Kako sprečiti gojenje u menopauzi? Evo načina! - Moj ciklus
search

Kako sprečiti gojenje u menopauzi? Evo načina!

By | Leave a Comment

 Da li je gojenje u menopauzi neminovnost, ili ipak možemo sprečiti ovu pojavu?  Upravo sada saznaćete sve o tome.

gojenje u menopauzi


Ako se osvrnete oko sebe, primetićete da većina žena u menopauzi ima manji ili veći višak kilograma. Možda ste i sami primetili da, kako starite, održavanje telesne težine postaje sve teži posao. Za vas se lepi i voda koju popijete i sladoled koji ste samo krišom pogledali.

Zapravo, gojenje u menopauzi  normalno, ali ne i neminovno. 

Vaše telo se menja, pa se morate menjati i vi.
A šta se menja?

Naglo gojenje u menopauzi uzrok


Menopauza je period kada menstruacija prestaje, ali zato nastaje čitav niz šokova za organizam.

Pročitajte koji su sigurni simptomi klimaksa.

Obično počinje u 50-im godinama, ali ima i onih žena kojih se iz nekog razloga javlja rana menopauza i pre ovih godina.

Pored valunga koji su gotovo klasika, tu je na spisku promena i gojaznost u menopuazi

Pa šta to utiče na to da u ovim godinama počinjete da se "širite"?

Pa, žao nam je što moramo ovo reći ali – starite.

Kako starimo, tako se i usporavamo. Usporava nam se kretanje, reakcije, ali i  metabolizam.

No, starenje nije jedini razlog. Hormoni igraju svoju ulogu takođe. 

U menopauzi dolazi do opadanja estrogena, a to sa sobom vuče gomilanje masnih naslaga. Međutim, ono što je karakteristično, to je da se one nakupljaju najviše oko stomaka.

Zašto?

To nije sasvim jasno, ali neka istraživanja su došla do zaključka da se masnoća ponaša kao endokrini organ koji stvara estrogen. Gomilanjem sala na stomaku, telo pokušava da nadoknadi ono što mu fali. No, to nije tvrdnja, nego pretpostavka.

veliki stomak u menopauzi


Genetika je takođe bitna karika. Veće su šanse da iskusite gojenje u menopauzi ako su i vaša majka, tetka i baka imala isti problem. Ako ste genetski „kodirani“ tako da ste ceo život mršavi, onda vas ovaj simptom klimaksa možda i preskoči.

Treba li da pričamo koliko doprinosi nedostatak kretanja?

Ako uzmemo prosečnu ženu, stvari stoje ovako: Sa 50 godina , njena deca su uveliko sposobna da se brinu o sebi i ne mora da trči za njima.Možda i žive sami negde, što je odmah i manje posla u kući. Danas je sve manje onih koji idu negde peške, a realno, ako do menopauze niste imali naviku da vežbate, teško da ćete je sada stvoriti na dugme. I eto najprostiji način da se ugojite.

A treba li da pomenemo da ti gore pomenuti hormoni imaju uticaj i na apetit i da on može da se poveća? Pa eto, pomenuli smo i to!Nizak nivo estrogena utiče na funkcije leptina  i neuropeptiida yhormona koji utiču na osećaj sitosti i apetit.

Nedostatak sna, kažu istraživanja, povezan je sa gojenjem. Sve to remeti hormonski balans. Ne spavate jer se, recimo, znojite noću. Danju ste onda umorni i razdražljivi, pod stresom. Stres podiže nivo kortizola, pa i šećera u krvi i nije retkost da žene u menopauzi imaju problem sa insulinskom rezistencijom. To će prvo dovesti do gojenja, a onda ako se zanemari, i do dijabetesa tipa 2.

Da li je gojenje u klimaksu opasno?


Zavisi do koje mere ste u stanju da idete. Ako se prepustite, može da bude. 

