Krvarenje u menopauzi nije mala stvar! - Moj ciklus
search

Krvarenje u menopauzi nije mala stvar!

By | 5 comments
Ako vam se javi krvarenje u menopauzi, morate da znate da je to jako ozbiljna stvar. Saznajte koji su uzroci krvarenja u klimaksu i metode lečenja.



krvarenje u menopauzi



Zašto je vaginalno krvarenje u menopauzi opasno, kada ste godinama pre toga bezopasno jednom mesečno krvarili i ništa vam nije bilo?

E pa ovako!

Menopauza i menstruacija ne idu zajedno!

Menopauza ili klimaks su period u životu žene kada menstruacija prestaje sasvim. Pre menopuaze sledi perimenopauza kao uvod u ovo stanje. Tada se mogu javiti neredovne menstruacije, obilna menstrualna krvarenja, tačkasta krvarenja i menstruacija može izostati po par meseci i javiti se opet. U ovom burnom periodu, svašta se dešava i sve je moguće.

Menopauza je ipak nešto drugo.

Konstatuje se da je žena ušla u menopauzu onda kada nije imala menstruaciju duže od godinu dana. Dodatno, menopauza se može utvrditi na osnovu nivoa FSH hormona. U menopauzi telo više ne oslobađa jajašca, nema ovulacije i menstruacija prestaje sasvim i zauvek. Svako krvarenje posle menopauze smatra se ozbiljnim i abnormalnim i razlog je da posetite svog lekara.

Dakle, menopauza i krvarenje nisu dobar spoj!

A da li su opasan?

Zavisi od samog uzroka krvarenja žena posle menopauze.

Krvarenje u menopauzi - uzroci

 

Krvarenje u klimaksu mogu izazvati mnoga stanja, kao što se sledeća:

Atrofija endometrijuma


Endometrijum je tkivo koje oblaže unutrašnjost materice i regauje na nivo estrogena i progesterona. Tokom trajanja menstrualnog ciklusa, ono pod uticajem hormona zadeblja, a zatim se i izbacuje iz tela u vidu mesečnog menstrualnog krvarenja. U menopauzi više nema menstruacije, ali nizak nivo estrogena u postmenopauzi može da uzrokuje da endometrijum postane previše slab i tanak i da počne da se raspada. To može uzrokovati krvarenje u menopauzi.

Hiperplazija endometrijuma


 Ovo stanje je potpuno suprotno atrofiji endometrijuma. Nakon menopauze, može se desiti da imate višak estrogena i manjak progesterona. U tom slučaju, endometrijum zadebljava i može izazvati krvarenje u menopauzi posle godinu dana. U nekim slučajevima, ćelije endometrijuma mogu postati se deformisati i pretvoriti u tumor.

Atrofija vagine


Atrofija vagine je takođe problem koji se javlja u menopuazi usled manjka estrogena. Tada zid vagine postaje tanak, suv i upaljen. U najvećem broju slučajeva, krvarenje se tada javlja usled trenja odnosno najčešće je to krvarenje posle seksa.

Polipi i miomi


Miomi nisu retkost uopšte kod žena u menopauzi. To su izrasline koje rastu unutar materice ili na njenom spoljašnjem zidu. Ove izrasline su benigne, ali mogu izazvati komplikacije kao što su obilna menstrualna krvarenja ili krvarenje u menopauzi kada žena ostane bez menstruacije.

Rak


 Ovo nije nimalo naivan uzrok krvarenja u menopauzi, premda ne možemo reći ni da su ovi prethodni sasvim bezazleni. Kod raka, izrasline nisu dobroćudne, mogu da se šire i metastaziraju i simptom ove nemile pojave je najčešće krvarenje u menopauzi. Govorimo naravno o raku materice, grlića materice i u tom vaginalnom području.

Lekovi


Medicinska sredstva kao što su neke vrste hormonskih lekova ili onih koji razređuju krv u nekim slučajevima mogu kao sporedan efekat imati i vaginalno krvarenje kod žena posle menopauze.

