Cista na jajniku i menstruacija - Moj ciklus
search

Cista na jajniku i menstruacija

By | 2 comments
Otkrijte u kakvoj su vezi cista na jajniku i menstruacija. Šta je cista na jajniku i koji su simptomi po kojima ćete je prepoznati.

Verovali ili ne, ali ciste na jajniku su prilično česta pojava. Mogu proći neprimećeno i nestati bez da uzrokuju bilo kakve nelagode ili simptome. Međutim, može se desiti i suprotno. Zato želimo da objasnimo šta su ciste i ujedno na koji način su cista na jajniku i menstruacija povezani.

Šta je cista na jajniku?


Ciste na jajnicima su male kesice ili balončići ispunjeni tečnošću.

 


funkcionalna cista

Uglavnom su bezazlene, ali u nekim slučajevima mogu dosta da narastu, da puknu, da izazovu krvarenje ili pritisak na okolne organe pa time i bolove. Bolovi u donjem delu stomaka se najčešće javljaju.

Pre nego što počnete da paničite da se u vama dešava nešto opasno, dobro je da znate sledeće:

Svaka žena koja ovulira može imati ciste na jajniku jer su one važne za razvoj jajašca, kao i za produkciju estrogena i progesterona.

Ovakve ciste nazivaju funkcionalne ciste.

Funkcionalne ciste

Funkcionalne ciste su one koje imaju ulogu u reproduktivnoj funkciji. One nastaju i nestaju onako kako prelazite iz jednog menstrualnog ciklusa u drugi. 

Funkcionalna cista na jajniku je kesica koja se formira na površini jajnika tokom ili nakon ovulacije. Ona drži jajašce koje sazreva. Kada je jajašce oslobođeno, cista nestane. Ako jajašce nije oslobođeno ili se kesica zatvori nakon što jajašce bude otpušteno, stvara se cista i ta kesica se ispuni tečnošću.


cista na jajniku


Na početku menstrualnog ciklusa, dakle tamo negde kada vam počne menstrualno krvarenje, jajašca koja treba sledeća da sazrevaju već su odabrana za sledeću ovulaciju. Ovulacija najstaje otprilike 14 dana nakon menstrualnog krvarenja. U tom periodu, nekoliko cisti počinje da se razvija na jajniku.Samo jedna ili dve će sazreti dovoljno da proizvedu zrelo jajašce spremno za ovulaciju. Tečnost u ovim balončićma koji se javljaju na jajniku ispunjena je estrogenom: nakon što ove ciste dostignu određenu veličinu, one pucaju i otpuštaju jajašce. To je ovulacija.

Nakon ovulacije, prazna cista koja je pukla počinje da se puni krvlju i stvara holesterol.Taj holesterol prolazi kroz hemijsku promenu i pretvara se u progesteron. Ovaj hormon stvar se u drugom tipu fiziološke ciste koja se naziva luteinska cista ili cista žutog tela. Ako ne dođe do oplodnje jajašca i trudnoće, ova cista se rastvara i za otprilike 2 nedelje javlja se menstruacija.

Ovakve ciste nestaju same od sebe i jasno vam je da su cista na jajniku i menstruacija funkcionalno povezani.
Funkcionalne ciste na jajniku formiraju se usled promena u načinu na koji jajnici oslobađaju jajašca. Postoje 2 tipa ovih cisti na jajniku:

  • luteinska cista - nastaje nakon otpuštanja jajašca kada se kesica zatvori i napuni tečnošću
  • folikularna cista - nastaje kada jajnik ne otpusti jajajšce, a cista natekne i napuni se tečnošću
  • Hemoragična cista je funkcionalna cista koja nastaje kada se krvarenje javi unutar ciste. Bol u sa jedne strane u stomaku je simptom ovog tipa ciste na jajniku.

Većina ovih cisti je bezazlena i nestanu sam i bez nekog tretmana. Međutim, ima situacija kada one mogu da naprave problem.

  • kada se uvećaju toliko da vrše pritisak na okolna tkiva i izazivaju bol ili smetnje
  • kada puknu
  • kada izazovu torziju jajnika
Postoje u nekim slučajevima i neke abnormalne ciste na jajnicima koje nisu funkcionalne i te nazivamo patološkim cistama. One nemaju ni reproduktivnu ni hormonalnu funkciju i u najvećem broju slučajeva moraju da se uklone.

Šta su patološke ciste na jajaniku?

Za razliku od ovih prethodnih koje imaju svoju svrhu, ove nemaju nikakvu funkciju. I patološke ciste uglavnom su benigne. 

