Ovo su lekovi za menopauzu na biljnoj bazi - Moj ciklus
search

Ovo su lekovi za menopauzu na biljnoj bazi

By | 1 comment
Saznajte koji su najbolji lekovi za menopauzu na biljnoj bazi koji provereno deluju i koje mnoge žene preporučuju.


lekovi za menopauzu na biljnoj bazi


Menopauza je prirodno stanje, a ne bolest. Ne možete je lečiti, ali definitivno možete učiniti da neprijatni simptomi koji je prate postanu prošlost.

Koji lek za menopauzu će vam trebati zavisi od konkretnog problema sa kojim se suočavate. Nije klimaks samo valunzi i loše raspoloženje. Ovo je vreme kada dolazi do pada estrogena, a to sa sobom nosi posledice i po rad srca, jačinu kostiju, izgled kože i kose...

U tome mogu od koristi biti razni vitamini, hormonske terapije ili konketni lekovi za neke bolesti (recimo lekovi za srce ili vene i slično). Međutim, mi ćemo ovoga puta da govorimo o biljnim preparatima za menopauzu. 

Lekovi za menopauzu na biljnoj bazi


Biljni preparati za menopauzu mogu se takođe naći u više oblika:

  • Biljne kapi za menopauzu 
  • Biljne tablete za menopauzu 
  • Čajevi za menopauzu 

Jesu li ovi preparati dovoljno moćni?

 Žene mogu da iskuse mnoštvo simptoma tokom menopauze i dosta njih može se eliminisati upotrebom prirodnih preparata. Iako sve žene prođu kroz ovaj period,  on nije svakoj podjednako buran. Ako vam simptomi klimaksa remete noramalan život, ona je vreme da razmotrite prirodne lekove za menopauzu i njihovu upotrebu.

Pre svega, dobro je da poradite na svojim životnim navikama. Mnogo toga potiče iz ishrane jer je ona naše gorivo. Pogledajte kako treba da izgleda ishrana u menopauzi.

Tome možete da dodate i sledeće lekove za menopauzu na biljnoj bazi:

Crvena detelina



U biljnom svetu ne postoji biljka koja je toliko dobra za menopauzu kao što je crvena detelina. Ima nekih, ali ovo je biljka koja raste rasprostranjeno na našem geografskom području i kao takva idealna je za lečenje žena sa našeg geografskog područja.

Većina problema u menopauzi je posledica hormonske neravnoteže. Crvena detelina bogata je flavonoidima koji utiču na estrogenske receptore u organizmu. Samim tim , tegobe usled pada estrogena su manje izražene, a posebno se preporučuje kao lek za valunge u menopauzi i noćna znojenja.

Žalfija za noćna znojenja 


Žalfija je poznata kao biljka za žensko zdravlje i ako imate problem sa sekretom, često se preporučuje ispiranje vaginalnog područja čajem od žalfije. Međutim, možda niste znali da je ova biljka odličan biljni preparat za menopauzu. Ona sadži eterična ulja i bogata je taninima koji sužavaju znojne žlezde. Kao posledica toga, smanjuju se noćna znojenja u menopauzi.

Čaj od žalfije pijete 3 puta dnevno a razmak treba da bude bar 2 sata između 2 doze.

Ova biljka može da smanji aposrpciju kalcijuma, što vam nikako ne treba u menopauzi kada postoji povećan rizik od osteoporoze, kao i aporspciju gvožđa. Zato je ovaj razmak između dve doze jako bitan.

Kantarion za loše raspoloženje


Kantarion je još jedna biljka dobro poznata ženama. Često se kod pojačanog sekreta preporučuju vaginalete na bazi kantariona, ali opet, možda niste znali da je ovo odličan biljni preparat za menopauzu - posebno ako su kod vas izraženi simptomi depresije i  nervoze. Da biste odagnali ove probleme, pijte čaj od kantariona.

Zašto?

Jedinjena prisutna u kantarionu deluju tako što sprečavaju razgradnju dopamina i serotonina, glavnih neurotransmitera za dobro raspoloženje.

Ne preporučuje se upotreba sa antidepresivima, pa je zato o načinu primene najbolje da se posavetujete sa svojim lekarom.

