Pilula za dan posle protiv neželjene trudnoće - kako to radi i kako se koristi? - Moj ciklus
search

Pilula za dan posle protiv neželjene trudnoće - kako to radi i kako se koristi?

By | Leave a Comment

Hajde da demistifikujemo šta je pilula za dan posle i kako se koristi, a kako ne! Sve što treba da znate o ovom načinu zaštite od neželjene trudnoće je u ovom tekstu. 



Designed by Freepik


Zašto ova tema?

Sigurno 90% pitanja koja dobijamo na mail su nedoumice tipa: „Da li sam trudna?“ ili „ Da li je moguće da sam ostala trudna ako...“  i uglavnom je problem što trudnoća nije željena opcija. Takođe, mnogo njih na ovaj naš sajt dolazi sa upitom „kako sprečiti trudnoću“. Ok, formulisano na malo bizarniji načini, ali to je suština.


A znate šta?
 U velikom broju slučajeva, devojke i žene čak i ne znaju da postoji opcija koja se zove „tableta za dan posle“.
I zato ova tema.

E sad, ima razloga zašto se ona tako zove, a ne prosto pilula za abortus. Njeno dejstvo nije svemoguće ni neograničeno i kao što naziv kaže - uzima se „ posle“ nezaštićenog odnosa.

A kada, šta i kako - o svemu tome detaljno u redovima koji slede.

Šta je pilula za dan posle? 


Pilula za dan posle je jednostovana i prilično efikasna tableta kojim svojim dejstvom sprečava nastanak trudnoće. Ovo je takozvana urgentna kontracepcija ili postkoitalna kontracepcija koja se ne koristi za vreme ni pre seksualnog odnosa, nego nakon njega.

Kako se koristi pilula za dan posle?


Pa dobro, pošto se zove „dan posle“ treba li da čekate ceo dan da prođe, pre nego što je uzmete?

Kako se koristi pilula za jutro posle?

U principu, najbolje je da tabletu za dan posle uzmete odmah nakon nezaštićenog polnog odnosa (naravno, ako vam je pri ruci). Ako ste već dotle planirali da ste je kupili, možda ste mogle da isplanirate i neke druge metode kontracepcije, kao što su pilule za kontracepciju, kondom ili bilo šta drugo.

Osnovna stvar koju treba da znate jeste da pilula za dan posle nije sredstvo za kontracepciju koje treba stalno da koristite, nego pomoć u neplaniranim situacijama.

A šta ako nemam pilulu kod sebe?
Kupite je u prvoj apoteci i što pre. Nije da morate odmah da se spremite izađete. Možete to i „jutro posle“, ali je bitno da je uzmete u roku od 72 sata.

Što je ranije uzmite, manje su šanse da dejstvo pilule omane. Idealno u okviru 24 sata.

Koliko često sme da se pije ova tableta?


Kako ovo nije sredstvo za kontracepciju, ni primena nije predviđena svaki dan.

 Najviše je koristite jednom tokom menstrualnog ciklusa. Sve više od toga moglo bi da ostavi posledice na obim, dužinu intenzitet menstrualnog ciklusa.

Kako se pije i na koliko?


Tableta za jutro posle pije se uobičajeno. Nema nekog intervala koji morate pratiti jer ovo nije ceo set pilula nego jedna jedina tableta.

Uzmete, otvorite, popijete i to je to!

Ako ste povratili nakon uzimanja pilule uradite ovako:

  • Ako je prošlo manje od 3 sata , uzmite još jednu 
  • Ako je prošlo više od 3 sata, ne treba vam vam nova pilula 

I to je to?  Tako lako? Pitate se!

Kako radi pilula za dan posle? 


Pilula sadrži hormon levonorgestrel koji se oslobađa nakon upotrebe pilule, a onda deluje tako što sprečava jajnike da oslobode jajašce, sprečava spermatozoide da oplode jajnu ćeliju ako je već otpuštena, sprečava oplođeno jajašce (ako je do toga došlo) da se ugnezdi u zid materice.

Drugim rečima, pilula za dan posle spotiče mehanizam nastanka trudnoće na svim poljima, a istraživanja govore da je ova metoda sigurna zaštita od neželjene trudnoće u preko 80% slučajeva.

A šta je sa ovih 20% ?

Levonorgetsrel je progesteronski hormon i on deluje tako što odlaže ovulaciju za neki dan

A šta ako je ovulacija nastala? Radi li pilula za dan posle i tada?

