Otkrijte kako vremenske prilike utiču na PMS i menstruaciju! - Moj ciklus
search

Otkrijte kako vremenske prilike utiču na PMS i menstruaciju!

By | Leave a Comment
Da li ste primetili da vremenske prilike utiču na vaš menstrualni ciklus? Da li vam se čini da vam je PMS u nekom godišnjem dobu izraženiji i da su ciklusi obilniji? Ne umišljate! Evo kako vremenske prilike utiču na menstrualni ciklus, a posebno vrućina i leto!


U suštini, stvari stoje ovako:

Mi smo deo prirode i sve što se dešava napolju utiče na nas i naš organizam – uključujući i menstruaciju.

Ne verujete?

Pogledajte kako možete uskladiti menstruaciju sa mesečevim menama i da li je to bitno?

Kako vreme utiče na menstrualni ciklus?


Evo ovako. 

Tokom zime ima manje sunca pa nam telo dobija manje vitamina D i luči manje dopamina (neurotransmiter odgovoran za osećaj zadovoljstva), a više više melatonina (hormon sna).  Kao rezultat toga, PMS simptomi mogu biti gori, posebno onda kada govorimo o onima koji se tiču raspoloženja. Zimi PMS depresija može biti izraženija.

To nije sve!

Sunce pomaže i stimulaciju folikostimulirajućeg hormona (FSH) koji je bitan za menstrualni ciklus.

Istraživanja su pokazala da tokom leta telo stvara više FSH hormona u odnosu na zimu, da je učestalost ovulacije veća, a menstrualni ciklusi kraći.Sunce i svetlost imaju veliku ulogu u tome. 

Ako ne znate, saznajte šta je ovulacija.

Manjak sunca utiče na organizam tako da neke žene mogu iskusiti duže menstrualne cikluse tokom zime nego tokom leta.

Razlog više da se radujete lepom vremenu! 
Važi i suprotno. 
Tokom leta dan je duži, ima više sunca i više vremena provodimo napolju. To utiče na organizam tako što menstruacje mogu biti kraće, a PMS simptomi manje izraženi. 

Nije stvar samo u svetlosti. I toplota ima svoj udeo u ovoj priči. 


Tako recimo, tokom zime kada se inače grčimo jer nam je hladno, i menstrualni grčevi mogu biti jači. Sa druge strane, toplota opušta mišiće, pa i menstrualni grčevi tokom leta mogu biti slabiji!

Šta ako to ipak nije slučaj?

Možda su menstrualni bolovi posledica nečeg drugog što dodatno komplikuje stvari. Pročitajte zato detaljno kako se rešiti menstrualnih bolova.

Važno! Ne preterujte!


Leto je sjajno, menstruacija i svi njeni prateći simptomi su lakši, ali treba da imate granicu. To ne znači da leti treba da preterujjete sa izlaganjem suncu i toploti. Ne samo da ćete izgoreti na suncu, nego je svako preterivanje svojevrstan stres za organizam. To može da dovede do toga da vam menstruacija bude neredovna, ali i do drugih stvari. Evo kako stres utiče na menstruaciju.

Sa prelaskom na jesenje vreme i manje sunca, stvari se opet pogoršavaju. Možete postati razdražljiviji.Dranmatične promene u temperaturi itekako mogu utiču na organizam, a svedoci smo da su zadnjih godina temperaturne razlike dramatične. Našem telu treba vremena da se prilagodi i izbalansira hormone. Usled tog disbalansa, može doći i do kašnjenja menstruacije

Letnji i zimski režim ishrane i uticaj na menstruaciju

Na kraju, moramo da napomenemo i ovo.

To kako će vremenske prilike, leto ili zima uticati na menstrualni ciklus, uveliko zavisi i od naših navika u ishrani
Leti jedemo više sveže hrane, dok zimi jedemo hranu koja je masnija i ima više šećera. To itekako utiče na PMS simptome koji zimi mogu biti izraženiji, pa se češće javljaju bolne grudi, nervoza, promene raspoloženja i drugi. 

Nije loše zato da znate kako treba da izgleda jedna dobra PMS dijeta

Svakako, leto i menstruacija nisu uvek poželjan izbor. Posebno onda kada isplaniramo letovanje, ali ne i menstrualni ciklus. Ponekad tu stvari možete da uzmete i u svoje ruke, na ovaj ili onaj način. Možete pokušati da izazovete menstruaciju ili da je odložite i tako bezbrižno uživate u letnjem odmoru. Ako ste već i dobili, isprobajte ove taktike kako da menstruacija brže prođe!

U svakom slučaju, uživajte u letu! Svakog dana! Mnogo je razloga za to!

Новији пост Старији пост Почетна

0 коментара:

A šta Vi mislite o ovoj temi?