Prvi simptomi trudnoće - 15 znakova koji vam neće promaći - Moj ciklus
search

Prvi simptomi trudnoće - 15 znakova koji vam neće promaći

By | 13 comments
Saznajte koji su prvi simptomi trudnoće koji mogu ukazati na to da ste ostali u drugom stanju! Otkrijte koji su ti prvi znaci koji vam neće promaći.



prvi simptomi trudnoće




Trudnoća je velika stvar u životu svake žene i donosi gomilu promena. I ne, one se ne odnose samo na stomak koji raste . Promene počinju već na samom početku javljaju se rani simptomi trudnoće na koje treba da obratite pažnju.

Izostanak menstruacije je jedan od pouzdanijih znakova da ste ostali u drugom stanju, ali onda kada željno iščekujete ovaj doživljaj, nestrpljivi ste da uočite prve znakove trudnoće i pre izostanka menstruacije.

Pa, obratite pažnju!

Za neke od ovih znakova trudnoće ste već sigurno čuli, a neki će vas možda i iznenaditi.

Prvi simptomi trudnoće


Odmah da razjasnimo - simptomi rane trudnoće koje eventualno prepoznate na ovom spisku nisu nešto na šta treba da se oslanjate da potvrdite da ste trudni. Da biste bili sigurni da to jeste tako i da je sve u redu potrebno je da:
  • uradite test trudnoće
  • posetite svog ginekologa

Implantacijsko krvarenje


10 - 14 dana nakon začeća sve se dešava na mikronivou. Oplođeno jajašce stvara blastociste koji će da se usade u zadebljali endometrijum. U ovom periodu ( koji u nekim slučajevima može da se pogodi sa datumom kada očekujete menstrualno krvarenje) može se javiti implantacijsko krvarenje. 

Ono se može pomešati sa menstruacijom u trudnoći koja je malo verovatna. Evo kako da napravite razliku:

  • Obim krvarenja je manji. Uglavnom se javlja kao tačkasto krvarenje, primetite ga kada se obrišete . Više se javlja kao sukrvica u sekretu, nego kao krvarenje tokom menstruacije. Može biti rozikaste i braon boje.
  • Može se javiti bol u donjem delu stomaka
  • Krvarenje je slabije i traje kraće od 3 dana.

Povišena telesna temperatura


Bazalna temperatura povećava tokom ovulacije, ali isto tako može biti znak rane trudnoće.

Izostanak menstruacije


Izostanak menstruacije jedan je od ranih i očiglednijih simptoma rane trudnoće. Onda kada se implantacija završi, telo počinje da stvara humani horionski gonadotropin. Većina testova za trudnoću radi na tom principu da detektuje prisustvo ovog hormona u mokraći, pa je vreme da potvrdite da li je izostanak menstruacije posledica trudnoće. Postoje i drugi ralozi zbog kojih menstruacija može biti neredovna, zato je neophodno da svoje stanje potvrdite testom.

Umor


Iako umor može da vas zadesi u bilo kom periodu trudnoće, on je i jedan od ranih simptoma ovog stanja. Usled dejstva progesterona, možete postati jako pospani i zaspati brže i češće nego obično.

Bolne grudi i ostale promene na njima


2-4 nedelje nakon začeća javljaju se promene na grudima kao još jedan očigledan simptom trudnoće.Grudi postaju napete i otečene zbog hormosnkih promena. U početku, ovo možete pomešati i sa bolnim grudima koje susimptom PMS-a.

Kasnije se ovaj znak rane trudnoće povlači i telo se postepeno adaptira na promene u hormonima. 

Simptomi trudnoće uključuju  i druge promene na grudima, kao što je njihov rast i povećanje i tamna boja bradavica.Međutim, ovo nije taj simptom trudnoće pre izostanka menstruacije.

 Promene u raspoloženju


Prvi simptomi trudnoće u prvoj nedelji mogu se ogledati u promenama raspoloženja. Esttrogen i progesteron rastu u trudnoći i to povećanje hormona može da utiče na raspoloženje i na njegove promene. Ovaj simptom često se može pobrkati sa simptomima PMS-a

Nadutost i zatvor


Još jedan simptom koji imitira predmenstrualni sindrom jeste i nadutost. Ona se javlja usled hormonalnih promena koji usporavaju rad digestivnog sistema, a krajnji rezultat može biti i zatvor.