Polno prenosive bolesti


Infekcije  kao gonoreja, herpes ili hlamidija mogu izazvati krvarenje posle seksa. Obično to nije tako obilno krvarenje, ali svakako nije za zanemarivanje.

Nesumnjivo je da obavezno treba da se javite kod lekara ako primetite krvarenje u klimaksu. Najbolje je da ne čekate da prođe, već da se javite dok krvarenja još ima. Ovo će pomoći da se lakše utvrdi izvor krvarenja, a time i uzrok krvarenja u menopauzi.

Kako će lekar utvrditi uzrok krvarenja u menopauzi?


Fizičkim pregledom i testovima koji mogu da uključuju:
  • transvaginalni ultrazvuk
  • biopsiju endometrijuma
  • sonohistografiju
  • histeroskopiju
  • kiretažu


Krvarenje u postmenopauzi lečenje


krvarenje u klimaksu



Neki vid lečenja krvarenja u klimaksu biće neophodan, u zavisnosti od uzroka.

  • Hormonska terapija može da uključuje terapiju estrogenom i porgesteronom. Estrogen se daje kada se ustanovi manjak ovog hormona i tada krvarenje izazivaju uglavanom stanja kao što su atrofija endometrijuma i atrofija vagine. Terapija progesteronom vrši se kada je uzrok krvarenja posle menopauze manjak progesterona što dovodi do hiperplazije endometrijuma. 
  • Histereskopija i kiretaža su procedure kojim se fizički uklanjaju miomi ili zadebljali endometrijum
  • Histerektomija se odnosi na kompletno uklanjanje materice i to je zahvat koji se radi onda kada se biopsijom utvrdi da je uzrok krvarenja posle menopauze rak materice ili grlića materice.
  • Antibiotoici ukoliko su uzrok krarenja u menopauzi neke prenosive infekcije.
  •  Podmlađivanje intimne regije, lubrikanti i slično  kada je suvoća vaginalnog područja uzrok iritacija i krvarenja posle seksa.

Može li se krvarenje u menopauzi sprečiti?

 

Svakako, možete dosta da učinite za svoje zdravlje i ovo su mere preventive koje treba da preduzmete:
  • Idite na redovne preglede kod svog ginekologa, u periodima kako vam je preporučeno. Kod nekih je to godinu dana,kod nekih je period kraći. Jednom godišnje obavezno i bez izgovora! To će pomoći da se određena stanja identifikuju ranije pre nego što postanu problematična!
  • Održavajte zdravu i normalnu telesnu težinu. To znači da treba da se hranite zdravo i redovno vežbate.


Kao što vidite menopauza i krvarenje uvek, ali UVEK, zahtevaju odlazak kod lekara!

čak i kada se krvarenje javi samo jednom, 
i ako je malo 
ili ako je samo braon iscedak u pitanju
čak i ako nemate ama baš nikakve druge simptome. 

Da, čak i onda kada niste sigurni da je uopšte krvarenje u pitanju

Za svaki slučaj!

Новији пост Старији пост Почетна

5 коментара:

  1. Анониман1/09/2019

    Već 10 godina nemam ciklus. Sada mi se javilo krvarenja, veoma malo ali sam se baš prepala. Može li mi neko pomoći, baš me je sfrah da podjem kod ljekara

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Najbolje će pomoći baš lekar. Zato idite obavezno i bez odlaganje.

      Избриши
    2. Анониман5/13/2022

      S obzirom da je pitanje postavljeno jako davno mozete li mi odgovoriti da li ste bili kod ljekara? Jeste li odkrili uzrok..imam isti problem i jako me strah..hvala Vam na odgovoru u naprijed

      Избриши
  2. Imam pedeset godina i mislim da sam u menupauzi i telo mi se lose oseca i stalno nervozu sta je dobro da se pije

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Crvena detelina je najbolji preparat za menopauzu. Kapi crvene deteline možete poručiti u našoj prodavnici, na ovom sajtu.

      Избриши

A šta Vi mislite o ovoj temi?