Seed cycling – dovedite hormone u red ovim semenkama! - Moj ciklus
search

Seed cycling – dovedite hormone u red ovim semenkama!

By | 1 comment
Da li ste čuli za seed cycling? Ako niste, onda obratite pažnju jer je ovo jako jednostavan način izbalansirate hormone, rešite tegoba PMS-a i klimaksa, pa čak poboljšate i plodnost.

Znate šta je najbolje od svega?

Seed cycling je potpuno prirodan način balansiranja hormona. 

Samo,da bi bio delotvoran, moraju se poštovati neka pravila!
E baš o njima sada pričamo.


Seed cycling je bezveze prevesti bukvalno na naš jezik, zato ćemo koristiti pojam baš u ovom obliku. U suštini “seed” je seme, a “cycling” bi bilo cikliranje, ciklusiranje i odnosi se na menstrualni ciklus.

Suština seed cycling-a: balansiranje hormona i uravnotežen menstrualni ciklus, uz pomoć semenki.
 Ne bilo kojih i ne bilo kada. Rekli smo da ima nekih pravila, zar ne?

Šta je seed cycling?


Ovo je metoda koja podrazumeva da u određenim fazama menstrualnog ciklusa konzumirate određene semenke. Kad se jedan ciklus završi, krećete ispočetka.


A koje su to faze menstrualnog ciklusa?

Verovatno znate da je ceo menstrualni ciklus uslovljen hormonima, a konkretno estrogenom i porgesteronom. Kada su oni u balansu, sve je ok. Kada su u neravnoteži, dolazi do određenih nelagodnosti – pms- simptoma, neredovnih ciklusa, promena raspoloženja…


Uzmimo sada za primer prosečan menstrualni ciklus koji traje 28 dana.
  • U prvoj polovini vašeg mesečnog ciklusa (od prvog dana menstrualnog krvarenja pa na dalje) dominantna je uloga estrogena u organizmu.Ovo je takozvana folikularna faza. Traje od 1-14 dana ciklusa.
  • U drugoj polovini ciklusa, na scenu stupa progesteron. Ovo je takozvana lutealna faza i traje od 15-28 dana ciklusa.

Ako posmatrate životnje, primetićete da je kod njih štošta uslovljeno prirodnim uslovima. Pođimo samo od toga da se  priroda budi u proleće i da to itekako utiče na rađanje u životinjskom  svetu. 
Kako je čovek deo prirode, onda nije neobično da i na nas utiču brojne prirodne pojave. Recimo, evo kako vremenske prilike utiču na menstrualni ciklus.

Ovde bismo ipak skrenuli pažnju na jednu drugu zanimljivost , a to je usklađivanje menstruacije sa mesečevim menama. Nekima je ovo budalaština i zaista, danas kada živimo u zatvorenom prostoru, jedva i da znamo da Mesec postoji, a kamoli u kojoj je fazi. Međutim, nekada davno se verovalo da menstruacija i plodnost žene itekako imaju veze sa Mesečevim menama. Počnimo od toga da telo žene prođe kroz faze menstrualnog ciklusa za isto vreme za koje i Mesec prođe sve svoje faze. Dobro, bar taj prosečan menstrualni ciklus. Kod žena ima odstupanja, ali kod Meseca ne.

E sad, smatralo se da folikularna faza treba da počne kada je Mesec mlad, a da ovulacija treba da bude kada je Mesec pun. Sa druge strane, plodnost opada kako opada Mesečev sjaj  (lutealna faza ) i najniža je onda kada je Mesečav sjaj najslabiji.

Ako vas zanima, pročitajte kako da uskladite ciklus sa Mesečevim menama.

To nije preduslov za seed cycling, nego samo želimo da pokažemo tu vezu prirode i menstrualnog ciklusa. Seed cyclng ima sličnu svrhu. Pratite svoj menstrualni ciklus, jedete specifično seme koje utiče u datom periodu na nivo estrogena i progesterona.

Savet plus: Od koristi vam može biti aplikacija za praćenje menstrualnog ciklusa.

Ako vam praćenje ciklusa deluje previše zahtevno, ne brinite - ima načina da hormone dovedete u red i bez toga. 