Jutarnja mučnina


Jutarnja mučnina nije baš najraniji simptom trudnoće i verovatno ćete već uveliko shvatiti da vam menstruacija kasni i povezati konce. Iako se zove "jutarnja", mučnina može da se pojavi bilo kad u toku dana. Glad često može biti okidač ovog stanja. I premda nije sasvim jasno zašto se javlja ovaj simptom rane trudnoće, smatra se da ulogu imaju hormoni.


simptomi rane trudnoće


Vrtoglavica


U večini slučajeva, visok i normalan pritisak u trudnoći se spuštaju, a to može da dovede do osećaja vrtoglavice jer se krvni sudovi skupljaju i dotok krvi i kiseonika do glave je usporen.

Glavobolje


Tokom trudnoće, cirkulacija se ubrzava i to moće da dovede do blagih glavobolja kao prvog simptoma trudnoće.

Kratak dah


Povećane potrebe tela za kiseonikom zbog ploda koji raste mogu da izazovu kratak dah kod nekih trudnica.

Vaginalni iscedak


Beli, gusti, neprovidan vaginalni iscedak može se pojaviti kao prvi simptom trudnoće i nastaje usled zadebljanja vaginalnih zidova. Ako primetite da je praćen osećajem svraba ili neprijatnim mirisom, obratite se lekaru da ustanovi uzrok iscedka.

Pojačano lučenje pljuvačke


Ovo nije jedan od onih čestih prvih simptoma trudnoće, ali dešava i treba ga pomenuti. Višak pljuvačke može biti povezan i sa osećajem gorušice i mučnine. Ako imate gorušicu, onda imate višak kiseline u stomaku i telo pljuvačkom pokušava da se izbori sa njom.

A ako vam je preterano lučenje pljuvačke čudno, onda će vam ovaj simptom rane trudnoće biti još čudniji!

Metalni ukus u ustima


Iako nije tačno poznato šta izaziva ovaj simptom, smatra se da je uzrok u fluktuacijama hormona. Neke žene osećaju ovaja ukus ceo dan. Uglavnom nestane nakon prvog tromesečja.

Pojačana žeđ


Još jedan simptom kojem možda nećete odmah pridati značaj, a može biti rani znak trudnoće. Žene češće osećaju žeđ zbog povećanog obima krvi u krvotoku. To sa sobom vuče i druge simptome kao što je pojačano mokrenje.

Krvarenje desni


Kada perete zube, možete primetiti da vam krvare desni i to može biti simptom koji ukazuje na trudnoću (pod uslovpm da vam se to pre nije dešavalo). Usled hormonskih promena desni postaju mekše i osetljivije.


A da li trudnoća boli i oseti li se to nekako?

Nije uobičajeno, ali obratite pažnju na sledeće senzacije:

Prvi simptomi trudnoće bolovi u stomaku


Bolovi u stomaku mogu biti jedan od prvih simptoma trudnoće. Oni mogu biti slični menstrualnim bolovima. U nekim slučajevima, žene mogu imati i neobičan osećaj kao da ih neko štipa iznutra. Zatim, tu je i nadustost koja može izazvati sebi svojstven bol u stomaku.

Prvi simptomi trudnoće nakon za začeća



Nestrpljivi ste? Sigurno se pitate kada  se javljaju prvi znaci da ste trudni i mogu li se prepoznati simptomi trudnoće nakon 5 dana.

Pa, sve zavisi!

Univerzalnog odgovora nema jer ni jedno telo nije univerzalno, kao ni menstrualni ciklus. Ono što važi za jednu ženu, za drugu ne mora biti pravilo. 


Kod nekih žena prvi simptomi trudnoće mogu se pojaviti nedelju dana posle začeća. Neke druge pak neće imati nikakve simptome rane trudnoće.

A da li ste trudni ako imate prve simptome trudnoće?

Ne mora da znači jer, kao što smo rekli,ponekad se simptomi trudnoće poklapaju sa PMS simptomima. Naučite da napravite razliku.

Da li su prvi simptomi trudnoće kod jedne žene uvek isti i da li iste znakove da ste u ranoj trudnoći možete očekivati i u drugoj i svakoj narednoj trudnoći?