Postoje sledeće vrste:

  • Endometriomi su ciste koje se razvijaju na endometrijumu (kao što sam naziv sugeriše) i uglavnom kod žena koje imaju problem sa endometriozom. Ovakve ciste mogu da mogu da porastu dosta, da izazovu bolove pa i da budu uzrok neplodnosti kod žena.
  • Cistadenomi jajnika formiraju se od ćelija na spoljnjoj površini jajnika i ispunjene su tečnošću. Najčešće izazivaju bolove tek kada se uvrnu ili kada puknu.
  • Dermoidne ciste mogu biti ispunjene tečnošću ali i drugim tkivima. Nastaju od ćelija koje grade jajnu ćeliju i folikul, od častice tkiva i tečnosti. Ovakve ciste su dobroćudni tumor jajnika. Komplikacije nastaju kada cista poraste i pritiska okolno tkivo ili kada pukne i njen sadržaj se izlije. Lečenje je hirurško. 
  • Policistični jajnici - ovde se radi o više cisti na jajnicima. One nastaju kada jajašca sazrevaju unutar njih, ali ne budu otpuštena. Ciklus se ponavlja, kesice nastavljaju da rastu i formira se još cisti. U ovom slučaju ciste na jajniku i menstruacija su povezani tako što dolazi do neredovnih ciklusa

Koliko velike mogu biti ciste na jajniku?


Veličina varira, ali može da ide i do 10 cm. U ekstremnim slučajevima više od toga!


Cista na jajniku simptomi

Kako da znate da imate cistu na jajniku i koji su simptomi?
U nekim slučajevima, kao što smo rekli, neće ih ni biti. Ako ih bude, oni uključuju sledeće:

  • pritisak i bol u donjem delu stomaka, karlici ili donjem delu leđa
  • napetost u dojkama
  • problemi sa izmokravanjem
  • bolni seksualni odnosi
  • vaginalni bolovi ili sukrvica u sekretu

Cista na jajniku i promene u menstruaciji


Pošto se one formiraju tokom ciklusa, one mogu izazvati neredovan menstrualni ciklus koji se može manifestovati kao menstruacija koja je znčajano poranila ili kao ona koja kasni.

Takođe. jaka i obilna menstrualna krvarenja i bolovi tokom menstruacije mogu biti signal da u vama buja cista na jajaniku.

Ako je cista mala ona ne izaziva bol, ali može izazvati kašnjenje menstruacije. Ako počne da raste, izaziva bol.

Šta uzrokuje pojavu cisti na jajniku?

Kao što smo rekli, one mogu biti posledica normalnog funkcionisanja reproduktovng sistema, ali evo ko je u većem riziku:

  • osobe kod kojih su se ciste već pojavljivale
  • osobe sa neredovnim menstualnim ciklusom
  • kod kojih je prva menstruacija nastupila rano
  • gojazne osobe
  • osobe sa slabijim radom štitne žlezde

Pucanje ciste na jajniku simptomi

Pucanje ciste na jajniku izaziva jači bol koji se javlja iznenada. Najčešće se ovo dešava sredinom menstrualnog ciklusa , nakon seksulanog odnosa ili napornog vežbanja.

Lečenje ciste na jajniku



cista na jajniku lečenje

Obavezno se javite lekaru ako primetite da uz gore navedene simptome imate još i povišenu temperaturu, mučninu, slabost, vrtoglavicu, bledilo i anemiju, obilne menstruacije, oticanje stomaka, neobjašnjiv gubitak težine.

Cista na jajniku dijagnosticira se ultrazvukom.

Lečenje cisti na jajniku ne zahteva uvek neki tretman, posebno ako ne izazivaju nikakve simptome. Samo se stanje prati i nakon nekog perioda se ponovi ultrazvuk

U dobrom delu slučajeva, ciste na jajniku nestanu za mesec-dva bez tretmana.
Kada su u pitanju ciste na jajnicima u menopauzi, onda su šanse da one nestanu same od sebe manje i treba proveriti da li se radi o cistama ili o nekim zloćudnijim izraslinama.

Velike ciste mogu zahtevati operaciju, kao i ciste koje su ruptirale a koje izazivaju unutrašnje krvarenje.

Dermoidne ciste takođe treba operisati jer njihov sadržaj veoma iritantan za unutrašnje organe ako puknu.

Operativni zahvati koji podrazumeavaju uklanjanje cisti na jajniku su sledeći:
  • Laparoskopija -kroz laparoskop i mali rez hirurg identifikuje cistu i uklanja je ili uzima komad tkiva za biopsiju
  • Laparotomija - ovde se pravi veći rez na zidu stomaka kako bi se uklonila cista
  • Operacija torzije jajnika. - usled cisti može doći do torzije odnsno uvrtanja jajnika i to zahteva hitnu operaciju.
Lećenje cisti na jajniku može uključivati oralna kontraceptivna kao sredstva koja sprečavaju ovulaciju. Bez ovulacije, funkcionalne ciste se ređe pojavljuju.

Ukoliko ciste izazivaju bolove koriste se i lekovi protiv bolova. Ipak, ovi lekovi ne rade ništa po pitanju samih cisti, već samo sprečavaju bol i dalja kontrola je neophodna.
Новији пост Старији пост Почетна

2 коментара:

  1. Sve receno.jedno pitanje imam levi policisticni jajnik i pila sam azaliu tri meseca.nisam imala ciklus tokom tih tri meseca a posle prestanka ni onda nisam imala ciklus.Samo dva dana kao braon linija a unutra kad se brisem krv koja nikako nije izlazila napolje. u periodu kad sam trebala dobiti ciklus izlazi samo voda.sta da radim?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Predlažemo da odgovor na ovo pitanje potražite kod svog lekara,on najbolje zna vaše stanje. Sajt je samo za opšte informisanje.

      Избриши

A šta Vi mislite o ovoj temi?