Menopauza i trudnoća : sve što treba da znate o tome - Moj ciklus
search

Menopauza i trudnoća : sve što treba da znate o tome

By | 14 comments
Da li su menopauza i trudnoća mogući u isto vreme? Klimaks je period ogromnih promena za ženu i pitanje mogućnosti trudnoće u menopauzi se često postavlja.




Da bismo bolje shvatili ovu problematiku, nužno je da razgraničimo da postoji:


  • Perimenopauza - period kada se telo priprema za menopauzu. Menstrualnih krvarenja još ima, ali mogu biti neredovna, obilnija, manje obilna i sve u svemu - drugačija.
  • Menopauza - period kada se menstruacija ne javi duže od 12 meseci
  • Postmenopauza - je zapravo potvrđena menopauza, period kada u telu više nema jajnih ćelija i definitivno nema šanse da one budu oplođene i da dođe do trudnoće.
Period perimenopauze vrlo lako može biti zbunjujuć, posebno zbog toga što se neki simptomi istovetni sa simptomima trudnoće, ali i zato što se u ovom periodu trudnoća zaista može  javiti.

Da li su menopauza i trudnoća moguće u isto vreme?



Teorijski, menopauza i trudnoća nisu prirodno moguć spoj.



Ipak, postoje načini i da se i tada ostane u drugom, stanju. O tome malo kasnije.

Veća je verovatnoća da uđete u perimenopauzu i ostanete trudni. U ovom periodu života žene još uvek ima aktivnih jajnih ćelija i menstruacija se još uvek moža javiti, premda može kasniti i nekoliko meseci. Iako su šanse za ostajanje u drugom stanju u ovom periodu znatno smanjene, ne znači da ne postoje. Vrlo lako može se desiti da vam ovakva trudnoća i prođe neprimetno dok malo ne odmakne i dok neki njeni simptomi nene postanu očigledni. Prvi simptomi trudnoće, posebno u ovom periodu, mogu biti varljivi,

Za žene starije od 40 godina može biti teže ustanoviti razliku između menopauze i trudnoće. Može ih mučiti da li je krvarenje izostalo zbog klimaksa ili zbog oplodnje? 





Pa hajde da vidimo sledeće i probamo da neke stvari objasnimo!

Sličnosti i razlike između simptoma trudnoće i menopauze



Postoje neki simptomi koji su slični za oba stanja.

ZAJEDNIČKI SIMPTOMI MENOPAUZE I TRUDNOĆE

  • Izostanak menstrualnog cikusa - u menopauzi, odnosno perimenopauzi, ova promena se javlja zbog hormonskih promena, a u trudnoći je ovo uobičajen simptom jer je jajna ćelija oplođena i telo se sprema sa drugu funkciju - njen rast i razvoj.
  • Promene raspoloženja dešavaju se u oba slučaja. Razlika može biti u vrsti emocija. Dok ćete tokom trudnoće biti preterano emotivni, osetljivi i plačljivi, u perimenioauzi se uglavnom dešavaju nagle promene raspoloženja, depresija i nervoza.
  • Povećanje telesne težine. U menopauzi se ovo dešava postepeno, onako kako raste beba i stomak dobija specifičan trudnički oblik. Tokom menopauze, usporava se metabolizam pa je višak kilograma posledica toga. I ovde se može desiti gomilanje sala na stomaku, s tim što stomak bude znatno mekši u odnosu na onaj koji se javi u trudnoći, a mogu se javiti i jastučići sala na struku.
  • Umor i problemi sa snom javljaju se u oba slučaja. U trudnoći se u početku dešava da budete pospani, a da u poodmakloj trudnoći ne možete zaspati zbog gorušice, grčeva u nogama, nemogućnosti da nađete dobar položaj. U menopauzi se najčešće dešava da imate problema sa nesanicom i noćnim valunzima.
  •  Glavobolje se mogu javiti i u menopauzi i u trudnoći. U oba slučaja zbog pomena u hormonima, ali i zbog nesanice, dehidracije i drugih razloga.
  • Vaginalne promene i promene u seksualnoj želji.I trudnoća i menopauza mogu izazvati prvo probleme sa mokrenjem. U trudnoći se dešava da imate čestu potrebu za mokrenjem zbog pritiska na bešiku. U menopauzi dolazi do opuštanja tkiva usled manje količine estrogena i atrofije vagine, a to može da utiče i na vaš libido i na sposobnost kontrole mokrenja. Inkontinencija ili nevoljno mokrenje dešava se i tokom trudnoće. Što se seksualne želje tiče, u trudnoći može i da raste, dok u perimenopauzi uglavnom dolazi do pada libida.
SIMPTOMI KARAKTERISTIČNI SAMO ZA TRUDNOĆU

  • Mučnina je simptom koji se javlja kod nekih trudnica početku trudnoće, i nije nešto što se javlja u menopauzi
  • Otečene i bolne grudi
  • Žudnja za određenom hranom
  • Zatvor

SIMPTOMI KOJI SE JAVLJAJU SAMO U MENOPAUZI

  • osteoporoza odnosno gubitak koštane mase
  • gubitak plodnosti i ovulacije
  • povišen holesterol

Ukoliko sumnjate u trudnoću, možete uraditi kućni test trudnoće koji meri nivo hCG hormona u urinu. Ukoliko sumnjate na menopauzu, možete uraditi kućni test da proverite to. Za razliku od testa za trudnoću, ovaj test meri porast folikularnog stimulirajućeg hormona (FSH) u urinu.Test menopauze može se raditi i u laboratoriji, vađenjem krvi.


