Menstrualna čašica i njene prednosti, upotreba i iskustva - Moj ciklus
search

Menstrualna čašica i njene prednosti, upotreba i iskustva

By | 5 comments
Da li je menstrualna čašica već postala deo vašeg mesečnog ciklusa, ili ste od onih koji nisu ni čuli da postoji? Ako ste u ovoj drugoj grupi, saznajte sve o tome kako funkcioniše.

Šta je menstrualna čašica?





Čašica za menstruaciju je higijensko sredstvo napravljeno od medicinskog silikona predviđeno za višenamensku upotrebu i za zaštitu od curenja. Da, dobro ste pročitali:

Za razliku od higijenskih uložaka i tampona, istu menstrualnu čašicu možete koristiti mnogo puta!

Da budemo precizniji, ukolliko je zaista dobra i kvalitetna, TRAJAĆE VAM GODINAMA.


Ukoliko je do sada niste viđali, sigurno se u vama javlja pitanje "Kako se koristi menstrualna čašica?"

Ukratko ovako:

Ona se stavlja su unutrašnjost vagine i tamo sakuplja menstrualnu krv. Ne upija. Može se nesmetano korsititi do 12 sati i ukoliko je pravilno stavite, nećete ni primetiti ni osetiti da je tamo, a šanse da dobijete crvenu fleku na suknji ili pantalonama su - nikakve.

Nakon 12 sati (ili ranije ako mislte da je to potrebno) izvadite je, prospete sadržaj u wc šolju, isperete mlakom vodom, obrišete  i onda je opet spremna za korišćenje.

Znamo, znamo, sada se verovatno pitate kako nešto ovoliko veliko može da se ne oseti? I kako to može da se koristi opet i zar to  nije opasno?

Da odgovorimo na prvu dilemu.

Menstrualna čašica uopšte nije velika.

 Postoje različite veličine, zavisi od brenda. Mi ćemo se osvrnuti na "Intimina" brend i njihovu "Lily" menstrualnu čašicu koja ima dve veličine:
·         veličina A za žene koje nisu rađale ili su se porodile carskim rezom
·         veličina B za žene koju se rađale vaginalnim putem.

Ukoliko vam je i tampon udoban, i čašica za menstruaciju će biti. Sve to pod uslovom da je pravilno namestite i stavite.

A da li je opasna po zdravlje?

Ukoliko sledite pravilno uputstva za njeno korišćenje, pravilno je održavate i redovno praznite, vodite računa o higijeni svojih ruku - nema opasnosti i bezbednija je od drugih higijenskih sredstava koja se koriste u ove svrhe.

Kako se koristi čašica za menstruaciju?


Kao i stavljanje tampona, i stavljanje čašice u početku može biti malo teže i možda vam ne pođe iz ruke da uradite to kako treba iz prve. Uz svaku čašicu dobićete i uputstvo,a evo koraka koje treba da sledite.

Pre svega, čašicu koju dobijete otkuvajte u vreloj vodi.

Osim toga, vodite računa da ste pre upotrebe oprale i osušile ruke. Ne brišite je toalet papirom ili peškirima koji ostavljaju vlakna. Ne perite je jakim sapunom, već blagim, onim koji biste koristile za svoju intimnu negu.

1 korak: Preklopite čašicu


Tako ćete smanjiti njenu širinu i ona će postati približno veličine tampona. Medicinski silikon je tanak i vrlo flesksibilan i najbolje je da birate čašice koje su poznate po tome da su napravljene od mekanog silikona .

  Postoje dve vrste preklopa:
  •  "U preklop" - stisnete, čašicu i krajeve savijete, zarolate na unutra, tako da formirate slovo "u"
  •  "M preklop" - pritisnete jednu stranicu tako da je savijete na dole i na unutra, da liči na slovo "M". Zatim  preklopite čašicu na pola

2 korak: Umetanje čašice


Ovo je korak koji zahteva malo treninga. Palcem i kažiprstom čvrsto držite čašicu stisnutu i preklopljenu. Dno čašice je okrenuto prema dlanu, vrhovima prstiju držite vrh čašice. Nađite udoban položaj u kojem su vam vaginalni mišići opušteni (kao kad stavljate tampon) - čučanj ili jedna noga podignuta na neki oslonac.

