Šta je oligomenoreja? Uzroci, simptomi i saveti za lečenje - Moj ciklus
search

Šta je oligomenoreja? Uzroci, simptomi i saveti za lečenje

By | Leave a Comment
Oligomenoreja je jedan oblik neredovne menstruacije. Saznajte kakav, koji su njeni uzroci i kako se ona može dovesti u red.



oligomenoreja



Dužina normalnog menstrualnog ciklusa varira od žene do žene. Smatra se normalnim da se menstruacija javlja na 21 dan, kao što se smatra normalnim da se javlja na 35 dana. Za prosek se uzima da ciklus traje 28 dana.



Kada je oligomenoreja vaš problem, onda je dužinu ciklusa prilično teško utvrditi.

Šta je oligomenoreja? 


Oligomenoreja je stanje u kojem je menstrualni ciklus duži od 35 dana. Takođe, oligomenorejom se smatra stanje u kojem žena ima 4-9 menstruacija godišnje (jer se javljaju ređe ili se uopšte ne jave neki mesec).


Menstrualni ciklusi u ovom slučaju mogu biti nepredvidljivi i može biti teško planirati neke događaje, odnosno menstruacija vas može neprijatno iznenaditi onda kada joj se ne nadate.


Osim toga, teško je u ovakvim uslovima odrediti kada je ovulacija, ima li je uopšte, a samim tim i planirati trudnoću. Tako se dešava da žene koje imaju problem sa oligomenorejom ne mogu da ostanu u drugom stanju ili pak ostanu trudne i onda kada to uopšte ne očekuju.

Svima se ponekad desi abnormalnost u menstrualnom ciklusu i to da se on javi ranije ili da menstruacija kasni neki dan. Uzroci mogu biti razni - od antbiotika, preko stresa pa do nekih drugih. Međutim, kada je oligomenoreja u pitanju, onda često dođe  i do preskakanja celog jednog krvarenja ili ono bude jako kratkotrajno i slabo. Može se desiti da već sledeći put javi obilno menstrualno krvarenje praćeno grčevima i bolovima.

Da li je to kada izostane menstruacija jedan mesec zapravo amenoreja?

Ne baš!

Oligomenoreja i amenoreja - razlike


Još jedan oblik neredovne menstruacije i njenog izostanka se javlja, a to je amonereja.

Dok su kod oligomenoreje ciklusi neregularni, kod amenoreje dolazi do potpunog prestanka menstruacije.

Amenoreja se dijagnostikuje kada prođe 6 meseci bez menstruacije. Oligomenoreja se dijagnostifikuje nakon 3 meseca bez menstruacije.

Sada, kada smo objasnili šta je oligomenoreja, hajde da vidimo detaljnije koji su njeni uzroci i koji su simptomi po kojima se prepoznaje.

Uzrok oligomenoreje


oligomenoreja uzroci



Da biste uopšte ustanovili da li imate oligomenoreju bitno je da menstrualni ciklus bude dobro uspostavljen. To se u najvećem broju slučajeva uveliko desi do navršene 16. godine života.

A evo i zašto je to bitno!

Oligomenoreja kod adolescenata


Oligomenoreja koja se javlja kod adolescenata je najčešće uzrokovana nezrelošću organizma i nedostatkom sinhronizacije  u radu hipotalamusa, hipofize i jajnika. 

Hipotalamus je deo mozga koji kontroliše mnoge procese i osnovne funkcije u organizmu, a između ostalog luči hormone koji regulišu rad hipofize. Ona je tada stimulisana da stvara hormone koji utiču na rast i reprodukciju. Nesinhronizovanost u njihovom radu razlog je zašto neregularni ciklus nisu retkost kod devojčica u prvih par godina, kao ni onda kada se žena približava menopauzi.


U ovom slučaju oligomenoreja se smatra normalnom i nije razlog za brigu.

Oligomenoreja i sindrom policističnih jajnika




Uzrok oligomenoreje može biti i sindrom policističnih jajnika. U ovom slučaju, uzrok je nepravilan odnos muških i ženskih hormona u organizmu.