Iako stoje te tvrdnje da pilula i progesteron u njoj utiču na edomertijum i njegov izgled i strukturu tako da sprečavaju normalno kretanje sprematozoida i gnježdenje eventualno već oplođenog jajašca. Istraživanja su pokazala da količina progesterona nije dovoljna da bi došlo do promena koje bi ometale kretanje spermatozoida i sprečile gnježdenje oplođenog jajašca, niti je telo dovoljno dugo izloženo dejstvu ovog hormona da bi ove promene nastale.

Međutim, kako kod zdravih osoba šanse za oplodnju u plodnim danima takođe nisu 100% , uz pilulu su šanse da trudnoća nastane manje. 

Prednost ovih pilula je u tome što efikasno sprečavaju neželjenu trudnoću u velikom procentu i time smanjuju broj abortusa (koji je mnogo invazivnija i rizičnija opcija po zdravlje).


Pilula za jutro posle nuspojave 



Ovo nije metoda koja je nova i koristi se već više od 3 decenije. Do sada nisu zabeležene neke oziljnije nuspojave. One su uglavnom u rangu slabije vrtoglavice, mučnine, umora i brzo prođu. Može se javiti i napetost u dojakama.

Ukoliko ostetite jak i uporan bol u donjem delu stomaka, primetite krvarenje između ciklusa ili bilo šta neuobičajeno, obratite se lekaru.

Pilula za dan posle ne bi trebalo da vas poremeti. Menstruacija treba da dođe normalno, ali ok je ako se pomeri za par dana ranije ili kasnije. 

Ako vam menstruacija kasni 5-7 dana, uradite test na trudnoću. Možda pilula nije imala efekta!

Pilula za dan posle i trudnoća 


Ako ste već ostali u drugom stanju, tableta za jutro posle nije dobra opcija jer neće imati dejstvo. Jednostavno, ovo nije pilula za abortus. Ili je uzmite u roku od 72 sata ili se sa svojim lekarom posavetujte šta da radite.

Ako želite da održite trudnoću, a zabrinuti ste jer ste pili pilulu (koja nije delovala) , možete da odahnete jer ne dovodi do deformiteta ploda. 

Pilula za dan posle i dojenje 


Da li može da se uzima pilula tokom dojenja? Ovo je česta nedoumica. 

Premda se smatra da ovo ne može da škodi bebi koja sisa, ipak se posavetujte sa lekarom ili ostanite na sigurnom i nemojte je koristiti. Ako već jeste, poželjno je da do dojenja prođe barem 8 sati.

Sa druge strane, u prvih nekoliko meseci dojenja i ne dolazi do ovulacije, telo se prilagođava periodu posle trudnoće, pa su šanse za ostanak u drugom stanju manje. Pilula vam možda i ne treba. Međutim, svaka žena je drugačija i ovo nemojte uzimati kao pravilo. 


Pilula za dan posle krvarenje 



Jedna od nuspojava koje se mogu javiti nakon uzimanja pilule za dan posle jeste i tačkasto krvarenje i braonkast sekret. Ovo nije pravilo, ali ako se desi, ne treba da vas brine. Ipak, ovo ne treba dugo da traje. Ako potraje duže od nedelju dana ili osetite i jake bolove u donjem delu stomaka – pravac kod lekara.

Ko ne treba da uzima pilulu?


Pilula za jutro posle nije preporuka za osobe koje:

  • Imaju bolest jetre (jer je to preopterećenje za jetru koja normalno ne radi) 
  • Ako imate problema sa krvnim sudovima 
  • Ako imate problema sa crevima (kronova bolest) ili netoleranciju na neku hranu (laktoza, gluten i slično) 
  • Ako uzimate lekove za epilepsiju 

Gde nabaviti pilulu za dan posle i koja je cena?


Možete je nabaviti u svakoj apoteci. Možda najpoznatija vrsta ove pilule je Escapelle, ili Ella one ali ih ima i pod drugim imenima. Suština i način funkcionisanja su isti. Može se razlikovati samo cena.

A koja je cena?

One se kreću od 1700-2500 dinara

Ove tablete zabrenjene su za internet prodaju u našoj zemlji, tako da ćete se za nabavku iste morati uputiti u najbližu apoteku.
Новији пост Старији пост Почетна

0 коментара:

A šta Vi mislite o ovoj temi?