Savijeni deo umetnite u unutrašnjost vagine prema grliću materice, tako da osetite da bezbedno stoji i da vas ne žulja. (ukoliko se niste bavile istraživanjem svog tela i ne znate gde je grlić materice, nije loše da se upoznate sa tim prvo) 

 Uhvatite čašicu za dno, okrenite za 360 stepeni da budete sigurni da je legla na svoje mesto i da se otvorila. Ukoliko vas žulja, smeta vam ili niste sigurni da se otvorila, ponovite proces. Ako niste sigurni da se otvorila, stavite uložak dok ne uđete u štos.

Ukoliko vam se vrh čašice čini predugačkim, možete ga skratiti. Opet napominjemo - vodite računa o higijeni i nemojte za to koristiti neki prljavi kuhinjski nož.

3 korak : Vađenje čašice


Vaginalnim mišićima istisnite čašicu najviše što možete. Prstima napipajte vrh i stisnite je malo, kako biste oslobodili vazduh ako je napravila vakum. Pomerajte je levo desno držeći je za vrh i lagano izvucite.

Vodite računa da je ne izvrnete i ne prospete njen sadržaj!

4 korak: Pranje čašice


Prospite sakupljenu krv u taolet, a čašicu dobro isperite mlakom vodom. Spremna je za ponovno korišćenje.

Savet: Nakon završenog ciklusa otkuvajte je ponovo, osušite i spakujete. Spremne ste za sledeći ciklus!

Ako ste već investirali u čašicu, naš je savet da nabavite i sterilzator za čašice kako biste bili sigurni da je zaista čista i bezbedna za upotrebu. To je mali i praktičan proizvod koji će vam zaista olakšati posao pranja menstrualne čašice. Možete ih nabaviti na Aliexpressu, a evo mi smo izdvojili nekoliko koje možete nabaviti klikom na sliku.. 
AliExpress.com Product - 2pc Set Feminine Hygiene Lady Cup Menstrual Cup Reusable 100% Medical Grade Silicone For Women Menstruation Wholesale AliExpress.com Product - Set Portable Menstrual Cup Sterilizer Drain Valves Menstrual Cup Fold Cup For Heath Care Ultraviolet Disinfection UV Light
AliExpress.com Product - 2018 female copa menstrual cup disinfection intelligent steriliser boxes creative ultraviolet security box multipurpose portable

Sigurni smo da će vam ovaj video pojasniti kako se koristi menstrualna čašica.





Prednosti i mane korišćenja čašice za  menstruaciju


Teško je odreći se starih navika i mnogim ženama ulošci su nezamenjiva opcija. Sam pogled na menstrualnu čašicu i pomisao na njeno ponovno stavljanje kod nekih žena izazivaju gađenje i odbojnost. Ipak, verovali ili ne, menstrualna čašica ima mnogo više prednosti u odnosu na tampone i uloške!


  •  Ne izaziva iritacije, kožne upale ili alergije kao što to mogu da urade ulošci. Napravljene su od medicinskog silikona, bez plastike, dioxina, latexa, parfema i ostalih štetnih hemikalija kojima određeni ulošci mogu da obiluju.
  • Ne postoji opasnost od sindroma toskičnog šoka koji se vezuje za upotrebu tampona.Tamponi upijaju krv i kada se napune ne postoji barijera između onoga što su upili i unutrašnjosti vaše vagine. Sa menstrualnom čašicom niste u dodiru sa svojom krvlju već samo sa čašicom, tako da je to čistiji metod zaštite od tampona.
  • Ne remeti mikrofloru vaših genitalija. Tamponi upijaju i menstrualnu krv, ali i ostalu vlagu u unutrašnjosti vagine i mogu da poremete njenu pH vrednost.
  • Jeftinije je od uložaka ili od tampona, jer možete da je korsitite iznova i iznova. To je jednokratna investicija koja će vam se isplatiti za manje od godinu dana. Kvalitetnu čašicu možete korisiti i do 10 godina!
  •  Ekološka je. Ne bacate je kao uloške i tampone i ne stvarate otpad.
  • Može da stoji 12 sati, za razliku od tampona koje, u zavisnosti od jačine ciklusa morate menjati na 4-8 sati. Drugim rečima, ako dobro  isplanirate svoje vreme, možete sa njom da odete na posao , na put , na novogodišnju žurku.
  • Možete se kupati sa njom. Letovanje ne mora da vam propadne.
  • Lako stane u torbu.
icon

Mane menstraulne čašice


Naravno, ovaj način zaštite od curenja ima i svoje mane, ali u odnosu na prednosti, one su zanemarljive.