Ostali uzroci oligomenoreje


Osim hormonskih poremećaja, tu su i faktori kao što su:
  •  stres
  • hronična bolest
  • neuhranjenost ali i prekomerna gojaznost
  •  preterano vežbanje ili fizički napor
  • prečesta naporna putovanja (saznajte i na koji način putovanje utiče na vaš menstrualni ciklus)
  •  određeni tumori
  • anomalije u strukturi materice ili grlića materice
  •   upotreba steroida
  •  dijabetes
  • bolesti štitne žlezde
  • povišen nivo prolaktina


Najbitnije je ustanoviti da uzrok izostanka menstruacije nije trudnoća.

Evo i koji su prvi simptomi trudnoće.


U velikom riziku su žene koje se bave sportom, a posebno one koje se bave plesom, baletom i sličnim sportovima kod kojih se rade i intenzivni treninzi i drže intenzivne dijete kako bi se održala neka određena telesna težina i telo lakše kontrolisalo.

Simptomi oligomenoreje


Žene sa oligomenorejom mogu imati sledeće simptome:
  • preiod između dve menstrucije je duži od 35 dana
  • neobično kratka menstruacija sa slabim krvarenjem
  •  problemi sa začećem
  • neredovne menstruacije sa nepredvidljivim obimom krvarenja.


Oligomenoreja može rezultirati i neplodnošću i može biti praćena simptomima nedostatka estrogena u organizmu . Ovi simptomi su slični simptomima menopauze, a uključuju nedostatak libida, opuštanje grudi i slabljenje kože, suvoću vagine, krte kosti, valunge.

Oligomenoreja i njeno lečenje


Pošto ima više uzroka ovog problema, pristup lečenju se razlikuje. Uzrok se može utvrditi laboratorijski, kada se dobija slika o stanju hormona u organizmu. U skladu sa tom slikom, lekar pacijentu prepisuje odgovarajuću hormonsku terapiju. Ovo najčešće u slučaju kada se utvrdi da se radi o sindromu policističnih jajnika.

U najvećem broju slučajeva, oligomenoreja se drži pod kontrolom pilulama za kontracepciju.

Ukoliko je uzrok oligomenoreje poremećaj ishrane i preterana fizička kativnost, radi se na vraćanju tela u normalu poboljšavnjem ishrane (ako se radi o neuhranjenosti ili anoreksiji),redukovanjem ishrane (ako se radi o gojaznosti)  i smanjenjem fizičkog napora.

Ako govorimo o oligomenoreji kod adolescenata ili kod žena u perimenopauzi, terapija nije uvek neophodna.

Oligomenoreja prirodno lečenje


Pojedini prirodni tretmani pokazali su se kao delotvorni za lečenje oligomenoreje. To  su uglavnom čajevi za regulisanje hormona kojima se utiče na uzrok problema. U tom smislu čaj za oligomenoreju uključuje crvenu detelinučaj od lista maline, čaj od korena koprive.


Možete isprobati čaj za oligomenoreju od semena korijandera. Kašičicu semena stavite da ključa sa 2 dl vode. Ostavite da ključa dok voda ne ispari do pola. Nakon toga ocedite i pijete. Počnite nekoliko dana pre nego što bi trebalo da dobijete menstruaciju.

Što se ostalih prirodnih lekova tiče, preporučuju se suplementi na bazi biljke crni kohoš, zatim konopljike i angelike  (angelica sinesis).

Konzumirajte dosta namirnica bogatih vitaminom C, jer doprinosi stvaranju estrogena.

Semenke bundeve se smatraju efikasnim načinom za prirodno lečenje oligomenoreje. One su bogate mineralima, ali i esencijalnim masnim kiselinama koje stimulišu produkciju reporduktivnih hormona. Semenke budeve se ispeku i samelju pa se njihov prah koristi. Počnete 14 dana pre očekivane menstruacije. Koristite kašiku praha ujutru pre doručka.


oligomenoreja prirodno lečenje



Pored ovoga, možda najbitnije je da promenite neke navike:

  • Budite fizički aktivni - ali ne preterujte!
  • Održavajte zdravu telesnu težinu
  • Imajte dobro izbalansiran i hranjive obroke
  • Izbegavajte alkohol i cigarete
  • Izbegavajte česta i naporna putovanja


Новији пост Старији пост Почетна

0 коментара:

A šta Vi mislite o ovoj temi?