Evo zašto imate bubuljice tokom PMS-a - Moj ciklus
search

Evo zašto imate bubuljice tokom PMS-a

By | Leave a Comment
Opet su vam izašle bubuljice tokom PMS-a? Samo vam je to trebalo! I šta da radite? Saznajte kako izaći na kraj sa tim i kako vaša koža reaguje na ciklus.

Izgled vaše kože u velikoj meri zavisi od unutrašnjih faktora. Na nju utiče ishrana, ali i hormonalne promene na koje baš i nije jednostavno uticati.



bubuljice u PMS-u
Designed by Freepik 


Glavni hormoni zaduženi za menstrualni ciklus su progesteron i estrogen i ciklus prolazi kroz različite faze u odnosu na nivo ovih hormona i dešavanja u vašem telu koji su u uzročno-posledičnoj vezi .

E, pa treba da znate i ovo:

Vaše telo tokom ciklusa prolazi kroz 5 različitih faza koje imaju uticaj na izgled vaše kože.
I iako možda ne možete uticati na hormone i sprečiti bubuljice tokom PMS-a ili menstruacije, nešto ipak možete uraditi - primeniti adekvatnu negu u adekvatnom trenutku.

Kako hormoni utiču na kožu?


Evo kako estrogen i progesteron utiču na kožu i kako zapravo dolazi do toga da se javljaju bubuljice u PMS-u.

Estrogen čini sledeće:

  • sužava pore i čini ih manje vidljivim
  • sprečava akne, bubuljice i bore
  • smanjuje proizvodnju sebuma - prirodne masnoće koju luči naša koža
  • olakšava površinsku cirkulaciju
Progesteron utiče na kožu ovako:

  • podstiče proizvodnju sebuma i čini kožu masnijom
  • povećava sklonost ka mitiserima i aknama, jer zadebljava spoljašnji sloj kože
  • podstiče proizvodnju melanina - pigmenta koji čini našu kožu tamnijom.

Faze kroz koje prolazi koža tokom ciklusa

Postoji 5 tipova kože, a ukoliko ste te "sreće", vaša koža tokom 28 dana ciklusa može da prođe kroz sve te faze - od suve, preko masne i sklone bubuljicama, pa do osetljive.

Sigurno vam je poznato da svaki tip kože ima i adekvatan način nege, pa tako imate i kozmetičke proizvode namenjenje suvoj koži, masnoj koži, koži sklonoj borama, ali i higijenske mere i korake koje prilikom nege treba da radite ili izbegavate. Dakle, prilagodite negu kože periodu ciklusa u kojem se nalazite.

Iako postoje duži i kraći ciklusi, onaj prosečan traje 28 dana i uzećemo njega da pokažemo kako i kada koža prolazi kroz faze i zašto je sklonija bubuljicama u PMS-u


Od 1-7 dana ciklusa

Prvi danom ciklusa se smatra onaj dana kada vam je počelo menstrualno krvarenje. Tada telo proizvodi manje progesterona i estrogena, a više prostaglandina. Prostaglandin je hormon koji povećava osetljivost na bol, pa zato tih prvih dana ciklusa koža može biti osetljiva, osećate svaki dodir kao udarac, smeta vam topla ili hladna voda, a bubuljice koje su se javile tokom PMS-a postaju bolne tačke.

Kako negovati kožu?

Pružite joj hidrataciju, a izbegavajte grube tretmane kao što je recimo piling, jer vam verovatno neće prijati. Birajte proizvode na bazi aloe vere ili zelenog čaja koji deluju umirujuće na kožu. Ukoliko vam je koža jako suva, ovo je vreme za masnije tretmane. Prirodna ulja su odlična stvar jer su manje masna od krema koje imaju mineralna ulja koja su teška za kožu.

Od 7-10 dana ciklusa

Ovo je vreme kada je krvarenje već prošlo i kada jajnici počinju ponovo da proizvode estrogen.Vi se osećate mnogo bolje, koža izgleda zdravije i vraća se u ravnotežu. Estrogen podstiče proizvodnju kolagena, pa je koža elastična i jaka, a šanse da dobijete menstrualne bubuljice su minimalne.

Kako negovati kožu?