Konopljika za PMS u predmenopauzi


Konopljika je odlična za PMS, posebno u predmenopauzi kada fluktuacije hormona mogu da učine da on bude još nepodnošljiviji.

Arnika za bolove


Ukočenost, bolni zglobovi i mišići često se mogu javiti u menopauzi ili generalno kao posledica starenja organizma. Arnika za spoljašnju primenu može biti odlično sredstvo da ublažite ove simptome. Možete praviti obloge od arnike, ali isto tako ima i da se nađe krema od arnike. Ukoliko su bolovi simptomi klimaksa koje osećate, preparati na bazi arnike mogu biti vaš lek za menopauzu na biljnoj bazi.


Ginko biloba za lošu koncentraciju i bolje pamćenje


Ginko biloba je kineska biljka i najveću ulogu ima u održavanju dobre cirkulacije. Ovo potpomože bolje funkcionisanje celog organizma, ali posebno se ova ginko izdvaja zbog toga kako utiče na mozak.

Bolja cirkulacija svakako doprinosi i boljem radu mozga, pa je ovo odličan lek za menopauzu na biljnoj bazi ako ste od onih žena koje su sa klimaksom dobile i dozu zaboravnosti i lošeg pamćenja.

Pored toga, kažu da ginko odlično deluje na izgled kose i noktiju koji propadaju u menopauzi usled pada estrogena.Možete ga koristiti kao čaj za menopauzu.

Biljne kapi za menopauzu


Već smo rekli da lekovi za menopauzu na biljnoj bazi mogu biti u različitim formama i biljne kapi za menopauzu su jedan od njih.

A koje su njihove prednosti?

Čajevi od pojedinih biljaka nemaju baš sjajan ukus, a za efekte ih treba popiti dosta. Teško je istrajati u nečemu kada ti to nešto stvara neprijatnost.Osim toga, stvar je i u koncentraciji aktivnih sastojaka. Biljne kapi za menopauzu su zapravo ekstrakt neke biljke u alkoholu i potrebna je mnogo manja količina kapi nego čaja, za isto dejstvo.

Koje su najbolje biljne kapi za menopauzu?

Bez izuzetka, to su kapi crvene deteline. Njihovom upotrebom smanjuje se hormonska neravnoteža koja je osnovni uzrok većine problema, pa faktički time delujete na sam koren problema.


Biljne kapi za menopauzu su i sve one kojima delujete na specifičan problem sa kojim se borite. 


Ako je to nervoza, onda su to kapi kantariona, ako je PMS onda su to kapi konopljike, ako su u pitanju obilna krvarenja u predmenopauzi, onda su to kapi virka...

A postoji i ovo rešenje! 

Biljne tablete za menopauzu


biljne tablete za menopauzu


Biljne tablete za menopauzu baziraju se na aktivnim sastojcima biljaka, a tu su i pomoćne materije koje dopunjuju dejstva i one koje pomažu da tableta bude u obliku tablete.

Aktivne materiije u biljnim tabletama za menopauzu su uglavnom crvena detelina, cimicifuga odnosno crni kohoš,produkti soje i lanenog semena, hmelja, i razni vitamini i minerali za menopauzu od kojih je možda najvažnije izdvojiti magnezijum, vitamin D, vitamini B kompleksa, kalcijum.
Neke od ovih biljnih tableta za menopauzu su: Cimifem,Femal, Feminal kapsule, Femarelle, Femevall, Genestin forte, Menopace kapsule.
Takođe, mogu se naći ginko biloba kapsule.

Iako su lekovi za menopauzu na biljnoj bazi zaista dobra stvar, to što su prirodni, ne znači da su bezbedni. Najbolje je da se o upotrebi istih posavetujete sa svojim lekarom.
Новији пост Старији пост Почетна

1 коментар:

  1. Samo mi je malo u palo u oci ovo "lekovi", kao da je menopauza nesto sto je bolest i potrebno je leciti je. U pitanju je prirodno stanje koje sve dame kad tad iskuse i mogu ga samo sebi prirodnim preparatima olaksati

    ОдговориИзбриши

A šta Vi mislite o ovoj temi?