14 najneobičnijih simptoma PMS-a - Moj ciklus
search

14 najneobičnijih simptoma PMS-a

By | 6 comments



Verovali ili ne, lista PMS simptoma je jako dugačka i neki od njih su zaista malo neobični. 

Glavobolja, nervoza, promene raspoloženja, žudnja za slatkišima i napetost u dojkama su klasika. Većina žena doživljava baš te simptome pred menstruaciju. 

Međutim, neke žene su "blagoslovene" i nekim manje uobičajenim (i ne nužno manje neprijatnim) simptomima PMS-a.

Pms je kombinacija psihičkih i fizičkih simptoma koji se javljaju usled promena u nivou estrogena i progesterona u telu nakon ovulacije. Ukoliko su ovi simptomi toliko jaki da remete vaš normalan život, možda se radi o predmenstrualnom disforičnom poremećaju.

Znamo, sada ćete reći da vam PMS svakako remeti normalan život i da bi vam mogao poslužiti i kao dobar alibi na sudu kada napravite neku glupost. No, ne računajte na to!
Ovi klasični simptomi su još kako-tako i priznati kao postojeći, ali pojedini koji nisu toliko česti, teško nailaze na razumavanje. Pored tih neobičnih simptoma PMS-a, možda niste znali ni za ove uvrnute činjenice o menstruaciji!

No, vratimo se PMS-u!

Ovo su najneobičniji simptomi PMS-a za koje smo čuli!


Možda ste primetili da reklame za uloške mogu da vas dovedu do pogrešnih zaključaka. Pa ipak, kada imate ovakve simptome PMS-a, sama menstruacija, kada većina ovih simptoma prestaje jer se hormoni vrate u normalu, stvarno na vas može delovati euforično.

Pored onih klasičnih PMS simptoma, neke žene imaju i sledeće:

Kratak dah


Da li se brže umarate nego inače i zadišete se i na ravnom, a na stepenice i ne pomišljate? Ne, ne umišljate. Istraživanja su potvrdila da disanje može da se poremeti u danima pred menstruaciju, tako da imate dobar izgovor da kažete ljudima da vas puste da dišete! Ne blefirate!

Osetljive bradavice


Kod nekih žena,jedan od neobičnih PMS simptoma nisu samo napete grudi već bradavice do te mere osetljive da imate osećaj kao da trnu. Jedino što želite je da skinete sve sa sebe i molite boga da ni promaja ne zaduva da ne biste slučajno osetili nešto. Pošto to nije opcija, onda pomogne adekvatan brushalter koji će držati stvari čvrto na svom mestu. Sa dobrim jasutučićima. Ušuškane i sigurne od svakog dodira i pomeranja.

Vežbanje je trauma za sebe


Vežbanje tokom PMS-a može biti pravi napor. Potpuno vam se čini bespotrebno da idete u teretanu kada su vam ruke i noge teške jer su naduvene i pune vode i teret same po sebi. Pri tom se još i umarate više nego obično. A da ne pričamo da nekima oporavak od upale mišića može da traje znatno duže. 

Pročitajte i da li treba vežbati tokom menstruacije. Pre nje, ako vam je naporno, definitvo treba da usporite.

Horor snovi i mračne misli


Mnoge žene tvrde da tokom PMS sanjanju intenzivnije i da snovi uglavnom katastrofični i imaju neke horor epizode. Sa druge strane, ima i onih kojima je uobičajeni PMS simptom - nesanica. Teško je odrediti šta je gore. Kako god okrenete - spavanje vas nije odmorilo i regenerisalo kako treba.

Veoma osetljiva koža


Nekim žanama osetljive su bradavice, nekima cela koža postaje hipersenzitivna. Brijanje, depilacija, čupanje obrva i slične kozmetičke stavke inače nisu neko posebno zadovoljstvo, ali kada imate ovaj neobični simptom PMS-a, onda su pravo mučenje.

Neke žene tvrde da ih boli untrašnja strana butina dok stoje, ali kada se kreću taj problem nestane. Prilika za vežbanje i kretanje koja se ne propušta! 