Kada je moguća trudnoća u menopauzi




Smatra se da niste u menopauzi ukoliko niste došli u fazu da ste bez menstruacije 12 meseci . Ukoliko imate sve one dosadne simptome klimaksa kao što su recimo valunzi, ali i dalje imate neredovna menstrualna krvarenja, postoje šanse da ostanete trudni, iako su one znatno smanjene. Smatra se da je procenat verovatnoće ostanka u drugom stanju kod zdravih žena (pre 35 godine starosti) , oko 25%. U periodu neregularnog ciklusa i perimenopauze, taj procenat se smanjuje na 10%

 Onda kada dođete u fazu postmenopauze, jajnici više ne mogu da oslobode jajašca i ne možete ostati u drugom stanju. Barem ne prirodnim putem.

Ipak, za one žene koje ipak žele da ostanu trudne, menopauza i trudnoća mogu da idu zajedno,a sve zahavljujući vantelesnoj oplodnji. U te svrhe, mogu se koristiti sopostvene  jajne ćelije koje su ranije zamrzunute (pre 35 godine starosti) , ili donorske jajne ćelije. Nakon veštačke oplodnje trudnoća mora da se održava i odgovarajućom hormonskom terapijom.

Rizici trudnoće u menopauzi


Rizici koje nose menopauza i trudnoća generalno važe za sve trudnoće koje se javljaju u kasnijim godinama i smatra se da je nakon 35 godine trudnoća rizičnija, nego u mlađim godinama. Ti rizici mogu biti (ali ne moraju):

·         višeplodna trudnoća, posebno kada se radi vantelesna oplodnja, što kao rizik nosi preveremeno rođene bebe, bebe sa nedovoljnom telesnom masom i težak porođaj
·         visok pritisak
·         trudnički šećer
·         nisko usađena posteljica
·         spontani pobačaj
·         defektan plod
·         preveremen porođaj



Dakle, da zaključimo - menopauza i trudnoća mogući su uz pomoć vantelesne oplodnje i hormonske terapije. 

U perimenopauzi, trudnoća je moguća i pridonim putem, ali je teže dostižan cilj. Da biste ga dostigli bitno je da pratite znake ovulacije koji se sporadično javljaju. Ukoliko ne znate kako da ih pratite i ne primećujete na sebi, i ovde se možete poslužiti testovima za ovulaciju. 


Новији пост Старији пост Почетна

14 коментара:

  1. Imam 43g,imam redovnu menstruaciju na 30dana,ginekolog mi je rekao u maju da polako ulazim u preimenopauzu,zelim jos jedno dete,kakve su mi sanse, trenutno me bole i bockaju grudi a trebam dobiti 12.12.2018.dali sam trudna,unapred hvala.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Na to pitanje najbolje će odgovoriti Vaš ginekolog. Bol u dojkama može biti i simptom PMS-a. Ako sumnjate na trudnoću, uradite test.

      Избриши
  2. Nemam ciklus vec 2.5 godine.Da li mogu da zatrudnim?Imam 49 god.

    ОдговориИзбриши
  3. Анониман3/29/2019

    Imam 53god.zadnju menstruaciju sam imala u maju 2016.Interesuje me postojili mogucnost da budem trudna?

    ОдговориИзбриши
  4. Анониман4/01/2019

    Imam 48god. poslednjaednja menstruacija mi je bila 8dana pre redovnog ciklusa. Inace su mi redovne menstruacije,ali zbog mioma na materici jako obilne. Da li bih mogla ostati trudna?

    ОдговориИзбриши
  5. Imam 53 god.Zadnja menstruacija je bila u septembru 2018.Postoji li mogucnost da zatrudnim?

    ОдговориИзбриши
  6. Imala sam krajem januara ciklus.a sve simptome trudnoce...to je uvek tako dok ne dobijem.sta je razlog?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. PMS odnosno predmenstrualni sindrom. Normalna stvar. Pročitajte ovaj tekst: https://www.mojciklus.com/2016/08/pms-ili-trudnoca-evo-kako-da-napravite.html

      Избриши
  7. Анониман10/14/2019

    U klimaksu sam 2 godine.ali me brine da li mogu ostati trudna poslije nezasticenog odnosa

    ОдговориИзбриши
  8. Imam 52 godine menzes nemam vec 3 godine dali mogu ostati sad trudna ili se i dalje moram cuvati

    ОдговориИзбриши
  9. Анониман1/09/2021

    Imam 43 godine ciklus nemam vec 5 godina.dali je moguca trudnoca

    ОдговориИзбриши
  10. Анониман10/26/2023

    Imam 52 godine i nemam ciklus dve hodine da li mogu ostati trudna

    ОдговориИзбриши

A šta Vi mislite o ovoj temi?