Kako skratiti menstruaciju - Moj ciklus
search

Kako skratiti menstruaciju

By | Leave a Comment
Želite da menstrualno krvarenje zaustavite ili da bar što pre prođe? Kako skratiti menstruaciju? Evo saveta koji vam mogu biti od koristi.

skratiti menstruaciju
Designed by Freepik

Neke žene imaju prirodno obilniju menstruaciju, neke slabiju. Ipak, ukoliko su one redovne, uglavnom svaka žena zna šta otprilike da očekuje svaki mesec kada je obim krvarenja u pitanju. Menstrualno krvarenje traje 3-5 dana, u nekim slučajevima do 7. Sve preko toga smatra se produženom menstruacijom.
Može se desiti da traje i prekratko. Tada govorimo o hipomenoreji ili kratkoj menstruaciji.

I ma koliko nekad možete da uskladite planove koje imate i obilnost krvarenja i sasvim sigurno naučile ste da živite sa tim, verovatno ponekad poželite da menstruacija traje kraće i da ubrzate njen završetak.

Spremni da saznate kako?

5 načina da skratite menstruaciju

Probajte medikamentima

Ovde vam od koristi mogu biti oralne pilule za kontracepciju. Kao ni jedan drugi lek , ni ovaj baš nemojte uzimati bez saveta sa svojim lekarom. Mnoge žene na ovaj način regulišu svoj ciklus u potpunosti - kada će se pojaviti, kada ne. Takođe, tvrde da je ovo odličan način da skratite trajanje menstruacije i obilnost krvarenja. Ali postoji jedna začkoljica.

Ne može to da odradi jedna doza, već samo kontinuirana upotreba kontraceptivnih pilula. 

Vežbajte

Ova metoda provereno deluje. Redovno vežbanje tokom meseca može da skrati menstrualno krvarenje. Fizička aktivnost pobojšava cirkulaciju, ubrzava izbacivanje krvi i time ceo proces kraće traje. Ovde od koristi može biti ovaj vodič kako da vežbate tokom menstrualnog ciklusa.


Seks ili masturbacija

Birajte po želji - ključno je da doživite orgazam. Dobre taktike da dođete do njega naći ćete na sajtu: mojorgazam.rs.

Dodatne kontrakcije materice tokom njega učiniće da se izbacivanje mesntrualne krvi ubrza,a to može skatiti vaše "muke" Ukoliko vas seks tokom menstruacije zbunjuje i niste sigurni da li je to u redu i kako da to da izvedete, pročitajte ovaj tekst i sve će vam biti jasno.

Vitamin C

Jedan od načina da brže razložite zadebljalu podlogu materice (čije izbacivanje zapravo i jeste menstruacija) jeste da unosite povećane doze vitamina C. Pri tom vodite računa da ne pređete dnevnu dozvoljenu dozu ovog vitamina (do 300 mg). Možete nabaviti suplement ili piti dosta limunade, jesti kivi i druge namirnice bogate vitaminom C.

Nije na odmet da znate da vam C vitamin može pomoći i pre samog krvarenja da izazovete menstruaciju ranije. Nekad vam se i to uklapa u planove. To je samo jedan od načina da je tempirate.
O drugima načinima izazivanja menstruacije pročitajte u ovom tekstu.

Želatin da zaustavite menstruaciju na par sati?

Ukoliko potražite mišljenje lekara o ovoj ideji, nećete naići na potvrdu. Sa druge strane, internetom kruže tvrdnje da ako pijete želatin, možete zasutaviti menstruaciju na par sati i da to zaista deluje. Želatin je protein životinjskog porekla i neće vam škoditi da probate. Dnevno možete uzeti 3-15 grama želatina. Kesicu želatina rastvorite u čaši vode i popijete odmah. Ova doza trebalo bi da bude dovoljna, ali možete ponoviti posle nekoliko sati. Na ovaj način možete, kažu, da zaustavite menstruaciju na par sati (otprilike 3 sata)

Kako zaustaviti menstruaciju čajevima i biljnim lekovima

Čaj od lista maline

Čaj od lista maline tonira matericu i ublažava obilna krvarenja. Tri šolje ovog čaja dnevno mogle bi biti vaš trik kako skratiti menstruaciju, a pomoći će i ako imate grčeve u stomaku tokom ciklusa i bolne menstruacije.

Konopljika

Za konopljiku se smatra da je biljka koja može da izbalansira hormone, te tako utiče na mnoge nepravilnosti ciklusa. Jedan od razloga obilnih menstruacija moće biti nizak nivo progesterona. Povećanje nivoa ovog hormona sa konopljikom može biti dobar način kako skratiti menstrauciju ili bar imati manje obilno krvarenje. Konopljiku ćete kod nas uglavnom naću u obliku kapi. 

Zlatna maka

Još jedan prirodni način da stavite hormone u balans jeste zlatna maka. Kao i konopljika, reguliše hormosnki balans i smatra se biljkom odličnom za žensko zdravlje. Dostupna je u vidu kapsula i praha.

Hajdučka trava




Hajdučka trava poznata je kao hemostatik, odnosno biljka koja zaustavlja krvarenje, na taj način što kontrakuje krvne sudove i meka tkiva. Za zaustavljanje menstruacije probajte da nedelju dana pre samog krvarenja pijete tinkturu od hajdučke trave. Ipak, istini za volju, trebaće vam malo bolji vremenski plan za ovo, jer sama priprema tinkture traje više od mesec dana.

Tinktura se ukratko sprema ovako:

Pokidajte cvetove hajdučke trave, operite i stavite u staklenu teglu. Napunite je do vrha cvetovima. Prelijte čistom vodkom ili komovom rakijom. Držite na tamnom i hladnom mestu 6 nedelja. Povremeno protresite. Nakon toga procedite i spremno je za upotrebu.

Najbolja hrana za zaustvaljanje menstruacije


Ono što jedemo svaki dan svakako mnogo tiče na naše zdravlje pa i na menstrualni ciklus. Iako ne postoji magičan kolačić koji će zaustaviti menstruaciju kada vam je to potrebno, sledeće namirnice mogu da ublaže krvarenje i učine da ono kraće traje.

  • Zelena boranija
  • Šargarepa
  • Hrana bogata kalijumom (banana, jogurt, suvo grožđe
  • Hrana bogata omega 3 masnim kiselinama (riba, riblje ulje, laneno seme)
  • Hrana bogata gvožđem

Prtihvatite i činjenicu da se vremenom vaš ciklus menja i može postati obimniji. Takav slučaj je recimo onda kada dođete u predmenopauzu. I to je normalno.

Ukoliko primetite da vam svaka menstruacija predugo traje, duže od 10 dana, javite se svom lekaru i ne pribegavajte ovim metodama.

Skratiti jednu menstruaciju jer imate neke planove u životu je jedno. Pokušati napraviti drastične promene na svoju ruku je sasvim druga priča koju vam ne preporučujemo.

Новији пост Старији пост Почетна

0 коментара:

A šta Vi mislite o ovoj temi?