Da li se farbati u toku menstruacije? - Moj ciklus
search

Da li se farbati u toku menstruacije?

By | 3 comments
Koliko puta ste se pitale da li se farbati u toku menstruacije? Mnoge žene čule su da to ne valja raditi tokom tih dana. Da li je to istina ili mit?



Ukoliko potražite iskustva na internetu, ali u svom okruženju, čućete razna mišljenja:
  • Neke žene tvrdiće da ne valja ni prati kosu tokom menstruacije,a kamoli je farbati. Uzele su to zdravo za gotovo kao savršeno upakovan savet i nisu ni probale da eksperemntišu sa tim. 
  • Druge će reći da je potpuno besmisleno verovati da farbanje kose za vreme menstruacije ima drugačije efekte. Isprobale su i n ikad nisu primetile razliku.
  • Treće će tvrditi iz sopstvenog iskustva da su nekad omanule, da farba nije htela da se primi ili da su dobile neku pogrešnu nijansu, te da se više ne dvoume oko toga da li se farbati u toku menstuacije.
I, šta onda da radite?

Imaju li menstruacija i farbanje ikakve veze?




Može biti. Sigurno ste primetile kako hormoni luduju kada dobijete menstruaciju. Kosa postane beživotna i masna, izađu vam bubuljice koje svima jasno iz aviona stavljaju do znanja da ste dobile.
Menstruacija je vreme hormonskih promena koje na svaku ženu utiču drugačije. Neke imaju bolne iotečene grudi, neke masnu kosu, neke neznatne promene u telesnoj temperaturi i užasnu osetljivost i nervozu. I nije retkost da mnoge žene žele da promene ceo svet, jer im ide na živce tih dana. A kada to ne mogu, požele bar da promene boju kose.
Mnoge od ovih promena utiču na našu kosu i nije besmisleno pitanje je da li se farbati tokom menstruacije. One žene kojima se kosa tih dana mnogo masti, sigurno se pitaju da li će to da utiče na to kako i koliko će se farba za kosu primiti. Da li promene u nadražajima i osteljivost mogu izazvati rekcije na farbu i hemikalije.


Stvari stoje ovako:


Ukoliko se farbate u neku svetliju nijansu, kao što je plava, crvena ili svetlo smeđa, može se desiti da budete nezadovoljne nijansom boje, jer farba ne može da se zadrži lepo na masnoj  kosi. Posebno kada farbate samo izrastak jer tu je kosa obično najmasnija. U tim situacijama, najboilje je da preksočite farbanje tokom krvarenja i sačekate da menstruacija prođe. 
Međutim, sa tamnijim farbama za kosu uglavnom se ne javljaju ti problemi i tu možete bez razmišljanja da se upustite u farbanje.

Ovo nije pravilo niti postoje naučni dokazi. Samo niz različitih iskustva Svaka žena drugačije reaguje na hormone i na farbu za kosu.

Sa druge strane, koliko puta ste čule savet da pre farbanja, da bi kosa bolje primila boju, ne treba da je perete i da je bolje ako je malo masnija?

Menstruacija zapravo može biti pravo vreme za farbanje!

Da li se farbati u toku menstruacije ili ne?




Svaka žena ima specifičan ciklus. Nisu isti ni u trajanju, ni u načinu na koji ih tolerišemo. Tako je i sa kosom i farbanjem. Ne postoji pravilo ni dokaz da ne treba da se farbate tokom menstruacije.  


Nije loše da isprobate neku aplikaciju za praćenje ciklusa. Postoje razne, a pored toga što vode računa o danima, neke imaju opciju da pratite i druge promene, kao što su one na kosi, raspoloženju ili licu. Možda naučite nešto o svojoj kosi tokom ciklusa.

Apsolutno ništa loše neće vam se desiti. Možemo reći da su to bapske priče. Imajte na umu da u vreme naših baka, farbe nisu bile kao danas. Zato, ne obazirite se. Samo napred!

Najbolji način da saznate da li je ovo istina ili mit jeste da probate. Verovatno nećete primetiti razliku. Ako je i primetite, bar ćete znati da li ovo utiče  na vas, a pitanje  da li se farbati u toku menstruacije više vas neće mučiti.

Da bismo još bolje sagledali ceo problem i pomogli onima koji imaju dilemu, kažite nam svoja iskustva. Podelite u komentaru da li ste farbale kosu tokom menstruacije i da li ste primetili neke promene ili ne.

Новији пост Старији пост Почетна

3 коментара:

  1. Ne prima se boja na kosu za vrijeme ciklusa

    ОдговориИзбриши
  2. Ja sam se farbala za vrijeme ciklusa .Mislim da je bio treci dan i kratko sam imala farbu na glavi od uobicajenog farbanja .Zapravo nije se dobro ni ofarbalo

    ОдговориИзбриши
  3. Mogu da se farbam uvek boja se prima .Neznam da li je do kose boje ili hormona ali normalno se primi boja .

    ОдговориИзбриши

A šta Vi mislite o ovoj temi?