Menstruacija posle abortusa ili kiretaže - kad i šta očekivati - Moj ciklus
search

Menstruacija posle abortusa ili kiretaže - kad i šta očekivati

By | 10 comments
Kad se dobija menstruacija posle abortusa? Žene koji su imale iskustvo sa prekidom trudnoće i kiretažom muči često ovo pitanje. Evo odgovora.

menstruacija posle abortusa

Reč-dve o abortusu i kiretaži


Često se ove dve stvari poistovećuju, ali evo u čemu je razlika.

Abortus je prekid trudnoće, bilo da se radi o spontanom pobačaju ili o medicinskoj proceduri kojom se namerno i direktno otklanja plod. 

Kada govorimo o medicinskoj proceduri, tada između ostalog govorimo i o kiretaži.
Kiretaža je postupak kojim se specijalnim instrumentom (kiretom) otklanja sloj endometrijuma i ona se ne radi samo u svrhe abortusa (već u bilo kojim slučajevima kada je potrebno ukloniti sloj endometrijuma, recimo usled prekomernog krvarenja između ciklusa)

Abortus može biti i obavljen kao operativna procedura (poput kiretaže) , ali postoji i pilula za abortus koja je manje bolna varijanta prekida trudnoće ( i koju takođe kao opciju imate samo u bolnicama jer nije sasvim jednostavna i bezazlena iako tako zvuči). U tom slučaju sa pilulom govrimo o medicinskom abortusu.

Sada kada smo objasnili razliku, ostaje pitanje:

Kada se dobija menstruacija posle abortusa?


Rana trudnoća je preiod velikih hormonalnih promena i kada ćete dobiti menstruaciju posle abortusa zavisi od toga u kom periodu trudnoće je došlo do prekida. Telu treba vremena da se hormoni opet dovedu u ravnotežu.

Ipak, do sada se pokazalo sledeće:

Prva menstruacija posle abortusa trebalo bi da se javi u periodu od 4-8 nedelja.

Velika je razlika između 4 i 8 nedelja, reći ćete.


Istina je zapravo da se svako telo "leči" od prekida trudnoće i vraća u normalu nekim sopstvenim tempom. I dok će nekim ženama kiretaža da resetuje menstrualni ciklus koji će nakon toga nastaviti normalno da funkcioniše, neke žene mogu primetiti razlike u svom menstrualnom ciklusu nakon abortusa ili kiretaže.

Koliko traje krvarenje posle abortusa?


Krvarenje posle kiretaže nije isto kao i menstruacija. Na neki način, telo tako izbacuje sve ostatke endometrijuma posle procedure i čisti se. Ovo traje svega par dana i vrlo brzo prestaje i prelazi samo u braonkast sekret.

U zasvisnosti od procedure koja je primenjena, krvarenje posle abortusa može biti više ili manje obilno.

  • Kiretaža će izazvati kraće krvarenje posle abortusa
  • Medicinki abortus pilulom izazvaće obilnije krvarenje sa ugrušcima
Ukoliko je krvarenje nenormalno obilno (ako iskoristite više od 2 uloška na sat vremena ), traje duže od 8 nedelja (makar i u tragovima) ili je praćeno bolovima i temperaturom, javite se lekaru. 

Vreme posle abortusa nije pravo za korišćenje tampona ili menstrualnih čašica, posebno nakon kiretaže.

Međutim, kada prođe krvarenje posle abortusa, mnoge žene muči pitanje šta će biti sa prvim sledećim ciklusom , kada se on uspostavlja i da li tada mogu da očekuju neke promene.

Promene u menstruaciji nakon abortusa


Nakon kiretaže, spontanog pobačaja i prekida trudnoće, telo daje signal različitim organima da trudnoće više nema i počinje priprema za novu trudnoću.





A kada će se javiti menstruacija?


Ukoliko je trudnoća prekinuta u prvom tromesečju, menstruacija bi trebalo da se vrati najviše u roku od 12 nedelja.

 Ipak, ukoliko se ne javi nakon 8 nedelja, nije loše da se posavetujete sa svojim lekarom, posebno ako i dalje imate simptome trudnoće. Tada je potrebno možda da se uradi revizija, jer nisu svi tragovi ploda uklonjeni. Kašnjenje prve menstruacije posle abortusa ne mora uvek biti razlog za brigu. To se može desiti jer telu jednostavno treba vremena da se hormoni vrate u normalu posle trudnoće, kao posledica stresa, ukoliko ste naglo dobili ili izgubili na kilaži, ako vam je pao imuntitet ili ukoliko ste trudni ponovo.

