Prva menstruacija posle porođaja - šta i kada možete očekivati - Moj ciklus
search

Prva menstruacija posle porođaja - šta i kada možete očekivati

By | Leave a Comment
Nedavno ste se porodile i još ste zbunjene svime što vas je snašlo? Želite da znate kad će prva menstruacija posle porođaja. Evo šta možete očekivati!





Kada je u pitanju prva trudnoća, manjak iskustva može izazvati zabrinutost, posebno ako krenete da ih razmenjujete sa drugim ženama u vašoj okolini. Tada ćete otkriti da je jedna dobila menstruaciju mesec dana nakon porođaja, dok je neke nisu imale godinu dana ili duže. 

I šta je onda u svemu tome istina?

 Zbunjeni ste i  sasvim je normalno da se pitate "Kada ću ponovo da dobijem menstruaciju posle porođaja? Da li ovo što doživljavam normalno?"

Kao što je svaki menstrualni ciklus različit, tako se razilikuju i ta postporođajna iskustva. Svaki organizam je priča za sebe i u njemu otkucava neki poseban biološki mehanizam.

Ipak, možemo izdvojiti neke verovatnoće na osnovu iskustva većine žena.

Kada možete očekivati menstruaciju posle porođaja


Odgovor na ovo pitanje u mnogome zavisi od toga da li dojite svoju bebu ili ne. Pa čak ni tada, iskustva dve žene ne moraju se poklapati.

  •  Ako ne dojite svoju bebu, menstruacija će se javiti 6-8 nedelja posle porođaja. Ukoliko se ne javi posle 3 meseca, javite se svom lekaru.
Kod 80% žena koje ne doje , prva menstruacija se javi do 10-te nedelje posle porođaja

  •         Ako dojite svoju bebu, ovaj period može varirati. Neke žene ne dobiju menstruaciju za sve vreme dok doje svoju bebu, dok je neke dobiju posle par meseci. Prosek je nekih 6 meseci posle porođaja.

Da bismo probali da ustanovimo neko pravilo, napravili smo malo istraživanje. Na naš upitinik odgovorilo je 67 žena i evo koji su rezultati: 



Što se prvog porođaja tiče, najveći broj žena se izjasnio da su dobile menstruaciju posle 2 meseca, s tim što smo tu uračunali sve one žene koje su izjavile da su dobile menstruaciju posle 40 dana, mesec i po dana. Najveći broj tih žena koje su dobile posle 2 meseca, zapravo je dobilo menstruaciju posle 40 dana. Neke su dobile posle 7 meseci, neke posle mesec dana i to su 3 najćešće situacije. 



Što se drugog porođaja tiče, najviše žena se izjasnilo da su menstruaciju dobile posle 2 meseca (ali ovde su pretežno one koje su baš napisale 2 meseca, a ne 40 dana) , i dosta njih dobilo je menstruaciju posle 6 meseci. Brojem 0 obeležene su žene koje su izjavile da posle porođaja nisu još dobile menstruaciju, ali ne znamo koliko je meseci prošlo od tad. 



Što se trećeg porođaja tiče, nema puno podataka. Ispada da su žene posle treeg porođaja najčešće dobijale posle više od 12 meseci, ali je uzorak jako mali pa to ne možemo baš zaključiti. 



Koja je razlika između menstruacije i postporođajnog krvarenja





Odmah nakon porođaja, telo će početi da se oslobađa slojeva koji su oblagali matericu tokom trudnoće. Ovakvo krvarenje traje i do 40 dana i to je onaj period u narodu poznatiji kao babinje.

Krvarenje posle porođaja uglavnom izgleda ovako (mada uvek ima izuzetaka)

Prvi dan nakon porođaja


Krv je svetlo ili tamno crvena a krvarenje je dosta obilno - morate da menjate na uloške na svakih par sati. Da ne biste dobili ojed od uložaka ili neku drugu komplikaciju, najbolje je da koristite mrežaste uloške od vate i izbegavete one ultra-tanke ili plastične za regularnu menstruaciju. Suvišno je govoriti da za to vreme nisu dobri ni tamponi ni menstrualne čašice.

Od drugog do šetog dana


Boja krvi postaje tamnija - tamno crvena ili braon. Još uvek se može desiti da se javi poneki ugrušak, ali ne veliki, a samo krvarenje liči na menstrualno što se obima tiče.

