Endometrioza - ovo su simptomi i saveti za lečenje - Moj ciklus
search

Endometrioza - ovo su simptomi i saveti za lečenje

By | Leave a Comment
Vratili ste se od lekara sa informacijom da je endometrioza vaš problem. Pojma nemate šta je to tačno. E pa saznajte baš sve o tome - šta je endometrioza i metode za njenog lečenja.

Pa krenimo redom. Ne sa tim šta je endometrioza, već prvo sa tim kako uopšte na istu da posumnjate.
Šta to ukazuje da je tu?


Endometrioza simptomi


Prvi simptom koji primete žene pre nego što se ustanovi endometrioza jeste karlični bol, a posebno može biti izražen tokom menstruacije




Ovaj bol nije zanemarljiv i nije samo prolazna nelagodnost sa kojom se većina žena bori tokom menstruacije, nego je dosta jak i teško ga je ignorisati. Vremenom, iz ciklusa u ciklus, može da bude sve jači i jači.
To ne mora da bude pravilo. Dešava se da žene sa dosta uznapredovalom endomteriozom osećaju tek neznatne bolove.
Pored karlice, bol se može javiti i u donjem delu stomaka i u donjem delu leđa (bol u krstima). Kod osoba sa emdometriozom, može javiti i bol tokom seksualnog odnosa, kao i tokom mokrenja ili pražnjenja creva ( posebno, opet, tokom same menstruacije).
Pored bola, na endometriozu mogu da ukažu i sledeći simptomi: 




Najveći problem je što ovi simptomi nisu jedinstveni samo za endometriozu, nego se javlaju i ako imate recimo cistu na jajniku ili iritabilni kolon.
No, kako god okrenete, ne treba zanemariti ceo skup ovih simptoma nego se javiti lekaru, a onda ćete dobiti i jasniju sliku šta je zapravo uzrok svi ovih simptoma.

A ako ste to i uradili i rekli su vam da je endometrioza u pitanju, onda treba da znate šta je to.

Zato, objašnjavamo dalje!


Šta je endometrioza?


Blausen 0349 Endometriosis


Endometrioza je usko vezana za endomterij - tkivo koje oblaže unutrašnjost materice. Kada ovo tkivo počne da raste van zidova materica, takvo stanje naziva se endometrioza. 

Ovo tkivo može se tada naći na jajnicima, jajovodima i reaguje na nivo estrogena u organizmu.
Kako?
U normalnim situacijama, endometrij koji je dakle unutrašnjost materice koja zadeblja i jednom mesečno se izbacuje iz tela kroz menstruaciju. 
Ovo tkivo koje je izašlo van materice, ima tendenciju da se ponaša na isti način: zadeblja, raspada se i krvari i to onda, u zavisnosti od toga gde se nalazi,može da izazove gore pomenute simptome. 
Posebno budu izraženi tokom menstruacije.
Eto još jednog razloga više da idete na redovne preglede kod svog ginekologa. Da, diže se buka oko kancera, ali ni endometrioza nije za zanemarivanje. Jer ako se zanemari, može da dovede i do komplikacija.
Pa da objasnimo i njih!

Endometrioza komplikacije


Endometrioza i trudnoća


Neplodnost i poteškoće sa ostajanjem u drugom stanju vrlo često idu u paru sa endometriozom. Jedan od načina na koji se to dešava jeste da tkivo koje se proširilo gde ne treba blokira jajovod i sprema ne može da dopre do jajašca, što je neophodan uslov za oplodnju. Smatra se da 1/3 -1/2 žena sa endometriozom može imati problem sa neplodnošću. Ostale mogu da ostanu u drugom satnju i normalno iznesu trudnoću.

Rak

Rak je ona strašna reč koju mrzimo i da izgovorimo, ali moramo. Činjenica je da rak jajnika javlja ćešće kod osoba sa endometriozom, a kasnije u životu može se javiti i još jedan oblik raka povezan sa ovim problemom - adenokarcinom. Zato endometriozu ne treba zanemariti i treba pratiti i lečiti.
Endometrioza može privremeno da se stabilizuje u trudnoći, a trajno bi trebalo da prestane u menopauzi.

A može li se ipak javiti endometrioza u menopauzi?


Ovaj problem je osetljiv na estrogen i menopauzi telo proizvodi malo estrogena pa je i šansa da se problem nastavi - manja. Međutim, kod mnogih žena javlja se sumnja u to da li endometrioza u menopauzi zaista prestaje?

Pa, iako je ovo redak slučaj, endomterioza se može javiti i nakon menopauze. Faktori rizika mogu da uključuju recimo hormosnku terapiju koja uključuje estrogen i neke lekove.



Ako primetite ove simptome, bitno je da se javite lekaru. Ali, ne samo tada. Idite redovno na preglede i bez simptoma.

Šta možete očekivati kod lekara?


Pitaće vas gde vas boli, kakva je dužina i obilnost ciklusa, vaše generalno zdravlje i da li postoji istorija sličnih bolesti u vašoj porodici. Pregled može uključivati ginekološki pregled, laboratorijske analaze, ultrazvuk, rentgen ili već neki način da se utvrde abnormalnosti u trbušnoj šupljini ili laparoskopiju ( uređaj sa malom kamerom koji se uvodu u vašu trbušnu duplju i omogućava lekaru da snimi situaciju iznutra) .
Laparoskopija je ujedno i najsigurniji način da se lekar uveri da je u pitanju endometrioza i u kojoj je fazi.

Faze endometrioze


Postoje 4 faze endometrioze, u zavisnosti od lokacije, veličine, broja i dubine endometrijalnih ćelija.