Seed cycling pravila


Tokom folikularne faze (od 1-14 dana ciklusa) najbitniji je estrogen te stoga treba konzumirati semenke lana i semenke bundeve. One sadrže lignane i cink ,podstiču produkciju estrogena, ali isto tako uspešno i pomažu i da se kroz metabolizam eliminiše višak estrogena .

Laneno seme sadrži fitoestrogene i upravo oni su ti koji uravnotežuju nivo estrogena u  ovoj fazi. Ako estrogena ima mnogo , lignani iz semena lana se vezuju za njih i tako vezani zajedno se eliminišu iz organizma. Seme bundeve bogato je cinkom. Cink podstiče progesteron koji je bitan za normalno odvijanje lutealne faze ciklusa.

Tokom lutealne faze (od 15 dana pa na dalje) progesteron je glavni i trebaju vam semenke koje potpomažu njegovo stvaranje. Tada prelazite na seme susama i seme suncokreta. Seme susama bogato je cinkom koji stimuliše estrogen i selenom koji blokira višak estrogena. Višak estrogena u ovoj fazi izazva PMS simptome. Seme suncokreta bogato je vitaminom E koji takođe podržava održavanje i stvaranje progesterona.

Dobra stvar kod ove metode je to što uprkos tome što kod nas možda nema način da se prevede, može lako da se sprovede. Nisu u pitanju neke čudotvorne semenke koje rastu u nekoj Zemlji Čuda, nego sve to itekako dostupno i kod nas!

Kako i koliko semenki koristiti?


Postoje dva pravila:
  • Semenke su najbolje sirove.
  •  Semenke je najbolje sveže samleti (mada nije nužno – aposlutno ih možete i grickati) . Samlevene ih samo možete koristiti na neke alternativne načine (pospete salatu, ubacite u doručak, ručak...) , a i najlakše je odrediti pravu meru. Napominjemo još jednom- treba ih sveže samleti, a ne napravite zalihe mlevenog semena za narednih nekoliko ciklusa. Tako se najbolje očuvaju njihovi korisni sastojci.

Tokom prvih 14 dana odnosno tokom folikularne faze koristite sledeće količine dnevno:
  • 1 kašika mlevenog lana
  • 1 kašika mlevenog semena bundeve


Tokom drugih 14 dana odnosno tokom lutealne faze koristite sledeće količine dnevno:
  • 1 kašika mlevenog susamovog semena
  • 1 kašika mlevenog semena suncokreta
Kada počne menstruacija, to je prvi dan novog menstrualnog ciklusa. Vraćate se tada opet na kombinaciju mlevenog lana i semenki bundeve!

Seed cycling i menopauza


Ova metoda povoljno utiče na smanjene neprijatnosti koje idu u paketu sa klimaksom kaošto su valunzi, nesanica, noćna znojenja, promene raspoloženja. Verovatno se neke od vas pitaju kako vam seed cycling može biti od koristi u menopauzi, ako tada nema menstruacije ni menstrualnog ciklusa?

Pa, sećate se one priče o Mesečevim menama sa početka priče?
Preporuka je da se vodite time. Prvih 14 dana od mladog Meseca, koristite semenke folikularne faze, a onda zadnjih 14 dana semenke lutealne faze.

Kada možete očekivati rezultate?


Kao i kod svih prirodnih lekova, rezultate možete očekivati za oko 3 meseca.
Vredi li probati?
Apsolutno! 
Ništa ne možete izgubiti. 
Svakako je bolje da grickate semenke nego da se latite masne hrane i slatkiša kako biste utolili glad svom PMS-u na primer. 
Iskustva govore da treba vremena, a posebno su pozitivna kada je u pitanju smanjenje bola i napetosti u dojkama pred menstruaciju
Još jedna prednost? 
Grickajući ovo, možete izgubiti i neki kilogram i to potpuno zdravo!
Šta vam još treba od podstreka da probate seed cycling!

Новији пост Старији пост Почетна

1 коментар:

  1. Ja ih redovno unosim. Imala sam problem sa niskom kilazom i stitnom zlezdom, pa su mi one dodale dosta na kalorijama

    ОдговориИзбриши

A šta Vi mislite o ovoj temi?