Od sedmog do četrnaestog dana


Boja krvi počinje da bledi, dobija svetlo roze boju ili svetliju nijansu braon boje. Obim krvarenja se znatno smanjuje. Varira od vaše aktivnosti, ali i od dojenja jer i dojenje podstiče grčenje materice.

Tri - četiri  nedelje nakon porođaja


 Krvarenje skokro gotovo prestane. Ako ga ima obo je beldo braon. Sada više i ne bi trebalo da krvarite, već to više liči na braon sekret.

Ukoliko je krvarenje prestalo pre ovog perioda, a sad se ponovo vratilo, verovatno je u pitanju prva menstruacija posle porođaja

Šest nedelja posle porođaja


Krvarenja jedva da ima,kod nekih žena potpuno prestaje. Javlja se samo iscedak koji može biti braonkast ili žućkast i naziva se lohija. Ovo je ujedno i vreme kada idete na prvu kontrolu kod ginekologa posle porođaja.


Kakav je prvi menstrualni ciklus nakon porođaja


Šta možete očekivati i da li će biti razlike onda kada vaš ciklus počne da se vraća u normalu?

Možete očekivati svašta!

Prva menstruacija posle porođaja može biti tek neznatna, pa i neredovna. Sa druge strane, vrlo često se dešava da se ženama čini da u tom prvom postporođajnom ciklusu nadoknade sve čega su do tada bile lišene. Krvarenje može biti obilnije, sa ugrušcima u menstruaciji, duži ili kraći nego obično, a može biti i praćen grčevima.

Vašem ciklusu i hormonima treba neko vreme da se vrate u ravnotežu i uhvate novi ritam.

Ukoliko je krvarenje koje iskustite previše jako, toliko da morate da menjate uložak na svakih sat vremena, ako imate jake bolove ili dobijete temperaturu, obavezno se javite lekaru!

Kako su povezani trudnoća, menstruacija i dojenje


Dojenje odlaže menstruaciju i neke žene se oslananju na ovu činjenicu kao na sredstvo za kontracepciju.





Zašto se ovo dešava i kakve veze imaju mogućnost trudnoće, menstruacija i dojenje?

 U pitanju su hormoni. Tokom dojenja, telo luči hormon prolaktin. Ovaj isti hormon ponekad je i posledica stresa, a on itekako može da se umeša u menstruaciju.



Prolaktin sprečava proizvodnju reporduktivnih hormona. Što je veći njegov nivo, šanse da ćete imati ovulaciju (a time i menstruaciju) su manje.

To ne znači da nema šanse da ostanete u drugom stanju ako dojite bebu. Stvari obično idu ovim redom - prvo ovulacija, pa tek onda menstruacija. Ključno je ovde da predvidite da li ste ovulirale ili ne da biste sprečile ostanak u drugom stanju. 

Da bi dojenje bilo efikasno sredstvo kontracepcije, ono mora da bude kontinuirano. To znači da bebu morate hraniti dovoljno često u istim vremenskim razmacima, kako bi telo stalno proizvodilo dovoljno prolaktina.

 Kontinuirano dojenje podrazumeva:

  • Dojenje na svakih 6 sati. I noću.
  •  Dojenje bebe samo na dojci, a ne i ispumpanim mlekom

Kako beba raste, tako i dojenje postaje ređe. Recimo, onda kada počne da spava po celu noć ili onda kada jedan obrok dojenja zamenite nemlečnom hranom i uvedete kašice u život vašeg deteta. Tada i nivo prolaktina postaje niži i veće su šanse da dobijete prvu menstruaciju posle porođaja.

Onda kada dobijete ciklus, dojenje više nije metoda kontracepcije, a ne treba da bude nešto na šta ćete se oslanjati ni pre toga.

Kada posle dojenja može proći do prve menstruacije?

Ukoliko ne dobijete ciklus tokom dojenja, smatra se da je u redu da prođe i do 6 meseci nakon prestanka dojenja do prve menstruacije. Ipak,ako ste zabrinuti, posavetujete se sa vojim lekarom.

Ne postoji pravilo po kojem se dobija prva menstruacija posle porođaja. To čak neće biti isto ni posle prve i posle svake sledeće trudnoće i kod iste osobe. Ali ne brinite. Važno je samo da se ne oslanjate na to da ne možete ostati trudne dok ne dobijete menstruaciju i pratite svoje stanje. Sve što primetite, ukoliko nije preterano i praćeno jakim bolovima i temperaturom, sasvim je normalno i sve je očekivano.




Новији пост Старији пост Почетна

0 коментара:

A šta Vi mislite o ovoj temi?