  • Treba više vremena da savladate stavljanje ovog higijenskog sredstva. Ulošci su, iskreno, jednostavniji.
  • Treba ponekad vremena da nađete pravu čašicu za sebe. Dolaze u raznim oblicima, različite tvrdoće i veličine. Ipak, "Lily" čašice su se pokazale kao najbolje mnogim ženama. Imaju dve veličine, a i prilično su mekane pa se lako prilagođavaju i ne žuljaju
  • Nije praktično menjati ih u javnom toaletu i ne pokušavajte ako se niste izveštili sa njenim stavljanjem. Ipak, imate 12 sati na raspolaganju pa gledajte da  isplanirate svoje vreme tako da ne morate da budete u toj situaciji. Ukoliko je to nemoguće, uvek možete sa sobom nositi rezervnu i čistu čašicu, a korišćenu isprazniti, obristi toalet papirom i vratiti u kesicu ili kutijicu.
  • Čaišce od gume nisu pogodne za osobe koje su osetljive na lateks. Birajte one koje su samo od silikona
  •  Nije poželjno korstiti ih odmah nakon porođaja ili neke druge ginekološke intervencije

Iskustva sa menstrualnim čašicama


Iskustva sa  čašicama za menstruaciju su različita. Ima žena koje se uopšte nisu snašle i kojima je cela operacija stavljanja, skidanja i pranja komplikovana i neuredna. Kao što smo rekli, možda ne nađete iz prve način da je stavite bez neprijatnosti. Međutim, mnoge žene koje su ostale uporne i pružile joj i drugu šansu, oduševljene su njenom primenom. Stavljanje i skidanje vremenom postaju rutina, a menstruacija više nije bauk kao što može biti. Sa njom se možete kupati, spavati, a neki modeli čašica omogućavaju i da imate seks tokom menstruacije 


Gde kupiti menstrualnu čašicu i koja je cena?


U Srbiji trenutno mogu da se kupe preko interneta , a možete ih naručiti i sami sa stranih sajtova. Evo nekih koje smo izdvojili, a koje možete nabaviti klikom na sliku.
AliExpress.com Product - Feminine Hygiene Menstrual Cup Wholesale Reusable Medical Grade Silicone Menstrual Cup Lady Menstruation Copo AliExpress.com Product - Discharge medical grade silicone menstrual cup valve feminine hygiene menstruation lady cup coletor copa menstrual Organic AliExpress.com Product - Women Medical Silicone Menstrual Cups Lady Reusable Feminine Hygiene Period Month Anner Cup Discharge Valve Menstrual Cup AliExpress.com Product - New Design Medical Grade Silicone Menstrual Cup for Women silicona medica reusable colletor menstrual Health Care Vaginal Cup

Možda vam na prvo čitanje i prvi pogled menstrualne čaše izgledaju odbojno, ali sasvim smo sigurni da ćete vremenom postati oduševljeni njima. I ne samo da su dobra zaštita od curenja, ekološki prihvatljive i štedljive, već ćete uz njih ojačati vaginalne mišiće (što kasnije u životu može da se pokaže kao velika prednost i spreči nevoljno mokrenje i neke teže komplikacije) i naučite nešto o svom telu.

Kakvo je vaše mišljenje o ovom načinu higijenske menstrualne zaštite? Da li ste spremne da probate?

Новији пост Старији пост Почетна

5 коментара:

  1. Анониман4/27/2017

    Na aliexpresu čašice koštaju malo više od evra...

    ОдговориИзбриши
  2. Анониман7/06/2018

    Gde se moze kupiti u Grckoj? U apotekama?

    ОдговориИзбриши
  3. Анониман8/04/2018

    Meni te "čašice" izgledaju ne odbojno vec užasno.

    ОдговориИзбриши
  4. Menstrualna čašica je sjajna stvar. Koristim je već 4 godine i spas je kad odem na more (prema tamponima sam uvek imala odbojnost i strah da će se rasparti u vodi). Čašica je udobna, uopšte je ne osećam, ništa ne prolazi pored nje..

    ОдговориИзбриши
  5. Анониман4/23/2020

    Ja koristim od 2013, super su.

    ОдговориИзбриши

A šta Vi mislite o ovoj temi?