Čaj od virka za žene - za mestrualne tegobe, PMS i neplodnost - Moj ciklus
search

Čaj od virka za žene - za mestrualne tegobe, PMS i neplodnost

By | 15 comments
Imate problematične menstruacije? Želite potomstvo, ali vam baš ne ide? Probajte čaj od virka koji se smatra blagoslovom za žensko zdravlje. Evo zašto!

Virak biljka


virak biljka
Virak, vrkuta, rosanica ili gospin plašt


Biljka virak naziva se još i vrkuta, rosanica ili gospin plašt. Kažu da na njenim listovima svaki dan ostaje po kap rose (otuda rosanica), a verovalo se u davna vremena da ima i magična svojstva i da može da pretvori srebro u zlato. Možda nije stvarno magična u ovom alhemičarskom smislu, ali ima sjajna lekovita svojstva, posebno za žene i brojne probleme ženskog zdravlja.

Virak je biljka relativno niskog rasta sa specifičnim širokim listovima koji su prekriveni sitnim dlačicama. Cveta zelnkasto -žutim cvetovima od juna do avgusta, a bere se u junu i julu, jer se smatra da je koncentracija lekovitih supstanci u njoj tada na vrhuncu.

A koje su to supstance koje se nalaze u vrkuti?



Ova biljka bogata je salicilnom kiselinom, taninima, esencijalnim uljima, fitosterolima, vitaminom C i brojnim mineralima

Vrkuta se na različite načine koristi za zadravlje, a jedna od najcenjenijih njenih sposobnosti jeste zaceljivanje rana. Može se od nje praviti čaj, obloge, tinkture, sredstva za ispiranje. Osim toga, virak se korsiti i za mršavljenje i za negu lica. Ipak, mi ćemo se trenutno osvrnuti samo na ona svojstva  koja se odnose na žensko zdravlje.  U te svrhe, najviše se upotrebljava kao čaj.

Virak čaj za žene


virak čaj za žene


Ima dosta prirodnih preparata koji su dobri za žensko zdravlje, počevši od zlatne make koja tek poslednjih godina dobija na popularnosti. Brojni travari tvrde da je i čaj od virka lek za sve ženske boljke, a ovo su neke od njih:

Virak čaj za policistčne jajnike, fibrome i miome

                 
Baš kao  što sam naziv sugeriše, policistični jajnici se manifestuju kao veći broj vodenih cisti na jajnicima. Ovo je poprilično ozbljan problem, a uzrok je najčešće hormonskog porekla odnosno višak muških polnih hormona. Čaj od virka je odličan za balans hormona, a pre svega utiče na povećan nivo progesterona, koji je neophodan za redovno dobijanje ciklusa. 

Neredovne menstruacije, samo su jedan od neprijatnih simptoma policističnih jajnika. Tu su još i specifična maljavost, gojaznost u predelu stomaka, akne, izostanak ovulacije, pa samim tim i neplodnost kod žena.

Čaj od virka za policistične jajnike je odlična stvar. Ne samo za njih, već i za sve ostale promene na materici i janjnicima - fibrome, miome i slično. 

U ovom konkretnom slučaju, kada su policisitični jajnici u pitanju, čaj od virka najbolji je u kombinaciji sa hajudčkom travom.

Kako se priprema virak čaj za policitične jajnike i kako se koristi?

Ukoliko imate ovaj problem, najbolje je napraviti mešavinu čaja . Dakle, nabavite jednake količine čaja od virka i hajdučke trave  i pomešajte. Ovu mešavinu čuvate na  suvom i tamnom mestu, najbolje u nekoj papirnoj kesi. Pripremate ga tako što 3 kašike mešavine sipate u litar provrele vode. Poklopite i ostavite da odstoji dok se ne prohladi. Pijete 3 puta dnevno.


Čaj protiv krvarenja iz materice


Virak čaj je bogat taninom koji ima astrigentska svojstva i usporava krvarenje. Usled toga, često se ovaj čaj preporučuje posle vađenja zuba, a odličan je i onda kada imate obilne menstruacije. Iako ga možete piti bez mešanja. iskustva govore da u ovom slučaju, najbolje efekte daje u kombinaciji sa hajdučkom  travom, kantarionom i rusomačom. Rusomača je takođe biljka koja je cenjena po tome jer zaustvalja krvarenja.

Važno: Nemojte se lečiti na svoju ruku. Ukoliko primetite krvarenje, posebno ako sumnjate da vam se javila menstruacija u trudnoći, ali i u svim ostalim slučajevima kada ne očekujete menstruaciju, posavetujte se sa lekarom.