Vrlo često žene u klimaksu biju bitku sa lošim raspoloženjem.  Kako u crevima ima dosta receptora i neurotransmitera koji emituju ka mozgu signale zadovoljstva, često se uteha nalazi u hrani. I to obično ne baš zdravoj.  Nađete li previše izgovora da sebe tešite na ovaj način „još samo ovaj put i sutra idem na dijetu“ vrlo lako možete dogurati do opasnih granica.

Višak kilograma povećava rizik od srčanih bolest, dijabetesa tipa 2.

U menopauzi je i osteoporoza vrlo čest problem. Prevelika težina je takođe i teret za kosti, pa ste u većem riziku od preloma i povreda.

Veliki stomak kod žena u menopauzi


Gojenje u klimaksu ne mora biti samo posledica viška masnoće. Veliko stomak može biti i posledica gasova i zadržavanja vode u organizmu. Više o tome pisali smo u tekstu o nadutosti u menopauzi.

Kako sprečiti gojenje u menopauzi


Rizikujemo da vam ponovimo po stoti put oni što ste sigurno već čuli, ali moramo. Za vaše dobro.

Dakle, ne postoji neka super brza dijeta koja će vam rešiti problem. Vaše telo se menja i morate se menjati i vi. Ovo su promene koje treba da uzmete u obzir:
  •  Hranite se zdravije. Znate već – nema transmasti, previše prostih šećera, ugljenih hidrata...Birajte sveže voće i povrće, sir, meso, jaja, ribu i spremajte obroke, a manite se gotovih jela, industrijskih proizvoda, slatkiša, grickalica, prerađevina.  
Detaljno pročitajte vodič kroz ishranu u menopauzi
  • Krećite se. Ako niste navikli na trening, nemojte odmah upisati neki visokointenzivni program. Polako. Počnite sa šetnjom svaki dan, pa vidite kako i šta možete dalje. Možda je pravo vreme da idete na planinarenje i uživate u prirodi i druženju sa ljudima?
  • Jedite manje. Metabolizam se usporava, vi se manje trošite i treba vam oko 200 kalorija manje nego što ste navikli u 30-tim  i 40-tim.

Važno! Niskokalorijske dijete ne rade!


naglo gojenje u menopauzi

Iako ste možda čuli da je vaša koleginica doterala liniju tako što je jela samo jaja ili samo banane jednom dnevno – ne radite to! Tako ćete doterati liniju brzo, ali ovo nije dugoročno rešenje. Jo-jo efekat vam je zagarantovan jer ćete biti gladni, nervozni i odustaćete brzo. Uostalom, ako se vratite lošim navikama posle gubitka kilograma, oni će se opet vratiti. 

Osim toga, ovakve jednolične dijete dovode i do neuhranjenosti u smislu nedostatka vitamina i minerala. Želite li recimo nedostatak kalcijuma koji je bitan za jake kosti, u ovim godinama kada ste u riziku os oseteoporoze?
Verujemo da ne!

Dobro, šta je onda rešenje?

Umesto dijete, usvojite nov način ishrane.  Recimo, dobra je hrono ishrana, mediteranska dijeta, paleo dijeta. Dakle, ključno je da promenite stav prema namirnicama koje konzumirate. 

Jedan od načina kako sprečiti gojenje u meopauzi jeste da jedete više puta po malo zdravih namirnica.

  • Jedite proteine jer vas čine sitim
  • Jedite mlečne proizvode jer imaju kalcijum
  •  Jedite vlakna jer smanjuju apetit i omogućavaju redovnu stolicu
  •  Pijte zeleni čaj jer pomaže ubrzanje metabolizma
  • Koristite kapi crvene deteline jer smanjuju nuspojave neravnoteže hormona.

Budete li ovo kombinovali sa redovnim kretanjem, sigurni smo da ćete održati liniju i sprečiti naglo gojenje u menopauzi. 


Zapamtite da su za drastične promene obično potrebne i drastične mere. Ako baš želite pločice na stomaku umesto masnih naslaga u klimaksu - moraćete dooobrooo da se potrudite! A i zašto da ne!

Новији пост Старији пост Почетна

0 коментара:

A šta Vi mislite o ovoj temi?