Ne! Svaka trudnoća može vam biti različito iskustvo.

Simptomi koje ćete sigurno primetiti vremenom su rast stomaka i izostanak menstruacije.

Mislite da je to sve?

Nije!

Ovo su samo simptomi trudnoće u prvim nedeljama.

Kasnije možete očekivati i:

  • otečene noge
  • promene u pigmetaciji lica ili fleke na licu
  • bolove u leđima
  • pojačan apetit i žudnju za neobičnim ukusima
  •  gorušicu
  • promene u libidu
  • promene u telesnoj težini
i još mnogo štošta.

Ali - o tome, neki drugi put.

Za sada smo samo hteli da vam objasnimo koji su prvi simptomi trudnoće, čak i pre izostanka menstruacije.


Новији пост Старији пост Почетна

13 коментара:

  1. Cao ... moram da pitam ! Mojoj zenici jasni 5 dana,grudi je bole isto toliko dugo,ponekad menja raspolozenja i juce je jela kao n8kad do sad,oseca umor.. dali je moguca trudnoca... a da imala je redovan ciklus. Hvala..

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pa dok je imala menstruacije, verovatno ne. Ali sada joj kasni. Uradite test sada . Moguće je da je sada ostala trudna :-)

      Избриши
  2. Анониман3/28/2019

    Pozdrav, kasni mi menstruacija 10 dana, a prošli mesec mi je trajala 2 dana samo, osećam mučninu i imam naduven stomak praćeno blagim grčevima i dijareju već 4 dana, radila sam test pre 4 dana negativan je bio, da li može biti trudnoća ili ipak stomačni virus? Hvala unapred.

    ОдговориИзбриши
  3. Moja zena je nakon petog dana posle naseg odnosa rekla da je trudna,stim sto je bole grudi,povracala je i i ila mucninu,i primjetijo sam da su joj oci uvjek na pola koplja kao da je pospana sto i jeste,i primjetijo sam da joj je muka da ustane i casu vode da natoci kao da je lijena,a ustvari je veoma energicna i i rna,jaka sposobna zena,molim vas za vase strucno misjenje koje ce mi uveliko pomoci i razbiti nedoumice dal je zaista trudna ili ne,hvala vam unaprijed!!!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Kupite test pa proverite. Ko bi to ovako mogao da tvrdi! A ženska intuicija je čudo ;-)

      Избриши
  4. Kasni mi 10 dana dal moze biti trudnoca ili ne,a inace su mi neredovne menstruacije do 43 dana bude nekad,a da i bole me uzasno bradavice i grudi kao neke kilice osecam da su natecenje mlecne zlezde,a krsta i jajnike uzasno bas me probada naidje bol i onda prodje ne znam dal je rano za test ili da sacekam jos koji dan,dal je imao neko takav problem da mi kaze....

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nije rano za test. Uradite ga. Ovo su isto i simptomi PMS-a, ne mora da bude trudnoća.

      Избриши
  5. Kasni mi 10 dana dal moze biti trudnoca ili ne,a inace su mi neredovne menstruacije do 43 dana bude nekad,a da i bole me uzasno bradavice i grudi kao neke kilice osecam da su natecenje mlecne zlezde,a krsta i jajnike uzasno bas me probada naidje bol i onda prodje ne znam dal je rano za test ili da sacekam jos koji dan,dal je imao neko takav problem da mi kaze....

    ОдговориИзбриши
  6. Ipak su moji siptomi bili znaci trudnoce a ne pms danas kod ginekologa 5 nedelja trudnoce,pozdrav za sve i svima koji pokusavaju ne odustajte kad se najmanje nadate beba ce stici ja sam godinu ipo dana i razocarenja i na kraj najlepsi osecaj da cu postati mama 👶👶👶👶👶

    ОдговориИзбриши
  7. Анониман10/01/2019

    Dobro vece htela bih vas upitati za savet uvek redovno dobijem ciklus cak I pre nedelju Dana od datuma nikad nije Mi kasnijo ciklus sada mi kasno vec 5 Dana ne osecam nikakvu promenu sem glad molila bih za odgovor Sa postovanje mirjana

    ОдговориИзбриши

A šta Vi mislite o ovoj temi?