Kako pripremiti čaj protiv krvarenja iz materice?

Pomešajte sledeće:
  • 100 g čaja od virka
  • 100g čaja hajdučke trave
  • 100g rusomače
  • 100 g sušenog kantariona


Stavljate kašiku mešavine u šolju proključale vode i ostavite 10 minuta.

Ovakav čaj može biti dobar posle porođaja ili spontanog pobačaja, a smatra se da je odličan za sve neregularnosti na materici  koje mogu izazvati kravrenja. Jer, da podsetimo - virak ima sposobnost da zaceljuje.


Čaj od virka protiv menstrualnih bolova


čaj od virka
Cvet virka


Veliki broj žena i devojaka ima problema sa bolnim menstruacijama. Neke od njih ne mogu da funkcionišu normalno tih dana. Virak je odličan čaj protiv menstrualnih bolova. Ublažava grčeve, deluje protivupalno, a najbolji je u kombinaciji sa čajem od lista maline koja takođe opušta mišiće materice.

Kako pripremiti čaj od virka protiv menstrualnih bolova?

Jendostavno napravite mešavinu ova dva čaja. Kašiku mešavine prelijte sa čašom proključale vode i ostavite da se ohladi.

Virak čaj za plodnost


Sve je veći broj parova koji imaju problem da dobiju potomstvo. Jedan od mnogobrojnih uzroka ovog problema može biti i u policističnim jajnicima, ali i u slaboj materici i generalno lošem imunitetu. To je kompleksan problem ali ovo možete probati jer virak čaj za plodnost i ovde ima svoju ulogu.

Već smo pomenuli kako se dobro bori sa cistama na jajnicima. Pošto ova biljka ima astrigentska svojstva, odnosno stvara kontrakcije mišića ukljuiujući i one na zidu materice. Ona jača matericu i time stvara bolje uslove za plodnost. Iz istog razloga čaj od virka preporučuje se i u zadnjim mesećima trudnoće. Jačanje zida materice omogućava lakši porođaj.

Važno: Čaj od virka nije poželjno da pijete u prva tri meseca trudnoće, jer postoje šanse da izazove pobačaj. Za jačanje materice, najbolje je koristiti ga u zadnjem tromesečju , a za sprečavanje pobačaja u drugom trimestru ili još bolje, kao preventivu, pre trudnoće.

Iskustva žena govore da čaj od virka za plodnost najbolje rezultate daje u kombinaciji sa čajem od macine trave ili očajnice . Obe biljke treba da izbalansiraju hormone i sam menstrualni ciklus, a to je uostalom i preduslov za začeće.

Kako se priprema čaj od virka za plodnost?

 Jednu supenu kašku čaja prelijete sa dva decilitra proključale vode. Pijete tri puta dnevno, svaki dan.

Kako se prirpema čaj od macine trave za plodnost?

Kafenu kašičicu macine trave prelijete sa dva decilitra vrele vode.Prohladite i pijete bar 2 puta na dan.

Možete napraviti odmah i mešavinu čaja, ali je bolje da ih prirpremate posebno.

Obratite pažnju: Čaj od macine trave ne pijete tokom menstruacije. Privremeno prekidate. Čaj do virka pijete i tad!

Za rezultate, potrebno da pijete ove čajeve bar tri meseca!


Čaj od virka - iskustva


Odmah da vam kažemo da je čaj od virka gorko iskustvo. No,ima rešenja. Ako vam sa čajem ne ide, tu su kapi od virka koje deluju još i bolje!

Vrkuta je stari lek za ženske tegobe i  mnogi travari će vam preporučiti ovaj čaj. Ipak, ako potražite naučne studije o tome kako  i zašto on deluje na menstralne grčeve, menstrualna krvarenja, hormonski disbalans, miome i ciste, fibrome pa čak i na pojačan beli sekret, ostaćete  kratkih rukava.   Ostaje vam zato sa se oslonite na iskustva sa čajem od virka. A ona su za svaku pohvalu.

Žene koje su probale ovaj čaj smatraju ga svojim čuvarem zdravlja i rado ga preporučuju. Iako za rezultate treba piti čaj neko duže vreme, mnoge tvrde da su odmah osetile poboljšanja i olakšanja (recimo u slučaju menstrualnih bolova).