Obratite pažnju na pravilnu negu i dajte sve od sebe da koža izgleda sjajno. Sad je dobro vreme za sva gruba čišćenja, pilinge, depilacije i kozmetičke tretmane koje ste planirali. Ako isprobavate novo kozmetičko sredstvo, sada je pravi trenutak za to.

Od 12-16 dana

Ovo je vreme kada ste, ukoliko imate ciklus od 28 dana, u fazi ovulacije i kada vam je raspoloženje na maskimalnom nivou. I ne samo raspoloženje, već i vaša koža blista.

Priroda je jednostavno uredila tako da tokom tih dana, kada su šanse za začeće najveće, izgledate najprivlačnije suprotnom polu.

Tokom ovulacije, koža je najelastičnija, sjajna, pore su najmanje. One žene kod kojih je proizvodnja estrogena povećana, mogu primetiti pojavu prvih menstrualnih bubuljica, uglavnom na bradi. Tokom ovulacije, povećana je i proizvodnja melanina - a sve u cilju vašeg dobrog izgleda i savršenog tena.

Kako negovati kožu?

Ovo je vreme za hranjive maske koje održavaju proizvodnju kolagena i elastičnost kože. Ono što treba izbegavati jesu sredstva za samopotamnjivanje kao i kreme sa viskom zaštitnim faktorom koji štiti od UV zračenja, jer utiču na melanin, a koža je tokom ovog perioda sklonija nastanku tamnih fleka.

Možete koristiti piling 2-3 puta nedeljno. Takođe, ukoliko imate kožu koja je masna i skona bubuljicama, ovo je period kada možete da počnete da je pripremate na onaj deo ciklusa u kojem se javljaju menstrualne bubuljice. Znači, ovde već možete krenuti i sa kremama i maskama protiv bubuljica, kao preventivnom merom.

Od 17-24 dana

Ovulacija je prošla, a sa njom i vaši blistavi trenuci. Nivo progesterona raste, a on čini da koža postane masnija i sklonija bubuljicama jer podstiče proizvodnju sebuma. Pore se šire, sebum se nakuplja u njima zajedno sa usputnom prljavštinom i eto akni.

Kako negovati kožu?

Sada je jako važno da redovno čistite lice 2 puta dnevno i uklonite višak masnoće. Piling ne preskačite tokom ove nedelje, odradite ga barem 3 puta kako bi proširene pore ostale čiste i kako biste sprečili bubuljice pred menstruaciju. Kreme protiv akni su vaše oružje u ovom trenutku. Povedite računa o ishrani - smanjite slatkiše i masnoće, jer i ishrana doprinosi dodatnom stvaranju sebuma i nastanku menstrualnih bubuljica.

Od 25-28 dana

Nivo progesterona i estrogena opada i dolazi do svih onih neprijatnih PMS-simptoma. Možete se osećati naduto ili biti nervozni. Koža može biti puna bubuljica - više kod onih osoba koje imaju masnu kožu koja je inače sklona ovom problemu. Takođe, može vam lice izgledati naduveno i vaše podočnjake mogu da krase naduvene kesice zbog zadržavanja vode u organizmu. Koža je osetljiva na dodir i javlja se i bol u grudima pred menstruaciju. Bore tih dana postaju vidljivije.

Za razliku od onih dana tokom ovulacije kada je vaš ten blistao, sada se osećate loše i mislite da izgledate kao da vas je poplava izbacila.

Kako negovati kožu?

Hidrantne kreme i dubinsko čišćenje su ono što vam treba. Ako vam piling ne prija, obavezno koristite neki tonik kojim ćete dobro očistiti pore. Pijte puno vode, kako biste izbegli "naduven" izgled.

Naučili ste da uskladite negu kože sa svojim ciklusom. Saznajte i kako da uskladite ciklus sa mesečevim menama.

I na kraju, nije odmet da ponovimo osnovno higijensko pravilo za lepu kožu lica - bez obzira na to u kojoj fazi je vaš ciklus i vaša koža, uvek skidajte šminku pred spavanje i redovno perite lice 2 puta na dan. Tako ćete sprečiti zadržavanje prljavštine i smanjiti šanse za nastanak menstrualnih bubuljica. Barem spolja.

Новији пост Старији пост Почетна

0 коментара:

A šta Vi mislite o ovoj temi?