Ukoliko je prekid trudnoće bio u drugom tromesečju, menstruaciji treba više vremena da se javi. I do 2 meseca je sasvim normalno da menstruacija kasni posle abortusa u ovom slučaju.


Pored toga što će telo ispasti iz ritma, i obilnost krvarenja može da varira.

Kravrenje tokom prve menstruacije nakon abortusa i kiretaže može biti laganije nego inače.

Pročitajte zašto se sve javlja kratka menstruacija.

Dešava se, i suprotno - da krvarenje bude obilnije i praćeno ugrušcima. Ovo se češće dešava kada se radi o medicinskom abortusu pilulom i kada se radi o prvoj menstruaciji nakon spontanog pobačaja. Ukoliko je krvarenje i ovde obilno toliko da natopite dva uloška za sat vremena, obratite se lekaru.

Neke žene su nakon abortusa prijavile i sledeće simptome koji su se javljali i do 2 godine posle zahvata: izraženi simptomi PMS-a , bolovi u leđima, umor, bol u grudima pred menstruaciju .Takođe, mogu se javiti i menstrualni bolovi.

Sve u svemu, nije neuobičajeno da menstruacija posle abortusa bude drugačija od one na koju ste navikli pa dobro motrite i pazite na sebe. Ukoliko je krvarenje obilno, imate bolove i temperaturu, to je nešto što ne treba smatrati normalnim i razlog je da se javite lekaru. Sve ostalo zavisi od tooga kako će vaše telo da se uhvati u koštac sa novonastalom situacijom.

Новији пост Старији пост Почетна

10 коментара:

  1. Анониман2/26/2018

    Zdravo ja sam radila kiretazu prosle godine,tacnije 28 aprila..menstruacija se javila normalno,redovna je.E sada grudi me bole jos uvek,kada istisnem iz njih izadje par kapi mleka..da li je to normalno posle toliko vremena??

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ima par razloga zašto ovo može da se javlja, od povišenog nivoa prolaktina pa nadalje.Javite se lekaru.

      Избриши
  2. Анониман2/28/2018

    Koliko dugo mozete kasniti posle abortusa.bio je namerni prwkid teudnoce 22.01.grudo su me bolele samo dok sam krvarila nekix 8 dana nakon intervencije.kpje imao iskustva pisite....da znam kad da ocekujem cikluus..nije trudnoca.pazili smo i zest sam uradila za svaki sl negatovan!

    ОдговориИзбриши
  3. Imala sam abortus mislim prekid trudnoce zbog krvarenja 17'8 I ovo mi je druga menstruacija posle toga.Dali je normalno da imam obilno krvarenje I jos uvijek ugruske krvi.hvala

    ОдговориИзбриши
  4. Imam29 godina prva trudnoca je zavrsena u 18 nedelji trudnoce iz medicinskih razloga20.08.2017 tek juce sam dobila prvu menstruaciju a danas je obilna nemam jake bolove ni temperaturu zanima me dali treba sa se plasim zbog obilnije menstruacije

    ОдговориИзбриши
  5. Dobar dan ,21 mi je uradjena keretaza ,4 dana sam pila kapi za skupljanje materice i baktrim 2 table , krvari Jos uvek po malo dali je to normalno?

    ОдговориИзбриши
  6. Анониман10/27/2019

    Imala sam polipe na grliću materice, pa sam 17.10.imala intervenciju uklanjana istih i ujedno i kiretažu.Posle intervencije samo taj dan sam imala oskudno krvarenje,da bi od 21.krvarenje započelo kao početak menstruacije, ali me brine što još uvek traje sada mnogo obilnije i nema nagoveštaja da će skoro prestati...od terapije sam pila samo antibiotik.Da li imam razloga za brigu?Unapred hvala na razumevanju!

    ОдговориИзбриши
  7. Анониман1/23/2024

    12.12 sam imala kiretazu sve je proslo ok krvarila sam dva dana i nisam imala bolove,prvu menstruaciju sam dobila 20.01 i bila je oskudna nisam jako krvarila medjutim imala sam strasne bolove nisam mogla na nogama da stojim niti da sedim od bolova i grceva u stomaku..neznam sta je uzrok bolovima ima li neko slicnog iskustva?

    ОдговориИзбриши

A šta Vi mislite o ovoj temi?