. No ovakve slučajne povrede izazvaće tačkasto krvarenje, a ne obilno u vidu jednog ciklusa.

Razni medicinski uzroci


Mnoge bolesti mogu da pokažu svoju manifestaciju kroz vanmenstrualno krvarenje. Pored problema sa štitnom žlezdom, tu su i dijabetes, celijaklija, trombocitopenija, Fon Vilebrandova bolest, endometrioza i fibroidi.

 

Ukoliko je ovakvo neregularno vaginalno krvarenje praćeno temperaturom, vrtoglavicom, bolom, hitno se javite lekaru.

Šta da očekujete kad se javite lekaru?


Da bi utvrdio da li je uzrok vanmenstrualnog krvarenja ozbiljne prirode ili ne, vaš ginekolog obaviće kompletan pregled,kako vagnalni, tako i ultrazvučni, a može da uradi i biopsiju tkiva ako misli da je to neophodno. Ispitaće istoriju vaših bolesti, bolesti u porodici i vaše navike. Takođe, možete očekivati da uradi i analizu krvi da vidi da li su svi hormoni u redu ili su oni uzrok problema, kao i test na trudnoću.

Kada je trudnoća u pitanju, tada je uobičajeno da menstruacija izostane. U nekim slučajevima, može se desiti da se u trenutku oplodnje i gneždanja jajašca u matericu javi lagano krvarenje koje liči na krvarenje posle menstruacije.





U skladu sa rezultatima koje dobije,  vaš lekar daće vam savet i preporučiti terapiju. Ne postoji jedinstvan savet u ovom slučaju koji možemo dati jer je, kao što vidite, mnogo uzroka koji mogu da dovedu do krvarenja posle menstruacije.

Može li se intermenstrualno krvarenje sprečiti?




Ne može uvek. Ono što možete uraditi za sebe jeste da vodite zdrav način života, izbegavate pušenje i cigarete, stres i rigorozne dijete. Nađite neki način kako da se opustite. 



Ako ustanovite da su kontraceptivne pilule uzrok vašeg problema, ne ostaje vam drugo nego da ih promenite u konsultaciji sa svoijim lekarom ili da vodite računa da ih redovno uzimate i pridržavate se uputstva i tako sprečite problem.


Krvarim, a nije menstruacija? Šta može biti? 


Hemeroidi su prošireni krvni sudovi u rektumu koji usled naprezanja pucaju i izazovu krvarenje. Mogu biti unutrašnji i spoljašnji.U svakom slučaju, kada se to desi, mogu učiniti da pomislite da krvarite posle menstruacije.

Zato je pre svega najvažnije shvatiti odakle dolazi krvarenje. Obilno krvarenje lako ćete locirati, ali ako je slabije, to može biti malo teže. Da biste ustanovili da je vaginalno, možete da probate da ubacite čist tampon ili komad čiste maramice u vaginu i vidite da li ima tragova na njima. Tako ćete znati i kako da adresirate svoj problem.

Ne možete uvek sprečiti krvarenje između ciklusa, ali onda kada je neki ozbiljniji uzrok u u pitanju, možete sprečiti komplikacije.



Ostaje vam da reagujete na vreme. To ne znači onda kada primetite problem, već i preventivno, tako što ćete ići na redovne kontrole svog zdravlja kod ginekologa.

Новији пост Старији пост Почетна

1 коментар:

  1. Анониман12/29/2019

    Hvala na tekstu, lepo je napisan i definitivno je odgovorio na moje pitanje.

    ОдговориИзбриши

A šta Vi mislite o ovoj temi?