Zašto se javlja sluzava menstruacija - Moj ciklus
search

Zašto se javlja sluzava menstruacija

By | 3 comments
Da li vas brine sluzava menstruacija? Saznajte šta može biti uzrok ove pojave, kao i da li treba odmah da idete kod lekara ili ne.



Sama menstruacija podrazumeva krvarenje i svi znamo kako krv izgleda. Ipak, ruku na srce, menstrualno krvarenje je malo specifično i može vam izazvati bujicu neodumica i pitanja. Ponekad je to neprijatan miris menstruacije, a ponekad njena boja. I taman pomislite kako je sve u redu, primetite da imate neke ugruške ili još bolje tragove nekakve sluzi u menstruaciji.

Sluzava menstruacija - uzrok


Sluz nije neobična pojava u vagini i tada govorimo o vaginalnom sekretu. Osnovni razlog pojave sluzave menstruacije kada se velika količina vaginalnog sekreta koji je uvek prisutan u vagini pomeša sa menstrualnom krvlju. 

To će biti izraženije ako imate oskudnu i kratku menstruaciju.

Sigurno ste već primetili da je često menstrualno krvarenje praćeno i potrebom za pražnjenjem stolice. Ovo je još jedna situacija kada se usled naprezanja može izbaciti više vaginalnog sekreta i kada je veća verovatnoća da ćete  primetiti da imate sluz u menstruaciji.

To je sve manje-više normalno, ali ulošci i tamponi obično upijaju sve te sadržaje i mi baš i nemamo prilike da izanaliziramo njihov sadržaj. 

Ako isprobate čari menstrualne čašice, onda ćete redovno imati uvid u boju, miris i konzistenciju menstrualne krvi.


Kada govorimo o uzroku pojave sluzi, treba imati na umu i šta je zapravo menstruacija. To nije klasično krvarenje usled povrede. To je izbacivanje sloja endometrijuma koji se svaki mesec formira sa ciljem da "ugosti" oplođeno jajašce. Kada do toga ne dođe, on se izbacuje u vidu menstrualne krvi. To itekako može biti sluzavo iskustvo i definitvno nije čista , retka krv.

Da li je sluzava menstruacija razlog za brigu?




U suštini nije, ali vi najbolje poznajete svoje telo i znate da li je to što vidite neka drastična promena. Ako vidite da to jeste neuobičajeno ili ako vas muči sluzava i bolna menstruacija, nije na odmeet da posetite svog lekara i ustanovite tačan uzrok ove pojave. Naravno, nije na odmet da odete i ako nemate bolove, a zabrinuti ste.

Zapravo, ovde je bitno da ustanovite šta je uzrok pojačanog vaginalnog sekreta. Ukratko, to može biti :
  • bakterijska vaginoza
  • gljivična vaginalna infekcija
Onda kada eliminišete mogućnost infekcija i saznate uzrok sekreta, sluz u menstruaciji ne treba da vas zabrinjava. 
Новији пост Старији пост Почетна

3 коментара:

  1. Meni se pocelo pojavljivati od skoro....

    ОдговориИзбриши
  2. Imam problem s menstruacijom dobila sam i evo nekih 2ipo tjedna smanjuje se krvarenje ali nikakl da prodje skroz svaki put kad mislim da prolazi pojavi se malo krvarenje ili manji ugrusak krvi

    ОдговориИзбриши

A šta Vi mislite o ovoj temi?