  • minimalna
  • blaga
  • umerena 
  • jaka endometrioza
I šta sad sa njom?
Je li to nešto što je potrebno da trpite zauvek ili ipak postoji neko rešenje za endometriozu!

Nastavite čitanje, ako želite da znati koje opcije lečenja endometrioze postoje!

Edometrioza - tradicionalno lečenje


Tradicionalno lečenje uključuje lekove i operaciju.

Lekovi uključuju:
  • lekove protiv bolova - kao Brufen koji treba da smanji simptome, ali ne utiče na sam problem u korenu
  • hormonska terapija - može smanjiti bolove i pomoći da dovedete hormone unoramlu, a time i rast endometrijalnog tkiva
  •  gonadotropin oslobađajući hormoni koji uvode žene u menopauzu i sprećavaju stvaranje estrogena


Operacija je korak kojem se pribegava kod žena koje žele da ostanu u drugom stanju a endometrijalno tkivo to sprečava. Ovakvom operacijom uklanja se višak tkiva a reproduktivni organi ostaju netaknuti.

U najgorem slučaju, kada je endometrioza baš uznapredovala i stvara ogromne bolove i probleme, preporuka je histerektomija.

 Endometrioza lečenje prirodnim putem

Topla kupka


Ovo nije trajno rešenje, ali je brza pomoć onda kada imate jake bolove. Topla obloga ili kupka opustiće mišiće i smanjiti grčeve.

Fizička aktivnost


Fizička aktivnost nije slučajno savet koji se svuda pominje kao parametar zdravog života. U ovom slučaju pomaže da se izbaci višak estrogena, a time i smanji rizik od endometrioze.

Kapi virka



Kapi virka odlične su za žensko zdravlje, a da li su dobre i kada je endometrioza u pitanju? O jesu, itekako. 

Prvenstveno, mogu sprečiti problem tako što smanjuju obilna mestrualna krvarenja, pa je i rizik od retrogradne menstruacije manji (objasnićemo kasnije šta je to) 

Zatim, virak jača zidove materice, pa smanjuje šanse da se endometrijum raspe tamo gde ne treba. 

I naposletku, ne treba zanemariti sposobnost virka da sprečava stvaranje novih krvnih sudova (angiogeneza), procesa koji ubrzava rast nekih tkiva, ćelija pa i tumora.


Ishrana i endometrioza

Smatra se da namirnice koje povećavaju nivo estrogena nisu dobre za žene koje pate od endometrioze. U tom smislu, preporuka je da se izbegavaju: crveno meso, mlečni proizvodi, beli hleb, šrećer, transmasti, alkohol, kofein, veštački dodaci u hrani. Drugim rečima, ishrana treba da je raznovrsna i zdrava, zasnovana na pravim i celim namirnicama, a ne na prerađevinama. To uključuje piletinu, ribu, voće, povrće, orašaste lodove,integralne žitarice, omega 3 i omega 6 masne kiseline. Slično propagira i PMS dijeta.

Endometrioza čaj



Čaj od virka je dobar, a odlična je i ova kombinacija suvih materija: 

  • 15 g nevena
  • po 20g mažurana, virka i kantariona
  • po 30 g imele i kore vrbe 



To sve pomešate u jednoj većoj posudi da napravite mešavinu. Svaki dan pijete čaj koji pravite tako što ćete jednu kašičicu ovog čaja preliti sa šoljom vrele vode. Ostavite da stoji pa iscedite nakon 10 minuta i pijte.

Pijte bar mesec dana pa vidite kako stoje stvari i da li treba da nastavite.

I na kraju, red je da objasnimo i zašto nastaje endometerioza, pa da imate uvid u to može li se nekako sprečiti!



Endometrioza uzroci




Dan danas o uzrocima endometrioze se samo nagađa i ne postoji samo jedna stvar u koju može upreti prstom i okriviti je za nastanak ovog problema. Dakle, spisak uzroka je raznolik.

Na vrhu spiska je retrogradna menstruacija!

Šta je sad pa retrogradna menstruacija, pitate se?

Pa, dešava se sledeće: Kada žena ima menstruaciju, jedan deo krvi može da iscuri gde treba, dok jedan deo može kroz jajovode da otputuje do stomačne šupljine. Ta krv koja se vraća u telo, zapravo je retrogradna menstruacija. Ovi komadići tkiva i krvi zakače se za neko mesto i tu srastu i počnu da se ponašaju kao tkivo endometrijuma - krvare kada je menstrualno krvarenje i kada ta krv dođe u kontakt sa unutrašnjim organima, to može da izazove bolove.

Druga teorija svodi se na pretpostavku da dolazi do transformacije ćelija u organizmu u ćelije nalik endometrijumu, a pod dejstvom hormona, imunih faktora i slično. Takođe, smatra se da je moguć i transport endometrijalnih ćelija kroz krv i limfu do drugih delova tela

Sledeći mogući uzrok jeste - operacija. Naime, smatra se da nakon carskog reza ili histereketomije ćelije endometrijuma mogu da se zakače za neko obližnje tkivo ili rez.

I na kraju, kao poslednji faktor, navodi se i poremećaj imunog sistema koji nije sposoban da uništi endometrijalno tkivo koje je van materice. Pošto skoro sve žene imaju retrogradnu mestruaciju, ovo može biti faktor koji utiče na to da se neke izbore sa endomtrijalnim ćelijama, a kod nekih one prerastu u endometriozu.

To faktički znači da su neke žene sklonije ovoj pojavi.


Da li ste u riziku? Koji su to rizični faktori?



Endometriza je prilično podmukla i možda ne tako očigledna boljka. Nadamo se da smo je ovim ipak malo bolje razotkrili!


Новији пост Старији пост Почетна

0 коментара:

A šta Vi mislite o ovoj temi?