Ono što žene često zanima jeste da li može da se pije čaj od virka tokom menstruacije? Odgovor je - može! Štaviše, ukoliko imate obilno menstrualno krvarenje ili menstrualne grčeve i poželjno je!


Gde nabaviti virak i koja je cena


Ovaj čaj možete nabaviti u većini biljnih apoteka i u prodavnicama zdrave  hrane. Pakovanje od 50grama košta oko 280 dinara.





Svaka žena trebalo bi da proba ovaj čaj. Ukoliko ste među onima koje pate od bilo kog simptoma PMS-a, bilo da je u pitanju nesnosna migrena ili bolne i otečene grudi, možda je rešenje za vaš problem u njemu. Osim toga, dobar je i onda kada prepoznate simptome perimenopauze ili  kada shvatite po nekim simptomima da vas uveliko drma klimaks. Sigurno vam neće vratiti menstrualni ciklus , ali će pomoći da ove periode pune burnih promena lakše pregurate.

Jeste li već probale čaj od virka?

 Ukoliko jeste, podelite sa nama vaše mišljenje u komentaru i dopunite ovu priču ličnim iskustvom.


Новији пост Старији пост Почетна

15 коментара:

  1. Анониман1/24/2017

    Ziva istina. Ja pijem za policisticne jajnike. Za mesec dana su ciste duplo manje i manje ih ima. Ciklus se vrati u normalu i sve funkcionise kako treba.

    ОдговориИзбриши
  2. Super. Drago nam je da je tako. Nadamo se da će ovo iskustvo i drugima pomoći.

    ОдговориИзбриши
  3. Анониман8/27/2017

    Sad ga pijem jer imam miome na materice i obilno krvarenje ali moze da se pije samo caj od virka da ne mesam sa hajduckom travom dali ce mi stati menstruacija

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. MOže da se pije i bez hajdučke trave ako ste iz nekog razloga osetljivi na nju. Možete probati i kapi od virka, iskustva su isto zadovoljovajaća. Dobra alternativa za one koji ne vole čajeve.Takođe, iskustva govore da su dobre i antimiom kapi koje imaju miks biljaka.

      Избриши
  4. Ja sam pocela da pijem caj od virka vec 8 dana ga pijem. Vec 9 mjeseci radimo na bebi u medjuvremenu se pojavila vodena cista za koju mislim da je pukla jer sam imala uzasne bolove. I evo vec drugi mjesec kako mi se unormalila menstruacija. Nadam se da cu vec sledeceg mjeseca ostati trudna posto mi se unormalilo sve. Nadam se da ce mi ovaj caj pomoci.

    ОдговориИзбриши
  5. Анониман12/12/2017

    Zanima me da li caj od virka deluje i na polipe na materici?

    ОдговориИзбриши
  6. Interesuje me nacin koriscenja caja kod neredovnih menstruacija.,tj kod izostanka menstruacija.Nalaxi hormona su uradjeni,relativno su dobri.Jedino je kortizol povecan(650 jutarnji,580vecernji)

    ОдговориИзбриши
  7. Анониман7/22/2018

    Da li kontracepcija moze da dovede do spontanog pobacaja

    ОдговориИзбриши
  8. Vec neko vreme pokusavamo da ostanem u drugom stanju i ne desava se ,koleginica mi je preporucila ovaj caj. Mene interesuje koliko je potrebno da se pije da bi doslo do rezultata. Unapred hvala.

    ОдговориИзбриши
  9. Mene zanimaa pozitivni komentari da li ima da je nekome ovaj caj zaista pomogo i u cemu jer sam i ja pocela da ga koristim unapred hvala


    ОдговориИзбриши
  10. Cao. Nova sam ovde i zelim da podelim moje iskustvo. Pila sam caj od virka mesec dana naravno radili smo na bebi sl. Menst. nisam dobila pokazale se dve crtice. Ali nije tajalo dugo posle par nedelja mised ab pa kiretaza. Ali ne odustajem pijem opet caj od virka pauza mesec dana i nadamo se opet dve crtice uskoro.

    ОдговориИзбриши
  11. Caj od virka sam pocela da pijem jer ulazim u menopauzu i moji ciklusi su postali neredivni. Vec dve godine dobijam svaki drugi mesec. Samo dva dana sam pila caj i mesecno krvarenje se pojavilo tacno na vreme. Ko bi rekao!

    ОдговориИзбриши
  12. Da li čaj od vitka smanjuje obilno menstrualni krvarenje

    ОдговориИзбриши

A šta Vi mislite o ovoj temi?