Osetljive desni


Ne, ne mislimo na ukuse i porive da pojedete čokoladu i sve što vam se nađe na vidiku. To je uobičajeno tokom PMS-a!  Mislimo na osećaj trnjenja desni, otečenost, osetljivost. Zubi postaju čudno bolni i žene imaju potrebu da češće peru zube jer im to uklanja neprijatnost.

Promene u stolici


Neke žene dožive promene u stolici pre menstuacije, a neke tokom samog menstrualnog krvarenja. Pročitajte detaljno kako su povezani velika nužda i menstruacija. Ukratko, prostaglandin, hormon koji se oslobađa u ovom periodu, utiče na kontrakciju glatkih mišića (u koja spadaju i creva) .To izaziva potrebu za češćim pražnjenjem creva. Ali nije pravilo. Ima žena kod kojih je zatvor simptom PMS-a.

Svrab


Kada već krivimo prostaglandin, onda da pomenemo i ovo. Kako on utiče na širenje krvnih sudova, to može da utiče na cirkulaciju. Ono što neke žene tom prilikom osećaju kao neobičan simptom PMS-a je svrab svuda po telu


via GIPHY

Problemi sa koordinacijom i koncentracijom


Drugim rečima - smotanost i nepsretnost. Nekim ženama promene hormona toliko utiču na koordinaciju da je i držanje čaše problem. O vožnji kola, kada treba da radite rukama, nogama i mozgom u isto vreme, da i ne govorimo. 

Nisu sve žene loši vozači. One koje su proglasili takvima, garantovano su bile u PMS-u

Savet za ove dane: Ne isprobavajte komplikovane joga poze kada vam koordinacija i ravnoteža nisu na nivou. Zahvalićete nam drugi put!


via GIPHY

Alergije mogu da se pogoršaju


Ovo se dešava kod žena koje su sklone alergijama. Estrogen stimuliše mastocite u crevima, a mastocoiti stvaraju histamin, koji je krivac za alergijske simptome.

Poremećen sluh


Neke žene tvrde da im postaje teško da pred menstruaciju odvoje pozadinske zvukove od onih glavnih i da čuju ljude šta im govore. Druge su preosetljive na zvuke i sve im je preglasno i previše bučno.

Opsesivno čišćenje


Slično nagonu gneždenja pred kraj trudnoće. Pojedine žene imaju neizdrživu potrebu da baš tih dana očiste i srede i dovedu neke stvari u red. Ali ne onako klasično. Udube se u detalje koji im inače ne smetaju, zavuku se iza frižidera ili ribaju četkicom za zube detaljno prekidače na šporetu (ako niste imali ideju kako da ih oribate kvalitetno, eto vam je gratis).

Drugačiji miris kože


Koža miriše drugačije, intenzivnije,neprijatnije - neke žene tvrde da ima miris metala.

Gasovi


Nekima se dešava rolerkoster po emocijama, a nekima po crevima. Posledica toga? Količina gasova tolika da je druženje neprihvatljivo, a odlazak na posao neprijatnost kojoj nema premca.



via GIPHY

Ovo su samo neki od neobičnih simptoma PMS-a. 
A da li i vi imate neke ovako uvrnute? Ili samo one klasične? 

Podelite sa nama u komentaru!

Новији пост Старији пост Почетна

6 коментара:

  1. Анониман5/06/2019

    Ja se skroz ukočim, i zglobovi i kosti i mišići, potpuno drugačiji osećaj sopstvenog tela imam pred menstruaciju. Mučnina, depresivne misli i osećaj kao da ću da se razbolim.

    ОдговориИзбриши
  2. Ja imam bolove kad treba da dobijem boli me ledja stomak imam bubuljice po licu sad osecam mali bol sa leve strane tu gde su rebra dali i to pada u mestrualne bolove molim odgovore

    ОдговориИзбриши
  3. Imam kratak dah pred menstruacija! Kako da uklonim te simptome. Hvala u napred

    ОдговориИзбриши
  4. Problemi sa kratkim dahom ...nisam povezivala to sa PMSom ali sam počela ..unazad par meseci obraćati pažnju i to je to ..Ima li nešto što bi pomoglo

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pregled kod lekara je najbolje rešenje. Nije uobičajen simptom. On će otkriti koji je tačno uzrok tome, pa u skladu sa tim ponuditi rešenje.

      Избриши

A šta Vi mislite o ovoj temi?